• bir nevi iyiliğin savaşçısı denebilecek bu kişler için asıl önemli olan iyiliktir ve bu kanunlara karşı gelmek ise onlara karşı gelinmelidir, kanunun iyiliğin tarafında olması iyidir ancak iyilik her şeyden önce gelmelidir..
    aynı zamanda diğer good alignmentlara** göre kişiye hareketlerinde daha fazla serbestlik tanıması da bir avantajdır..
  • düzenin toplumları kaostan kurtarıp, karışıkları azaltması ile iyiliğe yardımcı olduğunun bilincindedirler. ancak pek çok zaman bunun geçerli olmayabileceğini de bilirler. onun için yasalar bazı durumlarda iyilik için çiğnebilir, asıl olan her zaman iyiliğin yanında olmaktır.
  • neutral adaleti koruyan ve savunandır, chaotic ise isminden de anlaşıldığı üzere kaotiktir. yani tutarlı davranmayan, hareketlerinde herhangi bir çizgi takip etmeyen, değişken olanlar için kullanılan bir sözcüktür. tabi ki bu iyi anlamda da kötü anlamda da olabilir.
    dolayısıyla neutral good ile chaotic good karakterlerinin iyi* olmaları dışında hiçbir alakaları yoktur.
    neutral olan oyuncu adil davranır, good olduğu için ise adaletin iyilerin tarafında gerçekleşmesini ister.
    keza true neutral bir karakter için iyilik kötülük gibi kavramlar değil, sadece kuralların uygulanması önemlidir. adalet iyiliğe de kötülüğe de yarayabilir.
    en iyi neutral good karakter örneği, şu sıralar cnbce'de oynamakta olan angel isimli dizinin baş karakteridir. karakter adil ve iyidir. kaotik değildir, çünkü hareketleri tutarlıdır. tabi bu demek değildir ki neutral bir karakter hiç bocalamaz, şaşırmaz. sadece tutarlı ve sabit bir karakter olduğu için en zor, ama kişiliğiniz de tam olarak öyleyse, en zevkli oynayacağınız karakterdir.
    kurallar ve iyilik onlar için zaten aynı tarafta yer aldığından, ne iyilik ne de kurallar önce gelir. kurallar zaten iyileri korumak için olduğuna göre, ikisi arasında asla tutarsızlık yaşanamaz.
    bu karakter hakkında en sık rastlanan hata neutral olmasından ötürü yargıç karakterine benzetilmesidir. oysa o yargıç değil, kahraman kişiliğine uygundur. kimin hatalı olduğuna değil, doğru, adil ve iyi olanın hangi tarafta olduğuna bakar. kendi yargıları onun adaleti belirlemesini sağlar.*
  • chaotic good karekter, bir suç i$lenmeden hemen önce müte$ebbis faile engel olursa ve onu yakalarsa bu ki$inin bir daha suç i$leyebileceğini ama kendisinin orada bulunamayabileceğinden dolayı muhtemel kurbanın zarara uğrayacağını dü$ünüp, yakaladığı potansiyel suçluyu direk katledebilir. fakat bunu bir neutral good yapmaz. neutral good karekter kurallar çerçevesinde olsa da olmasa da iyilikten yana hareket eder. fakat hiç bir şekilde "bu suçlu gelecekte de muhakkak suç i$leyecek onun için idam en iyisidir" demez. örnek vermek gerekirse kötüleri haklayan ve bunu kendi kuralları çerçevesinde yapan wolverine bir "chaotic good"dur. onu neutral good olmaktan uzak tutan $ey öfkesi ve bir suçluyu ele geçirdiğinde infazı direk orada yapma isteğidir.
    ayrıca bu alignment, fighterler için çok uygundur.*
  • sokakta yürüyen iyi vatandaşın alignmentı. lawful good yasalara sahip çıkar, chaotic good iyilik için yasaları çiğner, neutral goodsa ikisinin arasında elinden gelen iyiliği yapar, fakirlere yardım eder, otobüste yaşlılara yer verir vs vs...
  • eğer iyilik, adaletli olmayı gerektiriyorsa, her zaman adaletli olması gereken rpg alignment'i..
    eğer olayları değerlendirirken kesinlikle adaletli olup olamadığı konusunda şüpheleri var ise karakterin derhal lawfull good olması herkesin hayrına olacaktır.
    eğer adalet konusunda hata yaparsa iyilik yapmış sayılmaz ve lawfull evil gibi bir şey olur.
    tabi her ırk hata yapabilir, bir olayı etkileyen sonsuz değişken vardır,her şeyi bilemez.
    o yüzden neutral good, en azından kafası karıştığında işi lawfull good karaktere bırakmalıdır.
  • kendim oradayım diye demiyorum, olunabilecek en iyi alignment'tır, kahraman karakterler buradan çıkar. lawful good kurallara bağlılığıyla insanı sıkıntılara sürükler ve chaotic good da ipe sapa gelmez iken, neutral good hem dengeyi koruyacak hem de eğlenceyi kaçırmayacaktır. yeri geldiğinde beklenmedik kararlar alabilir, chaos'a göz kırpabilir, fakat yeri geldiğinde de order'ı savunacaktır.

