• siyonizm karsiti yahudilerden olusan cemaat. filistinde gerceklestirilenlerin, ozunde insancillik ve baris olan yahudilikin degil, irkciliga dayanan siyonizmin uygulamalari oldugunu savunan ve bu uygulamalarin yahudi halkina yapilan bir ihanet oldugunu,ayrica israil'in kullandigi askeri yaklasimlarini reddeklerini aciklayan, israil'i tanimayacaklarini deklare eden ve israil isminin gercek yahudilerden calindigini savunan grup.

    http://www.netureikarta.org/
    http://www.jewsnotzionists.org/

    (bkz: gush shalom)
    (bkz: anti siyonizm)
  • anlamı "kentin fedaileri" olan anti siyonist tarikat
  • israil'in 27 aralık 2008 tarihinde başlattığı gazze saldırısını katliam olarak nitelemiş, new york'ta bu anlamda pankartların taşındığı bir gösteri düzenlemiş ortodoks yahudi grubu. web sayfalarında siyonizmin kurucusu theodor herzl'in musevi inancı ve günlük hayatla ilgili düzenlemelerden uzak olduğunu gösterir belgelere yer vermişlerdir.

    http://www.nkusa.org/
  • israil filistin sorununun çözüm yolunu, ''1948'den önceki gibi tüm toprakların filistinlilerin hakimiyetinde, tek bir devlet olmalı'' diyerek beni şaşırtan ortodoks hasidik yahudilerine bağlı bir tarikat
  • neturei karta, arami dilinde "kentin (kudüs'ün) fedaileri" anlamına gelen bir tamlamadır. ortodoks yahudilerin kurduğu bir grup. bu antisiyonist tarikatın kurucusu moşe hirsch'tir.

    siyonizm karşıtlığıyla bilinirler. siyonizmin musevilik inancında yeri olmadığına inanırlar. yahudilerin mesih gelmeden bir devlet kuramayacaklarını savundukları için israil devletini tanımazlar. dahası israil'in yıkılması ve bir filistin devletinin kurulmasını savunurlar. yahudi soykırımının da israil devletinin kurulması için kullanıldığını iddia ederler. israil bayraklarını yakan ve kahrolsun israil diye slogan atan bir yahudi topluluğu olarak bilinirler.

    amaçları yahudi halkını birleştirmek ve israil devletinin yıkılması için çabalamak olan bu tarikatın mensupları, yerel ve genel seçimlere katılmıyor, israil ordusunda görev yapmıyor ve çocuklarını devlet okullarına göndermiyorlar. israil devletinden asla yardım kabul etmiyorlar.

    günlük hayatlarında ibranice'yi de kullanmıyorlar. israil'in düşmanı olan iran, lübnan hizbullahı ve filistin ile de iyi ilişkiler kurmaya önem veriyorlar ve resmî yazışmalarını israil devleti ile değil ürdün krallığı ile yapıyorlar.
  • "kentin koruyucuları" adındaki ortodoks cemaat. siyonizmin maddeci olduğunu; ilahi bir emir olmadığını iddia ederler. siyonist ideolojinin tarihsel gelişimi, seküler yahudi gençliğin devletleşme çabasından başlar. bu cemaate göre yahudilerin diaspora şeklinde dünyaya yayılması ve sürgün halinde olmaları ilahi bir emire dayanır ve kutsal devletin kurulması da da bu ilahi emirle gerçekleşecektir. avrupa'da artan antisemitizm dalgası yahudileri, siyasi kaygılara ve birtakım gerçeklikleri düşünmeye zorlamıştır. neturei karta cemaati bu antisemitizmi mistik çerçevede değerlendirmiştir. cemaate göre modern israil afakidir çünkü yahudi devleti ancak ilahi emirle gerçekleşmelidir.
  • siyonizmin, yahudileri temsil etmediğini ve israil devletinin, yahudilerin felaketi olduğunu düşünen 'ortodoks' yahudi hareketi.
hesabın var mı? giriş yap