• babaannem, dunyanin en melek en tatli insani
  • sol framede ismini görünce korka korka başlığa girdim, ancak neyse ki korkulacak bir durum yokmuş.

    kendisi 1934 istanbul doğumlu, 89 yaşında. uzun ömürler diliyorum bu muhteşem sesli, zarafet timsali harika hanımefendiye.

    en sevdiğim şarkılarını da iliştireyim şuraya. türk sanat müziği eserlerini kendisinden daha güzel icra eden kişiler varsa da bir elin parmaklarını geçmez sanırım.

    ömrümce hep adım

    ankara rüzgarı

    kalbi kırık serseri

    veeeee favorim, hasret
  • onun söylediği herhangi bir şarkının talihsizliği, daha iyisini söyleyebilecek bir yorumcu bulma zorluğu olacaktır.
  • orjinal fenerbahçe marşını seslendirmiş kişi.
  • az önce 89 yaşında hakkın rahmetine kavuşmuş. mekani cennet olsun. türk müziğine emeği çoktur
  • geçtiğimiz iki pazar, trt nağme'de toplam 2 saatlik programla sevenleriyle buluşan olağanüstü ses. aralarda anılarını anlattı, bir ses sanatçısı nasıl olmalıdır sorusuna kendi yanıtını verdi, yaşam öyküsünden bahsetti. aklımda tutamadığım çok güzel olaylar aktardı, ben dün söz ettiklerinden elimden geldiğince aktarayım:

    nesrin hanım ünlü ve değerli bir ses olduğundan döneminin ünlü bestekârları şarkılarını öncelikle kendisine gönderirmiş. bir akşam (fuar zamanı yanlış hatırlamıyorsam) yusuf nalkesen elinde yeni şarkılarının notalarıyla nesrin sipahi'nin program yaptığı gazinoya gelir, bakması için verir. aralarında veda busesi de vardır. nesrin hanım şöyle bir bakar, şarkıyı pek tutmaz, "ha, iyiymiş." der bir kenara bırakır, diğer notalarla ilgilenir. nalkesen de çok sevmediğini anlar, ısrarcı olmaz.

    bir gün radyo programı için hazırlık yaparlarken mi, yoksa veda busesi'nin filmi için mi orasını kaçırdım, nesrin sipahi'ye derler ki "bu şarkıyı oluyacaksın." eh, o da alır notaları, çalışır, okur. sonra gazino sahnelerinde bakar, peçetelere, adisyon arkalarına sürekli bu şarkıyı istek yapıp gönderiyorlar. pek de sevmediği şarkı böylece sipahi'nin sesiyle anılmaya başlanan bir eser olur çıkar.

    "plaklar sattıkça ödüller verilirdi, işte altın plak filan... altın plak dediğin, üzerine altın yaldız sürmüşler, bir süre sonra kararan bir şey. ben onun yerine mesela ödül olarak bir televizyon almıştım. daha o sıralarda televizyon yaygın bir şey değil, benim televizyonum oldu bu sayede. 'dil şâd olacak diye' yine çok satan plaklarımdan olmuştu, onun ödülü olarak da buzdolabı almıştım. böyle böyle beyaz eşyalar, piyanom, bir org almışlığım vardır. veda busesi için de beyaz eşya göndermişlerdi."

    allah uzun ve sağlıklı ömür versin, neşesi hep daim olsun. iyi ki o güzel sesini ruhumuza dokunan bu şarkılara hayat vermek için kullanmış, sağolsun, varolsun.
  • turkiye'nin gelms gecmis en genis oktavli seslerinden birine sahip olan nesrin sipahi 1933 dogumludur (diger tarihler hatalidir). egitimine bati muzigi ile baslamistir, daha sonra turk sanat muzigi'ne yonelmistir. 1950'lerde ankara radyosu sanatcisi olarak iyice tanindiktan sonra odeon sirketinin teklifi ile 1958'de iki tasplak yapar, ardindan istanbul'da gazino calismalarina baslar ve pathé sirketiyle sozlesme imzalar. en parlak donemini tekrar odeon sirketine dondugu yillarda yasamaya baslar.

    turk sanat muzigi disinda turkce soz yazilmis yabanci sarkilari da okur, bu turde 20'den fazla sarkisi vardir ve de buyuk basari kazanmistir. ayrica azeri turkuler, ve anadolu pop sarkilari da soylemistir.

    en son albumunu 1992 senesinde dolduran nesrin sipahi'nin 150'ye yakin 45lik ve tasplagi, 11 longplayi vardir. son calismasi kudsi erguner ile yaptigi ve butun dunyada hala satista olan "love songs of istanbul"dur. 2000 senesinde iki cd'lik bir best of albumu basilmistir. "bahar gelmis neyleyim" sarkisina video klip cekilir (bu sarkiyi hem pathe hem de odeon'da dolduracak, hem de klip cekecek kadar sever)

    kirimli bir aileden gelen sipahi bir cok protokol konserleri vermis bir devlet sanatcisidir.
  • eski kadınlar daha güzeldir hükmüne delildir. sesi, kişiliği ve yorumu ile dinleyeni bu diyardan alır başka diyarlara götürür. ankara kızları ve endülüste raks şarkılarını sanki teypte değil de yanınızda söylüyormuş gibi canlıdır. daha ilginci eskişehir'de arada gittiğim harbi anarşist arkadaşların evinde bakunin kitaplarının yanında ve her daim teybin içinde nesrin sipahi kasetleri görmüşümdür. bana melihat gülses'in bir kuşak önceki hali gibi gelir.
  • başlığını yukarıda görünce içimin ürperdiği ve maalesef tahmin ettiğim gibi kaybettiğimiz değerli sanatçımız. biz en büyük aşkımızı onunla birlikte haykırdık çocukluğumuzdan beri. huzurla uyusun.
  • marliene dietrich ı may never go home anymore

    marliene dietrich lili marlen

    ikinci şarkının melodisini, birinci şarkıdaki hava ile söyleyen muhteşem icracı;

    nesrin sipahi hayat tatlı bir rüya
hesabın var mı? giriş yap