    her şeyden önce adalete ve tüm türler arasında eşitliğe ve tüm türlerin refahına önem veren ng'ler, benefactor olarak da anılırlar. normal bir iyi karakter gibi, başkalarına yardım etmeye çalışırlar. ama, gidiş yollarını sadece kendileri belirler, şuna buna ona bağlılıkları ya da taraf oluşları ile değil, kendi mantık süzgecinden geçirdikleri ve inandıkları şeye göre hareket ederler.

    ng'nin en güzel özelliği, az biraz kural bir miktar özgürlük felsefesini benimsemiş olmalarıdır. kurallara uymanın yani 'order'ın, toplumlar ve türler arasındaki ilişkileri düzenlemek ve herkesin faydalanmasını sağlamak için gerekli olduğuna, buna mukabil çok fazla özgürlüğün toplumu dinamitleyeceğine ve kargaşaya yol açacağına inanırlar (chaos). fakat, kişisel özgürlüklere de önem verirler ve bunların korunması gerektiğini söylerler, eğer çok fazla yasa ve kural olursa, türler günlük hayatlarında kişisel özgürlüklerini yaşayamazlar. bununla ilişkili olarak da, iyilik yapmaya giden yolda kendilerini kısıtladığına veya yolunu kestiğine inandıkları yasayı çiğnemekten veya etrafından dolanmaktan imtina etmezler. meşhur ng'lerden buffy the vampire slayer'ın da dediği gibi "i don't take orders. i do things my way." bir ng'nin şiarıdır.

    princess leia organa skywalker'dan, gandalf the grey'e, ekip içinde çalışa çalışa ng'ye evrilmiş olan tony stark'a kadar geniş bir yelpazeyi barındıran bir kategori olan bu alignment, bireyselciliği ve özgün düşünceyi önemser, fakat chaotic good gibi bir wild card değildir. ng, anlaşmazlıkları her zaman barışçıl yolla çözmeye çalışacaktır, çünkü en önce yaşam gelir, ve her yaşam değerlidir. konuşarak halletmeye çalışır, arkadan vurmaz ama zorunda kalırsa da kendini ve diğerlerini korumak için sorun çıkaranı ortadan kaldırabilir. kötü karakterlere karşı bile bacağa kola nişan alma gibi hareketlerde bulunur, kendinden daha güçsüz birine saldırmaz.

    ng, bir party/grup içinde gayet uyumla hareket edebilir, güvenilir ve sadık bir yol arkadaşı olabilir, ama tek başına daha etkili olacağını düşünüyorsa tek başına da hareket eder. cicero'nun da dediği gibi salus populi suprema lex esto olsa, yani toplumun sağlığı, güvenliği en yüksek kanun olsa, ng'ler mutlu olur. dilencilere para veya yiyecek vermek, düşmanına merhamet etmek, ganimetleri herkese eşit paylaştırmak gibi hareketler yapmak doğasının gereğidir. sonucunun kötü olacağını bildiği ya da kötü bir amaca riayet eden emirleri yerine getirmez, verdiği sözü bozmaz, kendini kurtarmak için masumların zarar görmesine izin vermez, kişisel çıkarları için başkalarını kullanmaz.
  • yani frp için iyidir gideri vardır.

    ne yapak chaotic evil mı olak?
hesabın var mı? giriş yap