• (bkz: tatar çayı)
  • grip ve soğuk algınlığının kol gezdiği şu soğuk günlerde göğsü yumuşatıp, kırıklığı azaltan atalar usülü çaydır.

    yapılışı :

    çay + süt (yarı yarıya)
    tuz, karabiber
    2 kaşık tereyağı
    1 kaşık tahin

    karıştırılır ve içilir. afiyet, şifa olsun
  • onunla tanışıp büyüyen için "şifa" çorbasıdıır. adana ceyhan'da özellikle mercimek köyünde( son yasa ne yaptı bilmem) vazgeçilmez çaydır.

    siz bakmayın "çay" olduğuna, bildiğin çorbadır. kullanılmış çay püresinin, süt ile karıştırılması ve ayrı bir kabta süt eşliğinde eritilmiş tahin ile karıştırılarak hazırlanır.

    ben kendi adıma onunla büyüdüm. tamamen objektif olarak diyorum ki bu çay'a alışan bir insan için, bulunmaz bir lezzettir.
  • adana'nın ceyhan ilçesinde sabahları bolca tüketilen bir çeşit çorba. süt, tereyağ, çay, tuz ve karabiber karıştırılır kaynatılır içerisine ekmek doğranır bi güzel yenir. bence burada püf noktası sütün pastörize değil de kaynatılmış hatta biraz da kaymak tutmuş süt olmasıdır.
    fakat tahini ilk kez sözlükte duydum, lezzetsiz göründü bi an.
  • annemin öksürüğe karşı bir numaralı ilacı. nogay türklerinin milli içeceği olup ceyhan yöresinde çok popülerdir.

    şahsen öksürüğü tercih ederim.
  • alışkın olmayanın asla içemeyeceği şey.hasta falan görünce dur şimdi sana bir şey kaynatıcam bir şeyin kalmayacak diye ikram ettiğimde allah belanı vermesin bu ne lan gibi tepkiler aldım zannediyorum adana-ceyhan bölgesi biliyor sadece bunu.yanına hamur kızartması da yapılırsa şahane olur..
  • doyurucu olması için içine bolca tereyağı konulan özellikle tibet'liler ve uygur türkleri'nin, ülkemizde de ceyhan'lıların tercih ettiği, sütlü, tuzlu, karabiberli, içine bolca ekmek doğranan çay.
    kore savaşı'na giden ceyhan'lı dedem dönene kadar o yoklukta her sabah dört çocuğu bu çay-çorba karışımı içecekle besleyen rahmetli anneannem, besin değerini arttırmak için, içine önceden sakladığı yumurta kabuklarını da ezip koyarmış.
  • sadece adana taraflarinda bilindigi yanlistir. zira nogaylar her yerde. hala da aklima cay denilince gelen sey bu. biz icine tereyag koymuyoruz gerci. hatta tuzu da koymuyoruz. karabiberli hali hastalikta cok iyi gider. ıcinde ne oldugunu bilmeden icirdigim insanlardan kotu tepki veren de olmadi.
  • ceyhan'lı sözlük yazarlarını toplayan başlık.

    istanbul'daki ceyhanlılar derneği 7 ocak 2018 pazar günü topkapı eresin otel'de nogay çaylı kahvaltı düzenleyecek. özleyen katılsın.
  • bunu sevip de laktoz intoleransı gibi sebeplerden süt tüketemeyenlere tatlandırılmamış badem sütüyle yapmalarını tavsiye ediyorum. tahinini normalden biraz fazla koyunca badem tadı komple yok oluyor.

    aynı şeyi ne yazık ki soya, kaju ve hindistan cevizi sütleri için diyemeyeceğim.
hesabın var mı? giriş yap