• 17.yy.da yaşamış fransanın ünlü fahişesi... büyük devlet adamı richeliev bir gece için 50bin crown (1 dolar=100crown) vermiş, fakat kadın yerine bi arkadaşını yollamış... etc... arkadaşı da iyiymiş sanırım ki richeliev bi yamuk yapmamış.
  • 1620-1705 yılları arasında yaşamış, zekası ve güzelliği ile tanınmış fransız orospusu. ziyaretçileri meşhur kişiliklerdi; la fontaine (o masalları çocukları kandırmak için yazmadı keranacı), racine, moliére, voltaire...

    datmin ettiği adamlar üzerinden edebiyata katkısı yadsınamaz...
  • "bir kaleye ani bir saldırı düşünen becerikli bir generalin planlarını düşmanına anlattığını duydunuz mu hiç? amacınızı gizleyin ve ilerleyişinizi saklayın; karşı konulamayacak hale gelene, savaş sona erene dek tasarınızın büyüklüğünü açıklamayın. savaşı ilan etmeden zaferi kazanın. bir anlamda geçtikleri ülkedeki yıkımlar dışında ne tasarladıkları bilinmeyen savaşçıları taklit edin"

    ninon de lenclos
  • 17. yy fransasinin en unlu sosyete fahisesi .
  • 90 yaşını geçmişken bile ayaklarına kapananlar olmuş zeki ve kibar fahişe.
  • aforizma tarzı sözleri internette dolaşan , erkeklerle (en azından asil geçinen)strateji kurarak yakınlaşan bir "courtisane"
    "bir sevgili bize karşı ne kadar ürkek davranırsa, onu yönlendirmek bizim gururumuzu okşar; karşı koymamıza ne kadar saygı duyarsa, biz ondan o kadar fazla saygı bekleriz. büyük bir hevesle erkeklere ; lütfen bizim bu kadar fazla erdemli olduğumuzu düşünmeyin; böylece bizi çok fazla erdemli olmaya
    zorluyorsunuz, diyebiliriz."
    ninon de l'enclos
  • ninon de lenclos (1620 - 1705)

    moliere, scarron gibi yazarların dostluğunu kazanan ninon de lenclos, güzelliğinden dolayı skandal dolu bir hayat sürdükten sonra, yaşlılığında bir manastıra çekilmek zorunda kaldı. ninon de lenclos'un çeşitli güzellik sırları bildiği söylenirse de, bunların içinde en önemlisi bitkisel banyosudur. voltaire gibi büyük bir yazarın koruyuculuğunu yaparak eğitimini tamamlamasını sağlamıştır.
  • ah seni binbir farklı renge bürünen hercai orospu, cehennemde tatildesindir şimdi…

    hafif meşrep bir kadından daha tehlikelisi varsa; o da zamanın ruhunu okumuş kendi kuvvetinin doruğunun olmadığını bilen kadındır. bunlar iki ayrı piramit gibidir; iki türlüsü de son derece alâka çekicidir. "kadınlar sık sık değişir, onlara güvenen delidir!" yine de erkeği kuşatan en güzel şeylerdir onlar...

    hafif meşrebin istidadı kısıtlıdır, bohem ve eğlencelidir. ancak ikincisi, kendini bilen bir fahişe olsa dahi, ruhu ona tapan erkekler tarafından “takdis” edilir.

    ninon de lenclos (d. 1620-ö. 1705) denilen bedia kadın, "ikinci"lerdendir. öyle bir orospudur ki… yüceleştirilip, kutsanan ve akislerinde şeytanî sesler barındıran bir hanımefendidir o.

    onun yanında gölgeler canlıdır, onun bulunduğu yerde duvarlardan nağmeler fışkırır! kaç erkeği damıttın, kaçının ruhunda burgaçlar bıraktın acaba?

    ilahi sözleri tedai ettiren şiirlerin mısralarını dinleyip huzuru arayan, günahlarını böyle örtmeye çalışan, fahişelik yapan bir kadındır lenclos. bu işve timsali kadın, devrinin en ünlü ve ehemmiyetli isimleriyle münasebet kurmuş, kibarlar âlemine hükmetmeye yeltenmiştir. handiyse başarabilmiştir de… hanımefendiler, hedonistliği ile nâm salmış epikürcü saint evremon’un da yakın dostudur. zarafet ve uyanıklığıyla öne çıkan mürebbiyelere taş çıkartacak bir terbiye abidesidir lenclos.

    bir ressam, bir heykeltıraş, bir karikatürist yahut bir edip; kaç kez resmetmeye çalıştıysa da böyle bir çehreyi; hiçbirinde muvaffak olamamıştır.

    alay atı gibi hep sahnenin gözdesi olan, çevresindeki erkekleri her nasılsa zapturapt altına alan, jean-baptiste lully, molière ve de voltaire gibi isimleri tesiri altında bırakan azametli bir kadından söz ediyoruz. ninon de lenclos ölmeden evvel genç voltraire’e birkaç bin frank para da bıraktı.

    sadece zamanın düşünür, sanatçılarını değil; baronlar, dükler ve markiler de onun tezgâhından geçti. kilise karşıtı alımlı kadın, aykırı görüşleri sebebiyle bir sene de manastırda kapalı tutuldu. “en büyük bayağılık, zamanın ahlâk kurallarına uymaktır” ölçüsünü abartarak, hiçbir kaide ve geleneği tanımadı ninon de lenclos. mali açıdan da hür olan bu yetim sadece zevk için yaşadı. hemcinsleriyle bile sevişmekten geri durmadı.

    böylesi bir fahişeye, ne balzac, ne flaubert ne de stendhal’ın romanlarında rastlanır.

    ninon de lenclos, karşı konulamaz bir zekâ, çekiciliğe sahiptir, vefakârdır da. bir orospudan öğrenecek değiliz “vefa”yı demeyin…

    ***

    ninon de lenclos, kendisi gibi fahişe olan korintli lais’e benzer. sokrates’in talebesi aristippos’un eserlerini lais denilen fahişeye atfettiği söylenir. lais’in de tıpkı ninon de lenclos gibi harikulade olduğu, dönemin önde gelen düşünürleri tesiri altına aldığı bilinen bir şey. yazık, güzelliği kıskanılmış lais'in, tesalyalı kadınlar tarafından öldürülür garibim...

    babasız büyüyen ninon de lenclos’u büyük ölçüde kendisi yetiştirir. işine sıkı sıkıya bağlı bu kadın, hiç evlenmez. françois-jacques comte d'aubijoux, chaumusy vikontu charles-claude, amiral gaspard de coligny gibi dönemin “soylu”larını avucunun içine alır. dahası, marquis de villarceaux louis de mornay'ın metresliğine soyunur. mornay, saray mensubu bir aristokrattır.

    paul scarron, 1648'de yayınlanan recueil de quelques vers burlesques adlı eserinde ninon'u “ey güzel ve büyüleyici ninon, kimsenin ‘hayır’ diyemeyeceği, zekâ ve güzelliğin sahibesi.” sözleriyle takdir eder…

    tarihçi louis-sébastien mercier, ninon de lenclos’un ölümünden 75 sene sonra, 1780'de yalnızca paris'te 40 bin kadının fahişelik yaptığını söyler. ninon de lenclos’un yeri başkadır.

    portresi...
hesabın var mı? giriş yap