• asurlularin ba$kenti ve tarihin ilk kutuphanesi .
  • kalıntıları bugünkü musul yakınlarında olan antik kent.
  • hz yunus'un vazife yaptığı toplumun yaşadığı şehrin tarihi adı.
  • m.o 1800 lerde kurulmus, muhtesem asur sehri. zecharia sitchin uzun uzun anlatir bu sehri yazilarinda. (bkz: the earth chronicles)
  • nineveh olarak da geçer.
  • itü'nün yeni web tabanlı, elektronik ogrenme platformu. her ogrenci kendisine ait kullanici adi ve sifresi ile giris yapip ders notlarina, odevlere veya dersle ilgili duyurulara ulasabilmektedir..

    http://www.ninova.itu.edu.tr/
  • bu antik sehrin adi ,bana nedense karizmatik ve gizemli gelir.
    selda bagcan, surgun sarkisinin icinde bir dizede " ninova'nin zulum saraylari "der.sanirim asur imparatoru tiglat-pileser zamaninda yapilan buyuk tapinaklar,saraylar ve genis bahcelerdir kastedilen, o doneme ait kaynak yetersizligi nedeniyle sarkida gecen zulumun ne oldugu ise, hala benim icin muallaktadir.
    sehir, eski mezopotamya nin en önemli imparatorluklarindan biri olan asur devleti nin baskentidir. (m.o 2000-m.o 614)
    yeri bugun ki musul'un birkac km guneyindedir .ninova , kutuphanesi ile unludur . bahti en az kendisi kadar talihsiz olan' iskenderiye kutuphanesine benzeyen ve 2500 yil önce yakilan bu unlu kutuphane, zamaninin en onemli bilgi merkezidir . imparator asurbanipal(mö 668-628), tarafindan kurulan kutuphane, asurbanipal hukumranligi sirasinda, butun ortadogu sehirlerinden getirilen tabletlerle zenginlestirilmistir. ninova kütüphanesinde 25,000 kil tablet oldugu soylenir. asur imparatorlugunu yikan med(tarihteki sanirim ilk ve tek kurt devleti)ve o donemde babildeki kaldelilerin ordulari birlesip, baskent ninova'yi (m.o 614), yerle bir etmisler ve tarihin derinliklerine gommuslerdir.
    ancak,alevler kutuphanede saklanan kiltabletlere fazla zarar verememistir.
    ( gilgamis destani gibi)

    hammurabi kanunlari ve eski tufan destanlari nin bulundugu eserler sonradan arkeologlarca ingiltereye kacirilmis, geri kalanlarda abd nin irak isgalinde,oz kulturlerini bile satmaktan cekinmeyen ,kimi akbabalarca bagdat muzesinden calinip batililara satilmistir
    sehrin adi incilde de gecer ,tarsus la birlikte (yunus kisminda)
    asurlulardan ise geriye bugun nufuslari oldukca az bir gurup olan asuriler kalmistir.irak icerisinde oldukca azinlik olan bu gurubun dini hristiyandir.
    unutmadan;
    bir de ayni adla,hangi sehri , nereye tasidiklari hakkinda malumatim olmayan, bir otobus firmamiz vardir.
  • (bkz: nineve)
  • şifresini unutursanız otomasyon gidip almanız gereken öğrenciye eziyet sistem. 2 ya da 3 sene önce devamsızlığımızı bile sözde bu sistem üzerinden takip edebiliyorduk, sonradan geliştirmişler midir orasını bilemem.
    edit: artık şifre için otomasyona değil bidb'ye gitmek gerekiyormuş. hatta şimdi şifre cep telefonundan mesaj atarak bile değiştirilebiliyormuş.
  • elektrik - elektronik fakültesi öğrenci ve hocalarının diğer fakültelerdekilere göre daha aktif kullandıkları sistemdir.
hesabın var mı? giriş yap