• sayın muhterem, partili cumhurbaşkanı recep bey fetö ile fiziki ayrılık yaşamasaydı kesinlikle aday gösterileceğine inandığım bir acayip, bir tuhaf ödül.
  • bilim insanlığındır
    ideolojisi olmaz
    siyaset gözetilmez
    ufak bir grubun çoğunluk fikri
    gerçek bilimi bağlamaz
    bilimin saygınlığına gölge düşürmek
    cehaletten çıkarı olanların işidir
    saygın bilim sembollerini yıpratıp
    bilim insanı olmayan endüstriyel teknoloji istenmektedir
  • daha en baştan söylemek gerekirse, iş bu yazı ödülü verenler, ödül verilenler, ödülü alanları (olumlu/olumsuz) yargılayanlar hakkında değil; insanların birlikte yaşamasının imkânını aramak, bu imkanı yaratacak enstrümanlar ile insanlar için değerli olanı bulmak, onamak, takdir etmek, yaymak adına yazılmıştır.

    nobel ödülüne layık görülen [(bkz: peter handke)peter handke] ile nobel ödülleri ard arda ikinci yılda da tartışılır oldu. ödülün kendisini tartışmak yerine kişi ve olaylar üzerinden ilerlemekte olan bir kakofoni var. nobeli almış tartışmalı tek isim bu zat mı? hayır. nobeli aldıktan sonra, aldığı nobel ödülü kategorisinden sınıfta kalan yok mu? var. neden bu kadar tartışıldı son edebiyat ödülü sahibi? insanlar kendi ülkesinin yanlışlarını açıkça söyleyen üçüncü dünya (bugünkü adı: goü. gelişmekte olan ülkeler) ülkelerinin nobel adayları ve sahiplerine alıştığından, ve zatın bosna’da olanlara karşı kendini konumlandırışı yadırganıyor. tipik ırkçı tavır oysa.

    ödülü alması/almaması gerektiğini savunan çeşitli söylemeler, zatın kendini konumlandırışı gibi siyasi. ırkçı ve iyi yazar olunamaz mı? barış alanında nobel alıp soykırımla suçlanamaz mı insan? din adına kurbanlar verdiği gibi milliyetçilik adına da – yeterince – kurbanlar vermeden insanlık, dünya bugün olduğu kakofoniye devam edecek.

    nobel ödülünü dünyaya kazandıran kişiden bağımsız olarak ödülü dağıtan anlayışı tartışmak gerekir. avrupa’nın işine gelmeyen her konuda ikiyüzlülüğü aşması gerekiyor (bugünden bir örnek: göç), ki, insanlık geleceğe taşınabilsin. neden avrupa’ya bu görev düşüyor? basitçe, kültürel anlamda insanlığı sırtlayanlar onlar. herkes kendi tarihi ile hesaplaşmalı: bulgarların bağımsızlık savaşında ruslarla birlikte türklere yaptıklarıyla; türklerin geçmişte ermenilere bugün kürtlere yaptıklarıyla; almanların yahudilere yaptıklarıyla; japonların çinlilere yaptıklarıyla. bu hesaplaşma din ve millet kimlikleri örselenerek yapılmalı ki, insan olduğumuzu tekrar hatırlayabilelim.

    hesaplaşma olmadığı sürece her ödül, hangi alanda verilirse verilsin, verildiği alanın dışında kalanları da onayacak, ve olumsuz davranışların meşrulaştırıldığı bir ödül olmaktan öteye gitmeyecektir.
  • nobel ödülü adayı nasıl olunur?

    nobel kurumuna göre; geçerli bir ulusal adaylık birliği olan, devlet yönetimi ya da ulusal mahkemesi olan bir ülkenin vatandaşı olmak.
    uygun adaylar içinde: üniversite rektörleri, sosyal bilimler, tarih, felsefe, hukuk, teoloji profesörleri ve ödülü hak eden eski kazananlar olabilir.
    ödüle aday gösterenler hakkında bilgi almak istiyorsanız epey bir sabırla beklemeniz gerekir. adaylar hakkında tüm bilgiler 50 yıl boyunca sır olarak saklanır.

    bir kuruluşun ya da bir insanın aday gösterilmesi için bir sınırlama yoktur.
    1948'de ise ölümden sonra ödülün verilmemesi kararı alındı.
  • 1927'de avusturyalı doktor julius wagner-jauregg, frengiyi hastalara sıtma bulaştırarak tedavi ettiği için nobel ödülü kazanmıştır.
  • nadir de olsa nobel ödülünü kabul etmeyenler/edemeyenler olmuştur.

