• 1899-1973 yılları arasında yaşamış bir müzikal yazarı.
    yapıtları:
    bitter sweet (1929)
    private lives (1930)
    cavalcade (1931)
    design for living (1933)
    tonight at 8:30 (1935-6)
    blithe spirit (1941) ....
    daha fazla bilgi için http://www.shawfest.com/playbill/cowardbio.html
  • 1999'da onun icin twentieth century blues adinda bir tribute album yapildi.. $arkilarini söyleyenler arasinda da marianne faithfull, divine comedy, suede, bryan ferry, pet shop boys, sting gibi isimler vardi..
  • ''the noel coward society'' tarafından anısına hazırlanmış web sayfası için;
    (bkz: http://www.noelcoward.net/)
  • "stop me if you've heard it" isimli kısa hikayesi ile the smiths in stop me if you think you've heard this one before şarkısına ilham kaynağı olmuş,the italian jobın eski versiyonunda michael caine le başrolü paylaşmış,kadıköyde bi kitapevine türkçeye çevrildimi diye sorduğumda
    -sizde yaşar kemal der gibi rahat söylüyosunuz adamın ismini diye nedenini anlayamadığım nedenden azar işittiğim ingiliz oyuncu,yazar.
  • 1942 de coward bir savaş propaganda filmini yazdı,oynadı ve yönetti:in which we serve torpilenen bir destroyerin içindeki insanların hikayesini anlatıyordu(coward kaptan rolünü oynuyordu)ertesi yıl akademi ödülünü kazandı,ve churchill bu filmi gözünde yaşlarla seyrettigini söyledi.
  • unvaniyla birlikte tam adi sir noël peirce coward olan 1899 – 1973 yillarinda yasamis ingiliz oyun yazari, aktor ve besteci. oscar wilde, george bernard shaw, evelyn waugh ve richard brinsley sheridan’la birlikte britanya ince mizahinin ilahlarindan biri sayilir.

    orta sinif bir ailenin cocugu olan coward, cok genc yasta tiyatroyla ilgilenmeye basladi. unlu italia conti academy sahne okuluna devam ederken, 14 yasinda sosyete ressami philip streatfeild’la tanisti. streatfeild, coward’i sosyete hayatiyla tanistirirken, cocugu sevgilisi yapmayi da ihmal etmedi. ressamin olumunden sonra, sahne kabiliyeti ve edindigi iliskiler sonucu, hem sosyetenin hem de sahnenin (yardimci oyuncu vasfiyla) aranilan kisiliklerinden biri oldu ve zamanin unlu aktoru sir charles hawtrey’den neredeyse on sene boyunca ders gordu. birinci dunya savasi ciktiginda ingiliz ordusuna cagrildi fakat saglik sorunlari nedeniyle orduduan ayrilmak zorunda kaldi ve oyun yazmaya basladi.

    yazdigi ilk uc oyunu west end’de oynasa bile, halk arasinda fazla sukse yapmadi. fakat, 1924 tarihli homoseksuellik ve uyusturucu bagimliligiyla ilgili the vortex adli oyun hem ingiltere hem de amerika’da buyuk bir patlama yapti. bunu takiben yazdigi hay fever, easy virtue, tonight at 8: 30 gibi oyunlari ve mad dogs and englishmen'in de aralarinda bulundugu sarkilari sayesinde ingilizce dunyasinin en popular tiyatro yazari olarak kabul edildi. senaryosunu yazdigi brief encounter hem elestirmenler hem de halk tarafindan cok sevildi, ikinci dunya savasinda winston churchill’in onerisi uzerine yazdigi, belki de ikinci dunya savasi ve hemen oncesinin en iyi ikinci propaganda filmi olan, in which we serve ile oscar kazandi. ileriki yillarda, the italian job ve our man in havana gibi filmlerde oynamayi da surdurdu.

    1950’lerden itibaren, hem ilerleyen yasi hem de modern zamanlara tam olarak ayak uyduramamasindan dolayi, eski un ve itibarini kaybetti. 1970 yilinda britanya imparatorlugu sovalyesi unvanini aldi (1942‘de de almasi soz konusu olmustu, ama asiri davranislarindan dolayi [yani escinsellik] churchill onay vermemisti [cunku churchill, herkesin bildigi gibi, kalibina kadar erkek; orduda kod adi mantastic winnie'ymis]). 1973 yilinda jamaika’da kalp yetmezliginden oldu.

    ozellikle 1946 oncesi mukemmel oyunlari ve senaryolari disinda, inanilmaz akillica anekdotlaryla da hatirlanir. bir kac tane ornek vermeden, noël coward’la ilgili bir entry tam olamaz.

    pek akilli olmayan bir akraninin av tufegiyle beynini ucurarak intihar ettigini ogrenince: “he must have been a marvelously good shot (mukemmel bir nisanciymis demek ki).”

    the sun (gunes) gazetesinden bir gazeteci “mr. coward, have you anything to say to the sun? (mr coward, sun’a diyecek bir seyiniz var mi)” diye sordugunda verdigi cevabi: “shine (parla).”

    ilk james bond filmi olan dr. no’daki filme ismini veren bas kotu karakteri oynamasi icin teklif goturuldugunde cevabi kisaydi: “dr. no? no, no, no (dr. no[hayir]? hayir, hayir, hayir).”

    “i’ve always thought i’d be particularly good in romeo. as the nurse (hep romeo’da cok iyi olacagimi dusundum. hemsire rolunde).”
  • kent dükü * ile ilişkisi olduğu söylenen yazar. tiyatrodan aldıkları kadın kostümleri ile sokaklarda gezerken fahişelikten yakalandıklari; ancak karakolde gerçek kimlikleri anlaşılınca apar topar bırakıldıları söylenir.
hesabın var mı? giriş yap