• ne olduğunu taze okuduğum ama bayadır ortada olan alternatif din.
  • turkiyede kolaylikla kemalist etiketi ile yaftalanabilecek ve otesinde yaftalanan dusunce akimi.
  • bana eski ateistleri mumla arattiran akim. bu akimin oncu kitaplari sayilan the god delusion, god is not great ve the end of faith'i birer yil arayla okudum. hatta ilk ikisini okuduktan sonra sam harris amcaya hic bulasmamaya karar vermistim ki kendisinin bir ted konusmasini dinledim, akilli mantikli konusuyor gibi geldi, neuroscience ilgime de hitap eder diyerek onun kitabini da aldim.

    oncelikle bu vatandaslarin dinlerle ilgili gorusleri, kutsal kitaplarin icerigiyle ilgili soyledikleri yeni degil, zaten bu non-theist kisminda yenilik getirdiklerini iddia etmiyorlar. bu akimin 'yeni' kismi inanca ve inancli insanlara olan yaklasiminda. onerdikleri sey ise, benim dusunceme gore, tek kelime ile ozetlenebilir: tahammulsuzluk. 'bunca sene dinlere laf etmedik, ne oldu, bak ucaklar gokdelenlere carpiyor, uygarliklar catisiyor, bush iktidara geliyor. artik daha assertive olalim,
    dine karsi acik acik savasalim, inancini kotuluge alet etmeyenlere bile yanlis yapiyorsunuz diyelim' seklinde ozetleyeyim, bu kadar kisaltma ile argumanlarina bir derece haksizlik yaptigimi da kabul ederek.

    bu argumani kabul etmek bana imkansiz geliyor, inanc eninde sonunda bireyseldir, toplumsal sonuclarini engelleyecegiz diye bireysel inancin onune set cekmeye calismak hic akil kari degil. bunu yapmayi one surebilmek icin bile 'biz inanmiyoruz demek ki inananlardan ustunuz' dusturunu benimsemek lazim. bu da kanaatimce uc kitabin da yazili olmayan ortak noktasi. uc yazar da adeta insan degil, insanustu varliklar da dogru yolu gosteriyorlarmis gibi yazmislar. nerede thomas paine'in, russel'in, ingersoll'un insancilligi, tatli dili, hosgorusu? niye insanlarin cogunun kabul ettigi kanitlanamaz goruslerden siyrilmis olmak bir insani daha ustun yapsin? turan dursun omrunun cogunu bir yalanin pesinde harcadigini dusunurken bile bu vatandaslar kadar asabi degildi.

    diyecegim o ki, eger bu konularda birseyler okumak istiyorsaniz, dawkins, harris ve hitchens uclusunden baslamayin. thomas paine'den baslayin mesela, ingersoll'un nutuklarini okuyun, inanmayanlar elitist, itici hatta ukala olmak zorunda degil.
  • mahşerin dört atlısı'nın bu kadar sert olmasının çok ihtimal sebebi içine girdiğimiz post-modern dönemdir.

    modern dönemde zaten aklı başında olan insan tanrıtanımaz, dintanımaz oluyordu çünkü dinlerin söyledikleri safsatalar apaçık edilmişti.

    fakat bugün içinde bulunduğumuz dönemde, tahmin edilen olmadı ve bilim bize cevaplardan çok daha da derine gitmemiz gerektiren sorular bahşetti. bu sorular o kadar spesifik bir hale geldi ki sadece uzmanı olan gruplar soruları anlar ve cevap türetir oldu.

    insanlık cehaletini kırdığı anda cehaletinin büyüklüğü altında ezildi. cehaletimiz o kadar büyüktü ve bildiklerimiz o kadar küçüktü ki bilmek ile hiç bilmemek arasında bir fark gözükmüyordu.

    işte bu durumda yeniden bir dirilme oldu.
    buna siyasi olaylar, özellikle modernizmin mermilerini kullanan bir takım çılgınların çıkıp dünyayı rezil rüsva savaşlara sokup çıkarması da tuz biber ekti. insanlar daha iyi yaşayacakken savaşlara, kıtlığa, ekonomik darlığa sürüklendi. newton'un 300 yıllık hükümranlığı dağılırken modernitede dağıldı.

    modernite dağılırken onun sürekli ötelediği din tekrar can bulmuş oldu.

    işte bu tekrar can bulmaya öfke var. "biz bu pislikten kurtulmamış mıydık nereden çıktı bu din" diyorlar. zira dikkat edin 'savaşlar' din savaşlarına evrildi. teröristler dünyayı din ile teröre boğuyorlar.

    işte tam da burada modernitenin işini nihayete erdirme itkisi doğuyor; bu sefer en az karşı taraf gibi sert olarak...

    unutulmasın dünyada marjinaller ve radikaller bağırmadan denge bulunmaz. o yüzden doğru bir tepkidir yeni ateizm. bu dönemde türeyen yeni nesil dincilere ancak yeni ateistler karşı durabilir. savaş bittiğinde ne marjinaller ne radikaller kazanacak; normaller kazanacak.

    umut edelim de ateistler kazansın yoksa dünya ortaçağ'ın yeni bir türevine gömülür.
  • ''i cannot speak for other college professors, but in my own classes the new books by dawkins, harris, and hitchens would never have made the list of required readings. these tirades would simply reinforce students ignorance not only of religion, but also of atheism.''

    john f. haught
hesabın var mı? giriş yap