• ahmet hamdi tanpınar'ın huzur romanındaki nuran karakterinin gerçek hayattaki karşılığı. tanpınar, bu evli kadına aşıkmış. gerçek hayatta tatmin edemediği duygularını romanında gerçekleştirmiş. nesteren hanım, fransız filolojisinin ilk kadın öğrencilerinden. süheyla bayrav, mina urgan gibi ilk kadın filologlar kuşağından. şu anda nişantaşı'nda ikamet etmekte. ben, bu kadını 90 yaşındayken görmüştüm. hala romanı yazılacak durumdaydı allah sizi inandırsın.
  • (bkz: nesteren)
  • ahmet hamdi yle aynı dönemde hocalık yapmıştır istanbul üniversitesi nde... tahsin yücel in de hocasıdır.
  • "...
    ama dünya, içinde nesteren olduğu için güzel bir parça. gece gibi çicekler gibi vazgecilmez bir parcası dünyanın nesteren. daha dogrusu benim dünyamın. hiç görüşmedik. onu tanımıyorum da. ama istanbulun bilmediğim bir semtinde böyle bir insanın soluk alması beni hayata bağlayan minnacık ibrişim tellerinden bir tanesi. hint**'i yazarken zaman zaman onu düşünürdüm. arvers'in sonesindeki kadın gibi belki bunu hiçbir zaman anlamayacak. istanbul ihtimal süleymaniyesi ile boğazı ile güzel. süleymaniyeyi hiçbir zaman anlayamadım. göremedim ki. ama yine de onsuz düsünemem istanbulu. nesterensiz de düşünemiyorum. göğümde bir kandil daha sönecek o gözlerini yumunca. ve bir kuş cıvıldamaz olacak gönlümde. nesteren bir rüya, daima görmek istediğim rüyalardan biri."(c.meriç / jurnal1)

    not: 40larda "stylistique" hocası imiş nesteren, meriç'in.
    **hint edebiyatı kitabı kastediliyor. günümüzde "bir dünyanın eşiğinde" ismiyle çıkıyor.

    "bir insanı sevmekle başlar herşey."(sait faik / alemdağında var bir yılan)
  • cemil meriç jurnal 2'de de bulunan, tahminen 1967'de yazılmış mektubunda kendisini profesör olduğu için şöyle tebrik eder:

    "profesörlük sıfatına layezâl bir asalet kazandırdınız. günlük, küf ve hamakat kokan bir kelime asırlık levislerinden soyundu ve şiirleşti.
    bu tebrikin muhatabı, ttaşımak lüftunda bulunacağınız ünvandır. bir athena, bir aphrodite veya bir nesterin tebrik edilmez.
    hayranlıklarımla."
  • 1959’da devlet lisan imtihanı’nın fransızca sözlü kısmındaki iki jüri üyesinden biridir. diğeri: prof. dr. halil vehbi eralp.

    sözlüyü geçen iki kişidir: prof. dr. ahmet yüksel özemre ve berke vardar.
  • ahmet hamdi tanpınar'ın ithaflı imzasında "nesterin" olan hanımdır.
hesabın var mı? giriş yap