• ilk kadın futbolcu.

    1800'lü yılların ikinci yarısında londra'da dünyaya gelen nettie honeyball, fifa'ya göre dünyanın ilk kadın futbolcusu. onu, dünyanın ilk kadın futbolcusu olmaya götüren süreçten bahsedelim.

    nettie honeyball, 1894 yılında londra'daki gazetelere bir ilan çıkar. ilanda, ingiltere'de yeni yeni popülerleşen futbol oyununda kadınların da yer alabileceğinden bahseden ve kadınlara hitap eden honeyball, bir futbol kulübü kurmak istediği belirtir. o dönem çok önemli bir iletişim aracı olan gazete aracılığıyla yayılan bu ilan kısa sürede karşılık bulur.

    bir kadın futbol kulübü kurmak için dönemin popüler feminist yazarı lady florence dixie'yi de işin içine almanın çok iyi bir fikir olacağını düşünen honeyball, feminizm görüşünün öncülerinden olan bu kadını ikna etmekte çok zorlanmaz. 'futbol sadece erkek oyunu değildir' diyen nettie honeyball ve lady florence dixie, 1895 yılında british ladies' football club'ı kurarlar. çoğunluğu orta sınıf ailelerin kızlarından oluşan british ladies' football club için hazırlanan formalar, bizzat takımın futbolcu kadınları tarafından dikilir.

    londra'nın kuzeyini temsil eden british ladies' football club, ilk maçını 23 mart 1895'te londra'nın güneyini temsil eden bir futbol takımıyla yapar. yaklaşık 11 bin kişinin izlediği bu önemli maçı honeyball'un ekibi 7-1'lik net bir skorla alır.

    nettie honeyball'un aynı zamanda ilk kaptanı olduğu british ladies' football club'ın futbolcuları, o dönem yaşanan savaşlar nedeniyle ailelerini geçindirebilmek için fabrikalarda çalışmak zorunda kalırlar ve böylelikle takım dağılır. 1895 yılından sonra nettie honeyball'un futbol oynadığına dair herhangi bir kayıt bulunmasa da honeyball'un kadın futbolu konusunda attığı bu cesur adım tarih sayfalarındaki yerini çoktan alır.
hesabın var mı? giriş yap