• muzisyenliginin disinda yemek tutkusu ile de tarihe gecmis.

    o zamana dek sus bitkisi olarak yetistirilen ve zehirli olduguna inanilan domates'in italyan mutfagina girmesini [italyan mutfagindan domatesi cikardiginizi dusunsenize] saglamis. bunu da tarifi kendisine ait olan bir ravioli sosu tarifinde domates kullanarak yapmis.
  • franz liszt'i liszt yapan adam.

    liszt 20'li yaşlarında paris'te bir paganini konserine gider ve gördüğü keman virtüözlüğünden o kadar etkilenir ki müziğe daha da tutulur, piyanoya bakışı olgunlaşır ve kendini daha da geliştirir, paganini sayesinde tanıdığımız liszt'e bürünür.

    ayrıca paganini'nin şeytanla anlaştığı söylentisini ciddiye alan klise, 40 yıla yakın bir süre boyunca paganini'nin naaşını gömdürmemiştir.
  • (bkz: kemancı başımın tacı)
    hayat gerçekten çok acı.
  • gençlik döneminde kumar oynamıştır. hatta bir kere kemanını rehine olarak bırakır sonra geri alır. bir daha da oynamaz. cimri derler paganini'ye, halbuki fakir insanlara çok yardım etmiştir. döneminin ünlü sanatçılarıyla tanınmamak için kılık değiştirip sokaklarda konserler vermiştir.
  • evgeny kissin'in gençliğinde çalarken yaşadığı çoşkuyu izleyerek piyano çalmaya başlamamı sağlayan adam.
  • lakabı şeytanın kemancısıdır. laneti , hastalıklı bir vücut fizyolojisine sahip olmasıdır. (bkz: marfan sendromu) lakin bu lanet kendisine, sağlıklı başka hiçkimsenin icra edemeyeceği eserleri rahatça çalabilme yetisini armağan etmiştir. öyle ki rivayetlere göre bir konser sırasında kemanının telleri sırasıyla kopar ancak her bir kopuşunda kalan tellerle eseri kusursuz bir şekilde çalmaya devam eder ve son tek bir telle bitirir.
    belki de yer yüzünde gelmiş geçmiş en yetenekli ve hastalıklı virtüözdür. kendisinden korktuğum kadar hiçbir müzisyenden korkmadım ve de ne zaman la campanella‘yı duysam, battaniyemin altına girerek chopin”n nocturne’larına sarılırım.
  • klasik müzik dünyasının şöyle bir sonata imza atmış don juan'ı. kemanı elindeyken kadınların en sevdiği,
    her bir caprice'i olağanüstü olan, sahnede iken etten ve kemikten ibaret olmakla yetinmeyip o insansal maddelerden sıyrılıp ilahi bir kudrete büründüğü rivayet edilen virtüöz. ilahi kudretini tanrısal görmez birçokları bunu ruhunu şeytana satan birisi olduğuna yorarlar. çünkü ancak faust gibi ruhunu şeytana satan birisi bu kadar muazzam keman çalabilir. tabi durum şöyle ki onu asıl büyük yapan bizler gibi bir insan olması ve de bununla yetinmeyip bunu arşınlaması. insan durup düşünüyor nasıl bu almanlar klavsen ve piyanoda, italyanlar da kemanda bu kadar iyi, diye. insanlık dışı bir yetenek ki o kadar çalkantılı bir hayata bu kadar harikulade eserler bırakmak da ancak böyle kimselere yakışırdı. büyük adamlar tarihte kaldı, bu gördüklerimiz sıradanlıktan öteye geçemeyecek bir topluluk yalnızca.
  • bazı resimlerinde wolverine'e benzeyen cenova doğumlu italyan keman virtüözü ve bestekâr. en sevdiğim bestesi 24 caprices for solo violin op. 1... üzerine tanımam...

    bir şeyler okur-yazarken kesinlikle dinleyemediğim keman virtüözü.

    eserlerini dinlerken gayri ihtiyari heyecanlanıyorum ve kalp atışlarım hızlanıyor. o yüzden bir şeylere odaklanmam gerektiğinde veya uyumadan önce paganini almıyorum.

    hayat hikayesine bakacak olursak, gençliğini, napolyon fransa'sı döneminde işgal olunan italyan şehir cumhuriyetlerinde bir kaç-göç içerisinde yaşamış. bu belki de gezgin virtüöz (travelling virtuoso) olarak anılmasının sebebidir.

    kendisi hakkındaki biyografilerde bahsedilen en belirgin özelliklerinden biri de kumar tutkusu. büyük rus müellifi fyodor m. dostoyevski gibi kumarbâzın önde gideni... bu durumu söylememin sebebi, bu tutkusunun ve bazı başka şeylerin bir süre sonra ruh halini ve dolayısıyla müziğini etkilemiş olmasıdır. bu nedenle daha velûd olabilecek bir bestekâr -belki bilinçli belki bilinçsiz bir bir tercihle- biz paganini-perestleri daha yazılmamış; belki bestelenmiş olsa mükemmel olacak bestelerinden mahrum bırakmıştır.

    iyi ki yaşamış ve hoş bir seda bırakmış şu gök kubbede...
  • usta keman vritözü.şeytanın kemancısı adlı filmde paganini nin hayatı anlatılırken aynı zamanda izleyenlere muhteşem bir müzik ziyafeti sunuyor.
  • la campanella adlı eseri gerçekten muazzamdır. diğer keman virtüözlerinden farkı, kendine has belirleyici tarzı ve doğuştan genlerinde taşıdığı marfan sendromudur. bir iki eserini dinleyen ondan sonrasında dinlediği bir parçanın ona ait olup olmadığını kolayca anlayabilir.

    edit: marfan değil, ehlers danlos sendromu da olabilirmiş, tam net değilmiş. bilgilendirme icin 6floydian7 adlı yazara teşekkürler.
hesabın var mı? giriş yap