• şubat 2013'teki seçimlerde çok büyük ihtimalle kıbrıs rum kesimi'nin başkanı seçilecek kıbrıslı politikacı.
  • güney kıbrıs rum kesiminde merkez sağ'da yer alan disyli siyasetçi. ilk turda da seçilme şansı vardır ama büyük ihtimalle ikinci turda başkanlık koltuğuna oturacaktır.
    disy ve anastasiades 2004'te annan planını desteklemişlerdi. kendisinin en büyük hedefi güney kıbrıs'ı nato'ya dahil etmektir. zira rusya ile çok iyi ilişkilere sahip dimitris hristofyas nato üyeliğine karşı çıkmıştı.
  • bu pazar günü güney kıbrıs rum kesimi cumhurbaşkanı olması kuvvetle muhtemel rum siyasetçi. türkiye basınında hakkında çok az yazı çıkmış anastasiades ve siyasi çizgisi hakkında bazı tespitler; http://politikaakademisi.org/?p=4161
  • yeni dönem kıbrıs rum yönetimi yöneticisi. oyların %57.48'ini almıştır. kendini bile yönetemeyen bir cumhuriyetin kendi sorumluluğuna düşen kısmını alarak güvenliğini sağlamış türkiye'nin pek de sallamadığı yeni yönetici. resmi olarak 39 yıl, genel olarak da 100 yıldır süregelen çözümsüzlüğün yeni yöneticisi.

    (bkz: voice of blood)
  • türkiyenin ab üyeligini destekledigini ve türkiye ile yeni dönemde yeni bir iliskiye hazir olduklarini söylemis olan rum devlet baskani.