    4 nobel ödülü sahibinin, ödülünü almasına kendi hükumetleri tarafından izin verilmemiştir. almanya adolf hitler hükumeti; richard kuhn (kimya, 1938), adolf butenandt (kimya, 1939) ve gerhard domagk (fizyololji veya tıp, 1939)'ın ödüllerini almasına izin vermedi. ödül sahiplerinin hepsi 2. dünya savaşı'ndan sonra ödüllerini aldılar. sovyetler birliği'nin baskısı doğrultusunda boris pasternak (edebiyat, 1958) ödülü reddetti. pasternak'ın oğlu ödülü onun adına 1989 yılında kabul etmiştir.

    ayrıca nobel ödülü almaya hak kazanan jean-paul sartre (edebiyat, 1964) ve le duc tho (barış, 1973) ödüllerini almayı kendi istekleriyle reddetmişlerdir. bunlardan sartre hayatı boyunca tüm resmi ödülleri reddetmiş, le duc tho ise vietnam'da gerçek bir barış olmadığını belirterek ödülü kabul etmemiştir. george bernard shaw (edebiyat, 1925) ödülünü kabul ederken para ödülünü geri çevirmeye çalışmış; nihayetinde para ödülünün ingiliz-isveç edebiyat vakfı'nı kurmak için kullanılması kararlaştırılmıştır.

    kaynak 1
    kaynak 2
  • bu yılki tıp, fizik ve kimya ödülleri nefis çalışmalara gitti. her yıl mutlaka verilen ödüllerin çalışmalarını incelemeye gayret ederim.
    fizik ödülü için roger penrose adını görünce duygulandım.
    kimya ödülü de çok isabetli bi’ çalışmaya ait. müsterihim.
  • ortaya çıkış hikayesi biraz ironik olan ödül
  • nobel'in son istegi, servetinin yaklaşık yüzde 94'ünü beş alanda (fizik, kimya, fizyoloji veya tıp, edebiyat ve barış) "insanlığa en büyük faydayı sağlayacaklara" bırakmakti.

    nobel vasiyetinde ödüller için çok görkemli bir plan önermiş olsa da, vasiyetle ilgili pek çok sorun vardı. alfred nobel'in akrabaları o kadar şok oldular ki çoğu kişi vasiyete itiraz edilmesini istedi. cunku vasiyetnamenin formatı, fransa'da tartışılmasına neden olabilecek biçimsel kusurlara sahipti:

    nobel'in hangi ülkede yasal ikametgahı olduğu belli değildi. dokuz yaşına kadar isveç vatandaşıydı, ancak daha sonra vatandaş olmadan rusya, fransa ve italya'da yaşadı. nobel öldüğünde isveç'te yaşama planları yapıyordu. ikamet yeri, hangi ülkenin yasalarının vasiyeti ve mülkü yöneteceğini belirleyecekti. fransa olduğu belirlenirse, vasiyete itiraz edilebilirdi

    nobel, norveç storting'in (parlamento) barış ödülü kazananını seçmesini istediğinden, birçok kişi nobel'i vatanseverlik eksikliği ile suçladı.

    ödülleri uygulayacak "fon" henüz mevcut değildi ve oluşturulması gerekiyordu.

    nobel'in ödülleri vermesi icin vasiyetinde belirttiği kuruluşlardan, nobel'in ölümünden önce bu görevleri üstlenmeleri istenmemişti. ayrıca, bu kuruluşlara ödüllerle ilgili çalışmaları için para ödemeye yönelik bir plan yoktu.

    vasiyetname, bir yıl boyunca hiçbir ödül kazanan bulunmazsa ne yapılması gerektiğini de belirtmiyordu.

    nobel'in vasiyetinin getirdiği eksiklikler ve diğer engeller nedeniyle, nobel vakfı'nın kurulması ve birincilik ödüllerinin verilmesi beş yıl sürdü.

    ilk nobel ödülleri
    alfred nobel'in beşinci ölüm yıldönümünde, 10 aralık 1901'de ilk nobel ödülleri verildi.

    kimya: jacobus h. van't hoff
    fizik: wilhelm c. röntgen
    fizyoloji veya tıp: emil a. von behring
    edebiyat: rene f. a. sully prudhomme
    barış: jean h. dunant ve frédéric passy
  • klimayı icat eden adama, insanlığa katkılarından dolayı her yaz bir kere verilmesi gereken ödül.. -her yaz- diyorum bak!
hesabın var mı? giriş yap