• national health service, birleşik krallığın ssk'sı. toni bleyr adam etmeye çalışıyor bu günlerde.
  • hastalarla gerektigi kadar ilgilenilen saglik sistemi; oyle ki ne daha az ne daha fazla, tam olarak ne gerekiyorsa onu veriyorlar / yapiyorlar...turkiye'de ozel saglik sigortasi olanlar veya ozel hastanelere alisik olanlar icin sasirtici ve alismasi da vakit aliyor tabi...

    bu sistemle ilgili bir ornek olarak; hamile bir kadina 9 ay boyunca sadece 2 kere ultrason hizmeti sagliyor, ilki 3. ayda digeri de 5. ayda...ondan sonra dogurana kadar bi daha ultrason yok...turkiye'de son aylarda 15 gunde bir ultrasona girildigi dusunuldugunde can sıkıcı olabiliyor tabi...bu iki ultrasonun da tek amaci bebegin saglik durumu; ilki ense kalinligi vb testleri icin, ikincisi de down sendromu & ayrıntılı tarama testi icin...bundan sonra gerek gorulmuyor...ozel hastaneye gideyim, cocugumu goreyim derseniz de size tuhaf tuhaf bakiyorlar ve bi de ustune "ne gerek var ki" diyorlar yuzlerinde sinir bozucu bi ifadeyle...saglik geregi olmadiktan sonra onlar icin gereksiz yani...ayrica, sizi bu hamilelik boyunca ebe hanimlar goruyor...doktor gormek istediginizde de sizi pratisyenler goruyor...dogumu da haliyle ebeler yaptiriyor...dolayisiyla sahsen bu ingiltere'de kadin dogum doktoru var mi? varsa neredeler? ve daha onemlisi ne yapiyorlar? gibi sorular akla gelmiyor degil...
  • sistem o kadar duzenli ki, her sey tikir tikir isliyor.

    hasta kizimi doktora goturmek icin acil randevu aldim, hemen ayni gunun ogle saati icin veya aksam saati icin secenek sunuldu. ilk muayenesinde bir hemsire yapti, bir kac gun icinde sorun gecmeyince, tekrar aradim, o zaman doktor randevusu verildi.

    mesela asi gununden haftalar once mektup gonderiyorlar "kizinizin falanca asisini yaptirmasi gerekiyor, biz de x tarihine, su saate randevu verdik, eger size de uygunsa lutfen telefon edip bildirin" diye.

    veya bana mektup geliyor "en son gecen sene mayis ayinda genel muayenenizi olmussunuz, saglikli gorunuyor olmaniz saglikli oldugunuz anlamina gelmez, lutfen en kisa zamanda gelip, x testini y testini yaptirin." diye.

    en fazla bekledigim sure yarim saattir, oyle metrelerce uzayan kuyruklar yok! her sey randevu ile ve bu duruma iki taraf da uyuyor. eger gelemeyecek gibiyseniz arayip randevunuzu iptal ettirmeniz gerekiyor veya beklenmeyen bir sey oldu ise onlar arayip ya bu sureyi onceye alarak veya sonraya erteleyerek degistiriyorlar.

    bana gore sagladiklari baska bir bonus ise; her saglik merkezinde, bir kosede kucuk cocuklari oyalayacak, 0-12 yas grubunaa uygun, her turlu oyuncagin, kitabin, boyama defterlerinin ve kalemlerinin oldugu bir oyun odasinin mevcut olmasi.

    simdiye kadar, hastanelerine bir sekilde isimin dustugu, yasadigim uc ulkeyi kiyaslarsam, devlet hastanelerinde, "lanet olsun nerden hasta oldum" dedirtmeyen, ellerinden gelenin en iyisini, profesyonelce yapan tek saglik kurumu.
  • ingiltere'nin şehirden şehire* farklılık gösterdiğine inandığım sağlık sistemi...

