• 1 mayısta çıkacak 9. korpiklaani albümü. heyecanla bekliyoruz.

    1. viinamäen mies
    2. pilli on pajusta tehty
    3. lempo
    4. sahti
    5. luontoni
    6. minä näin vedessä neidon
    7. jouni jouni
    8. kylästä keväinen kehto
    9. ämmänhauta
    10. sen verran minäkin noita
    11. antaja

    albüm kapağı
  • steam'de yeni çıkmış an itibariyle erken erişime açılmış rogue-lite türünde piksel grafikli uzun zamandır gördüğüm en acayip oynanışa/mekaniğe sahip oyun.

    öncelikle oyunun linkini verelim: https://store.steampowered.com/app/881100/noita/

    fiyatı şimdilik 28 lira. yorumlarda aşırı olumlu. en kısa zamanda denemek gerekiyor.
  • tam olarak oyunlarda açlığını çektiğim şekilde özgürlüğü ve evrensel bütünlüğü oyuncuya sunmayı başarmış yaratıcı bir indie oyun noita.

    oyunda grafiklerden çok oynanışa, açık dünyaya ve evrensel tutarlılığa önem veren birisi olarak aşırı hype'landım açıkçası. ne yalan söyleyeyim. evrensel tutarlılık ya da evrensel bütünlükten kastın ne? derseniz eğer şöyle açıklayayım; ben oynadığım oyunlarda oyunun beni bir yere yönlendirmesini, kısıtlamasını ve zorlamasını sevmiyorum. o interaktif film izlemek gibi oluyor. her şey tamamen aynı ve sürekli tekrar eden senaryolar. bunun yerine 0 ile 1'lerden oluşan evrenler yaratıp bizi o evrenlerin orta yerine fırlatıp atan ve elimize alternatif bir sanal hikaye özgürlüğünü veren her oyuna büyük bir saygım ve hayranlığım var.

    noita'ya gelecek olursak. bu oyunun evreninde fizik piksel başına simüle ediliyor arkadaşlar. yani oyunda gördüğünüz her şey bir fizik kanununa tabii. örneğin adını anmak istemediğim büyük şirketlerin kocaman oyunlarında bir duvara aşırı bir kuvvet uygulansa ne bileyim patlayıcı falan bile yerleştirilse duvarda delik açmak imkansızdır. ama bu oyunda hali hazırda bir fizik kanunları bulunduğu için ve evren içindeki hiçbir şey bu kanunlardan münezzeh olmadığı için gayet her şeyi yapabilme özgürlüğünüz var. örneğin yukarıdaki tahta düzeneği ateşe verip bir parçasının kopmasını ve yanarak kopan parçanın da başka bir tahta düzeneğe düşüp orayı ateşe vermesini sağlayabilirsiniz. yine noita bazlı konuştuğumuzda oyunda gazların bile simüle edildiğini hesaba katarsak gerçekten bu oyun bize muazzam bir özgürlük tanıyor.

    ama tabii hep övmeyeceğim. mesela bu oyunun bu kadar muazzam özgürlüğünü tek çırpıda ziyan edebilecek bir mevzu var. eğer bu özgürlüğü sadece belli bir hikayeye entegre etmişlerse yani mesela bir hikayeyi oynayacaksın, bitecek ve yeniden oynamak istersen baştan başlayıp aynı hikayeyi birbirinden farklı dungeonlarda oynayacaksın. eğer sistem buysa koskoca bir evreni ziyan etmişler demektir.- tür olarak rogue-lite dendiğine göre ilerleyişin tamamen aynı ama dungeonların kendi içinde oyunlar arası farklı olacağını düşünüyorum.-

    ama bu demek değil ki oyun geliştirilmeyecek. örneğin bu oyun aynı özellikleriyle bir açık dünya oyununa dönerse mesela. sadece dungeonlarla kalmayıp örneğin dışarıdaki dünyayı da keşfedebilirsek. veya ne bileyim hikaye ya da mekanlar birbirini sürekli tekrar etmezse, muhtemelen muazzam bir oyun çıkacak ortaya. o yönden umutluyum da aslında. bekleyelim görelim bakalım. şuan bile, erken erişimde dahi epey oynanılası duruyor.
  • son zamanlarda oynadığım en iyi piksel bazlı oyun. oynanış mekanikleri, oyun fiziği, görsellik falan çok güzel be.
    erken erişimde bu kadar güzelse tam sürümü kendi dalında game of the year alır gibime geliyor.
  • ilginç, kutunun dışında düşünebilen 3 finli indie oyun geliştiricisinin kurduğu nolla games tarafından yapılan, parçacık simülasyonunun içinden geçen oyun. iyi oyun güzel oyun da inanılmaz cezalandırıcı be, öldüğünde hiçbir şey kazanmadan tamamen resetleniyorsun, bazen güzel bir şekilde ilerlerken karşına saçma sapan insanın ardını terleten bir düşman çıkıyor ya da 3 level boyunca 1 tane bile wand çıkmıyor, oyunun developer'larından çaycılarına kadar saydırasım geliyor. kızdığım şey şans faktörü olması değil de tutarsız olması. bu olay dışında inanılmaz eğlenceli, tam aradığım sandbox tipi oyun. dan-ball.jp'deki powder game'i biliyorsanız oyunun fizik motoru neredeyse birebir aynı, onu sevdiyseniz bunu da büyük ihtimal seversiniz.
  • erken erişim de olmasına rağmen iyi tamamlandığında çok daha iyi olur.
    her bir piksel bir takım mekanik ve fiziksel kurallara göre hareket ediyor, oldukça detaylı düşünülmüş. ölünce baştan başlanan oyunda her seferinde farklı silah ve büyülere bayıldım.
  • uuuf cok guzel oyun.
    her oldugunde 'tamam son bi tane' dedirten oyunlara ba yi li yo rum.

    ki ben piksel bazli oyundan fersah fersah kacarim, cok begendim.
  • roguelike dunyasina gunes gibi dogmus bir fin harikasi.

    oyundan alinan keyif wand crafting konusunda yetkinliginiz arttikca 30'a katlaniyor.
  • bu oyunu oynayanlar bu oyunun başında öldüğü için kimse oyunla alakalı bir şey yazamıyor belli ki.

    deli oyunu lan bu. ne kadar oynarsan oyna yine de çat diye saçma sapan yerde ölüp delirmemek elde değil

    kafayı yedirir
  • fince cadı, şaman anlamına gelen kelime.
hesabın var mı? giriş yap