• feci ses çıkartan bir işlemdir.annemin normalde geceleri yaptığı bir işlemdi zamanında.fakat bi gece beni yüzüm beyazlamış bi şekilde görünce,artık sabah kalkınca yapıyor bu işlemi.

    tabi bi insan nohut ıslatınca niye yüzü beyaza çalsın di mi?fekat öyle ses çıkartıyo ki bu nohutlar,tırs tırs olmuştum bi gece.pat pat seslerini çekmece açılıp,kapanıyor gibi algıladığım için evde hırsız var zannettiydim.uzun bi süre patladığı için yatağın içinde adrenalin patlamaları yaşamıştım.sonra son bi umut odadan çıkıp annemlerin yatak odasına kadar koşup,uyandırmıştım ev ahalini "hırsız var yeaaa" diyerekten.

    tabi ki o günden beri evde nohut gündüz vakti ıslatılır.ne lan öyle çat,pat,çat,pat!yok yere heyecan efendim.
  • gerçekten ilk defa bu sese şahit oldum. yattığım yerden kalkıp evi kontrol ettim. çat çut diye ses çıkarıyor bu ıslanan nohutlar.
  • yıllardır yaptığım fakat çat pat sesler çıkardığını ilk kez bugün farkettiğim işlem. halbuki üstteki yazar arkadaş da bahsetmiş ama hiç bu başlığı okumak aklıma gelmemişti şimdiye kadar. ta ki evde tek başına kaldığım bu akşam, evi saran acayip seslerin peşine düşüp de nohuttan çıktığını anlayana kadar. gel de uyu uyuyabilirsen.

    siz siz olun geceden koymayın o nohutu suya. hele gece tedirgin olma gibi huylarınız varsa. sabah kalkınca suya koyun akşama kadar pamuk gibi olur sonra da hemencik pişer zaten.
  • bir üstteki yazarın yaşadıklarını deneyimlediğim durum.

    evde yalnızım, bilgisayar başındayım "çıt çıt" sesleri geliyor. "ne oluyor ya!" dedim.

    evi dolaşıyorum sesi bulamıyorum. en son mutfağa yoğunlaştım ve suya bıraktığım nohuttan ses geldiğini duyunca hem rahatladım hem de şaşırdım.

    bugün öğrendim ki nohut suda bekletilince sesler çıkarıyormuş.

    (bkz: öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler)
  • çıkardığı ses ile mercimekte de aynı şeyi deneyimlediğim işlem.

    evet, bazan mercimek pişireceksem 2-3 saat önceden ıslatırdım. çat çat sesler gelir. amaç gaz yapıcı özelliğini azaltmak idi.

    baklagillerin gaz yapma sorununa pratik ve kökten çözüm hala bulamadım. insanlık bulamadı!

    edit: bağlaç olan 'de' ayrı yazılır.
  • bugün yaparak şahit olduğum, garip sesler çıkartan bir şeymiş.

    üst kattan su mu damlıyor, yoksa böcek mi geziyor bir yerlerde ne sesi bu diye anlamaya çalışırken sese yaklaşarak sonunda bulabildim kaynağı. şişmesi için suya konulan nohutlardab bildiğin çıt çıt diye sesler geliyor. çok ilginç.
  • evlendiğimden beri ( 8 aydır) ilk defa yaptığım eylem. ve bu kez öğrendim ki nohut sudayken çat pat ses çıkarıyor. bizim beyle kalkıp bu ses nerden geliyor derken keşfettiğimiz durum.
hesabın var mı? giriş yap