    benim yaşadığım yerde, randevu ile hastaneye gitseniz bile en az yarım saat bekliyorsunuz...acil bir durumunuz olduğunu düşündüğünüzde, kalkıp acil servise gittiğinizde 5 saat bekletilebiliyorsunuz...bu 5 saatin sonunda gayet ilkel şekilde muayene olabiliyorsunuz...şahsen ben de yaşadığım üç ülkeyi kıyaslamaya kalkarsam, fransa tartışmasız en iyi sisteme sahipken, ingiltere ile türkiye ters yönde kapışırlar derim...ama şu da var ki, türkiye'deki özel hastanelerde iyi bir hizmet alma şansınız varken, ingiltere'deki özel hastanelerin de devlet hastanelerinden pek bir farkı olduğunu söylememiycem maalesef...

    anlaşılan odur ki, birçok ülkede ve birçok konuda olduğu gibi durumlar kişiden kişiye, yerden yere, koşuldan koşula ve hatta kişilerin beklentilerinden beklentilerine değişebilmektedir...

    ayrıca*; "bu ülkede doktor olmak varmış" diye düşünmedim değil...uzman olmaya gerek duymuyorlar mesela...daha önce de dediğim gibi (bkz: #15774586), uzman doktor bulmak pek kolay değil...hastaneye gitiğinizde sizi hemşireler, ebeler veya pratisyen doktorlar muayene ediyor...bütün bunlar ikna olurlarsa uzman bir doktor sizi görüyor...ki gördüğüm kadarıyla, ingilizler pek uzmanlaşma taraftarı değiller*...gördüğüm tüm uzman doktorlar yabancı...

    bu konudaki gözlemlerim, araştırmalarım ve deneyimlerim arttıkça yeni entarilerle anlatmaya devam etmeyi planlıyorum**...
  • bu aralar abd'de obama'nın sağlık reformuna çatan cumhuriyetçiler bu kuruma ilgisiz, sosyalist, hede hödö diyerek saldırmaktadırlar. 59 yaşını geçince nhs'in kalp hastalığı ile ilgili tedavi vermeyi reddettiği bu adamların attığı iftiralar arasındadır (oha). sağlık giderlerini kamunun vermesinin etkinliğinde avrupa hep örnek gösterildiğinden nhs'i freedom fries'a çevirmişlerdir.

    buna karşılık ingilizler ayağa kalkmıştır. elçilik devreye girmiş, stephen hawking (mekanik ses) "nhs olmasa ben bitmiştim" diye destek vermiştir. milli gururun esamesinin okunmadığı ingilterede ingilizlerin göğüslerini gere gere savunduklarını gördüğüm ender kamu kurumlarından biridir. bense bir kere annemin ayağını ücretsiz tedavi ettiklerini hatırlıyorum, bir de zamanında casualty hastası olmamdan kelli sempatim var. tory desen yarrak, g. brown desen yarrak, bayrak desen yarrak, toprak desen yarrak, ama nhs'e gelince, orada dur. vay be.
  • hastanelerinin duvarlarında "personelimizi taciz etmeyin" gibi posterler var.
    "we want to help, don't abuse our staff", "stop abuse of nhs staff", gibi ifadeler var, personele kötü davrananı hapise kadar giden cezalar bekler, diyor.
    demek ki sağlık personeline kötü davranan bi tayfa var. benzer uygulamaları bizde de doktor kurşunlayan hasta yakınlarına karşı şişli etfal hastanesinde falan da uygulamak faydalı olabilir sanki.

    http://2.bp.blogspot.com/…xtxx2kqdmq/s1600/nhs2.jpg
  • su aralar ozellestirilmesinden bahsediliyor ve buna karsi bir halk cephesi olusuyor : http://www.38degrees.org.uk/…_nhs_petition#petition

    aklima michael moore'un yonettigi sicko belgeselindeki bir konusma geldi, kendisiyle roportaj yaptigi birine 'peki ya sistem ozellestirilirse?' diye soruyor. adamin cevabi son derece net bir bicimde 'there will be a revolution' oluyordu. oylesine aklima geldi.
  • bünyesindeki hastanelerde hastaları fareler yiyormuş.

    http://www.dailymail.co.uk/…ml?ico=most_read_module
  • ülkede 6 aydan uzun kalacak olan ve avrupa birliği dışından gelen yabancı öğrencilere ücretsiz sağlık hizmeti veren ingiliz sağlık sistemi.
hesabın var mı? giriş yap