• klasik ebay dolandırıcılık yöntemlerinin ülkemize gelmiş versiyonudur.

    genelde burada sitenin verdiği garanti kötüye kullanılıyor. adamın biri arayıp sattığınız kamera için ebay invoice göndersem olur mu diyor. eğer olur derseniz adam parayı ebay üzerinden aktarmakta olduğunu kabul ediyor ve siz de bunu güvence sanıp malı gönderiyorsunuz. sonra adam ürünü değiştirip daha alakasız bir şey koyuyor ve "kandırıldım, ürün bahsedilen değil, vazgeçiyorum" diyor ve siteden parasını geri istiyor. site de otomatikman alıcıya güvenerek parasını geri ödeyip size fatura ediyor ve hatta bir de size dolandırıcı muamelesi yapıyor.

    yurtdışında bir tanıdığın başına gelmişti. adam orgunu (ki aslında synthesizer) avustralya'dan abd'ye sattı ama alan bu numarayı yaptı ve yerine çocuk orgu koyup fotoğraf çekmiş ve ebaye şikayet etmiş. ebay dolandırıcıya 500 dolarını iade etti ve bizim tanıdığın kredi kartından tahsil etmek istedi ve işlem başlattı. arkadaş hem orgundan oldu, hem parasını kendi ödedi. ha bir de alıcı ürünü geri göndermeye kalktı ki orada da abd'den avustralya'ya kargoyu yine arkadaş ödeyecekti. yani dikkatli olmazsanız korkunç bela.

    aynı ay benim ebay üzerinden satmakta olduğum kameram için de bir kişiden invoice ile satış teklifi geldi ve olmaz dedim ama bir daha aramadı. sanırım bu sefer türkiye'ye dadandılar.
  • bazıları salak olan dolandırıcılardır. bunlardan hiç haberim yoktu. bir siteye satmak üzere bir kaç laptop koymuştum. bir mail geldi iki laptop yolla, teslim alınca da parasını göndereyim diyor. önce bir sevindim ama parasını sonra göndereyim kısmını okuyunca hastir dedim. arkasından ismini internette aradım hakkında bir sürü yazı var. ulan salak her yerde niye aynı ismi kullanıyorsun. değiştir ki arada 1-2 salak düşürürsün.
  • benim de başıma geldi. internete koyduğunuz ilanda cep telefonunuz var ise whatsapp'dan ekleyip sohbete başlıyorlar. çok akıcı ingilizce konuşuyorlar. ben size parayı göndericem sonra siz ürünü göndereceksiniz diyorlar. siz de para geldikten sonra ne olabilir ki deyip süreci yürütüyorsunuz. en azından ben böyle düşünmüştüm. para hesabıma geçtikten sonra ve geri kalan riskleri de karşımdaki vatandaş aldıktan sonra (ürünün kargoda zarar görmesi vs.) endişelenecek bir şey olmadığını düşündüm. bu arada senaryo da şöyle ilerliyor. vatandaş nijerya'da görev yapan bir amerikan askeri veya konsolosluk çalışanı. yakışıklı bir fotosu ve kibar bir üslubu var.

    neyse benim hikayemde süreç şöyle ilerledi. banka hesap bilgilerimi ve niyeyse mail adresimi paylaştım. sana 2 tane mail gelmiş olması lazım dedi. baktım gelen giden mail yok. spam'e bak oraya düşmüş olabilir dedi. girdim hakikaten spam klasöründe 2 tane mail var. bank of america'dan gelen. biri bank of america'nın ceo'sundan gelen bir mektup. paranız bizde güvende diyor, ceo'nun imzası var, ceo'nun fotoğrafı var. bankanın binasının fotoğrafı var. diğer mailde de x kişisi size y tutarında para gönderdi. ikinizin de güvenliği için parayı havuzda tutuyoruz. ürünü ptt kargo ile yollayın, takip numarasını girin, parayı sizin hesabınıza geçireceğiz yazıyor. böyle bir şey yok tabi.

    o anda anladım durumu. adama dönüp bu şekilde olmayacağını söyledim. ısrarla sistemi anlatmaya çalıştı. sıkıntı yok dedi, kargoya verir vermez para hesabında dedi. para gelmeden ürünü göndermeyeceğimi söyledim. o mesajdan sonra bir cümle bile yazmadı. muhtemelen asla ürünü göndermeyeceğimi anladı ve uğraşmaktan vazgeçti. böyle böyle tutturabildiklerinden aldıkları ürünlerle yollarını buluyorlar demek ki. 2 hafta sonra başka biri başka bir hikaye ile yeniden yazdı. yine nijerya'dan. cevap bile vermeden engelledim. siz de böyle yapın, tufaya düşmeyin.

    hatta en iyisi ilandan telefon numaranızı kaldırın, kafanız rahat olsun.
hesabın var mı? giriş yap