    haber linki
  • anastasiades'in aklındaki çözüm - prof. dr. ata atun

    kıbrıs rum yönetimi başkanlığı seçimini geçen hafta kazanıp, perşembe günü rum meclisinde yapılan devri-teslim töreninden sonra başkanlık görevini teslim alan nikos anastasiades, “dakika bir, gol bir” misali başkan olarak yaptığı ilk konuşmada, iki bölgeli iki toplumlu federasyonu “acı uzlaşı” olarak niteleyerek, kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulmak için yapılacak müzakereler konusunda ne düşündüğünü açık ve net olarak ortaya koyuverdi.
    bu müzakerelerin geleceğine ışık tutacak söylemin ilk gün heyecanı ile ağzından kaçmadığı kesin. “dervişin fikri neyse zikri de odur” misali anastasiades’in yürüteceği müzakerelerden herhangi bir sonuç çıkmayacağını, başkanlığının daha ilk gününde yaptığı bu açıklamadan sonra rahatlıkla söyleyebilirim.
    anastasiades’in, kıbrıs sorununa çözüm bulmak için yapılacak müzakerelerde çizdiği yol haritasında nereye gideceği ve ne istediği belli olmuş durumda. aklındaki kıbrıslı rumların adanın egemenliğine ve yönetimine mutlak hakim olduğu, önemli mevkilerin ve çoğunluğun rumlar tarafından doldurulduğu, iki devletli değil ama belediyeler gibi hayali sınırları olan iki bölgeli göstermelik bir federasyon ve kıbrıslı türklere de bu idarenin altında belli bir takım muhtariyet düzeyinde hakların lütfedildiği bir yönetim tarzı. resmin içinde de ne garantör olarak türkiye var ne türk ordusu, ne de kıbrıslı türklerin yaşam garantisi…
    zaten daha seçim döneminde, dısı olarak biz 2004 referandumunda “evet” oyu verdik ama başkan seçilirsem “hayır” diyen yüzde 75 çoğunluğun bu kararına sadık kalacağım diyerek kıbrıs konusunda aklında olanların ipucunu veren yeni başkan perşembe günü bunu iyice açığa vurdu.
    anatasiades’ten çözüme yönelik yeni adım beklemek abesle iştigal olacak. kıbrıs rum tarafında başkanın değişmesiyle ne hamam değişti, ne tellak, ne de tas. sadece havluyu tutan kişi değişti. daha evvel havluyu hristofyas tutuyordu şimdi de anastasiades. gerisi gene hep aynı ulusal konsey, aynı meclis, aynı başpiskopos. ekip aynı kaldı, değişen havlucu oldu sadece.
    üstelik rum meclisinde yer alan siyasi partilerin başkanlık seçimlerindeki tutumlarından dolayı rum temsilciler meclisinde de dengeler çok hassas bir hale geldi. anastasiades’in seçilmesi yönünde işbirliği yapan disi, diko ve euro.ko’nun rum meclisindeki toplam sandalye sayısı 29, yani yarıdan bir fazla. büyük bir olasılıkla da ilk meclis başkanı seçiminde edek başkanı omiriu görevden alınacak, yerine dıko’lu bir milletvekili, büyük bir olasılıkla da marios karoyan seçilecek ve oy dengesi de 28-27 seviyesine gelecek.
    kıbrıs rum tarafında ekonomi berbat mı berbat. üstelik iyileşeceğine her gün daha da kötüye gidiyor. troyka heyeti bu hafta içinde geliyor. bu sefer kit’leri didik didik edecekler. bugün ise eurogroup toplantısı var. mart sonuna kadar memorandum imzalanamazsa memur maaşları son kez ödenecek ve sonrası için rum hükümetinin maaşları ödeyecek parası yok. bırakın maaşları ödemeyi, kamu araçlarının benzin giderlerini ve kamuya ait binaların elektrik parasını bile ödeyebilecek tek kuruşları olmayacak.
    2012 yılı aralık ayı enflasyon oranı yüzde 1 buçuk iken, 2013 yılı ocak ayı enflasyon oranı yüzde 2’ye çıktı. nüfusun dörtte biri, ab kriterlerine göre “yoksul” sınıfında, onda biri ise “yoksulluğun da altında.” işsizlik oranı ise ortalamada yüzde 14, gençler arasında ise yüzde 27. ihracat ise neredeyse durmuş durumda. havayollarında ve havaalanlarında ise işler bayağı kesat.
    anastasiades, rum temsilciler meclisinden troyka ile imzalayacağı “memorandum”u geçirene kadar, ekonomik sorun var gerekçesi ile kıbrıs konusuna çözüm getirmek amacı ile sürdürülmek istenen müzakerelere pek bir ağırlık ve önem veremeyecek. zaten bugüne değin hiçbir rum lider müzakerelerin sonuçlanması için çaba harcamadığı gibi müzakerelere de gerekli önemi vermedi. memorandum bahanesi ile müzakerelerin geciktirilmesine veya rumlar tarafından ipe un serilmesine gerek bm, gerekse de ab ile abd pek bir ses çıkarmayacaklar her zaman olduğu gibi.
    adaya gelmesi beklenen barışın hangi bahara kaldığını kestirmek bile artık çok güçleşti.

    kaynak: http://www.kibrispostasi.com/…gename/kibris_postasi
  • troyka ile kurtarma paketi için anlaşma imzalanmadan önce, kızı ve damadı aracılığıyla 21 milyon €yu kıbrıstan ingiltereye transfer eden başkan. oysa seçildiğinin ertesi günü ekonomik kriz yüzünden maaşının büyük bölümünü hibe etmişti. politikacılardan bir nefret etme sebebi daha.

    link
  • sefa karahan'dan kendisiyle yapılmış güzel bir mülakat; http://dunya.milliyet.com.tr/…y/1734630/default.htm
  • kıbrıs'ta barışın tüm tarafların lehine olduğunu söyleyen rum toplum lideri. aslında vizyon sahibi bir adam ama aynı türkiye'deki gibi aşırı milliyetçi ve dinci bir yapısı olan rum sağını ve kilise gibi kurumları ikna etmesi zor gözüküyor. bu noktada dış baskılar ne derece etkili olabilecek onu da göreceğiz.

    http://www.foxnews.com/…reate-cyprus-israel-turkey/
  • ülkesinde rusya'ya askeri üs vermek için girişimlere başladığı iddia edilen rum lider. ab üyesi bir ülke için hayli garip bir girişim ve gerçekleşirse akdeniz'de suları iyice ısındıracak.

    http://www.businessinsider.com/…nt-in-cyprus-2015-2
hesabın var mı? giriş yap