• nihilizm nedir???
    bir "hiçlik"ten bahsedebilmek için felsefe yapmış insanların öne sürdüğü akım.
    minimalist olsalar bir derece...
    basitlik sıradanlık sevimlilik diliyorum.
  • algılama şeklinin değişmesiyle birlikte etrafta olup bitenin sizin için pek bişey ifade etmemesi anlamına gelebilir. ölüm, kalım, savaş gibi olaylara bakış açısı daha sürreal şekillenip , sıradan hayatın sıradan karmaşasından öte bi durum değildir artık , bu da size bi rahatlama verir hafiflik diye adlandırdığınız, her an kötücül durumların farkındalığıın baskısı altında yaşamaktasınız , inanç/felsefe sistemleri/akımları de bu durumlar karşısında bize "hafiflik" hissini yaşatmak için mevcut. felsefi akımları uyuşturuculara benzetirsek eğer nihilizm in payına eroin düşer gibime geliyor.
  • yasamak istedigim deneyimdir. neden boyle oldugunu ise asagidaki alinti guzel bir sekilde aciklamis. nasil olacagini da biz bulmaya calisacagiz demekki.

    --- alinti ---
    ıste, daha ilk basta sozunu ettigimiz nietzsche'nin aydinlanmasi da bu noktada basliyor. o, insana daha dogustan itibaren giydirilmeye baslanan gelenek, ideoloji, dogru ve gercek bakis acisi, egemen dunya gorusu, en mukemmel insan tipi vs. elbiselerinin altindaki seyi butun ciplakligi ile gormustur. butunlugu ve tum berrakligi ile gerceklige acilan bilinc kapilarini tikayan, bulaniklastiran zincirleri fark etmistir nietzsche. bu zincirlerden, anonim tip olmaktan kurtularak daha yukseklere tirmanmis, sogugu ve temiz havayi iliklerine kadar hissetmistir. onun aydinlanisini anlatan temel kavram nihilizim olmustur. nihilizm de, aynen budizm'deki "sunyata"(bosluk/hiclik) kavrami gibi, mutlak, degismez dedigimiz seylerin, gorus ve degerlerin icinin bos oldugununun ifadesidir. seylerin boslugunun kavranmasi, aslinda bizim bencilce yuklemelerimizden ve istismarlarimizdan kurtuldugunda seylerin, paradoksal olarak sonsuz olanaklar ve yenilikler dunyasini, yani seylerin dolulugunun kavranisini, bilincin zincirlerden kurtularak aydinlanmasini doguracaktir.

    hikmet, hiclik ve otantiklik - murad-i ilahi
    abdullatif tuzer - artus yayinlari
    --- alinti ---

    (bkz: islami nihilizm)
hesabın var mı? giriş yap