• selam la ekşiçi piçler. baktım herkes bilip bilmeden konuşuyor bari dedim hakkında biraz kelam edelim de millet doğru bilgi sahibi olsun bu amca hakkında. ulan değerimi bilin bunca iş güç arasında daha surface incelemesinin ikinci kısmını yazamadım buna rağmen bu işe zaman ayırıyorum. haydi başlayalım.
    öncelikle kendimden bahsedeyim de kafanız şenlensin. kısaca telefon manyağı bir herifim. bir çoğunuzun tüm sülalesinin bugüne kadar kulllandığı telefon adedini ben son 3 senede kullanmışımdır desem abartı olmaz. galaxy s, s2, s3, s advance, w, pro, note, note2, htc desire, desire x, one, one x, desire v,nokia n900, n9, n8, c7, lumia 800, lumia 900, vodafone smart 1, smart2, google nexus, nexus s, apple iphone 3g, 3gs, 4, 4s, 5 bunlardan son 3 sene için aklıma gelenler. anlayın işte telefon olayında tecrübe olarak ne durumdayım. ayrıca meslek de teknoloji 10 seneden fazla zamandır da bu işin içindeyim diyerek giriş yapalım. niye bunları yazıyorum bende bilmiyorum amk hava atıyorum nasıl bir havaysa. neyse diyeceğim o ki bunca cihaz kullandım bugüne kadar. nokia n900, galaxy note-note 2 ve lumia 920 en etklindiğim cihazlar oldu. bana deseler bundan sonra sadece tek bir cihaz kullanacaksın ömrünün sonuna kadar , o zaman note 2 ile lumia 920 arasında kararsız kalırım. şimdi geçelim madde madde inceleme olayına;
    - cihaza büyük diyenleri anlayabilirim. evet cihaz cidden büyük kalın ve ağır. ama neye göre. note incelemesinde de yazdım büyük ekranın güzelliklerine alıştıktan sonra küçük ekran telefonlara dönmek cidden sor oluyor. burası kesin. telefon 4.5 ips+ ekrana sahip ve eveleme geveleme yok bugüne kadar kullandığım en iyi ekran. bu net. görüntü kalitesi, tepkisi v.s. üstüne şu anda yok. amoled'in o pastel görüntüsü yok. android'lerdeki tepkime süresi sıkıntısı yok. apple fanboy bir arkadaşım telefonu eline aldı beş dakika kullandı bin tane bok attı doğal olarak ama dediği tek şey vardı "ekranı süpermiş ama akıyor resmen". bunu diyen adam sabah namazında iki rekatta steve jops için kılan adam. neyse ekrana devam ederiz boyut diyordum, ağırlık diyordum. uzun süre note kullandıktan sonra küçük elli bir adam olarak sağ el baş parmağımda hayvan gibi ağrı olduğu için telefona devam edemedim. hala note'da bu sıkıntım var ama bu sıkıntı lumia'da olmuyor. nedeni de çok basit. lumia ekranı büyük ama kullanım alanı da büyük. parmak her yere rahat ulaşıyor. bok püsür için parmağı germen gerekmiyor. bu nedenle note tek elle kullanılamazken bu cihaz kullanılıyor. boyut sıkıntı değilde bazıları için ağırlık sıkıntı olacaktır ondan eminim. benim için sıkıntı yok iri bir adamım bana koymuyor 185 gram ki zaten hep çanta taşırım ama 120gr civarı iphone taşımaya alışmış cepleri olan amcalar, ablalar bu cihaz size ağır gelecek.
    - ekranın bir artısı da şu. kapasitif ekranların en büyük sıkıntısı malum. sadece elle çalışıyor. ama o eli sen finlandiya'da, norveç'te mecbur eldiven içine sokuyorsun. ee bu amcalar da finlandiya'lı ve demişlerki bu alet eldivenle de çalışsın. ve başarmışlar. hayvanoğlu hayvan harbiden eldivenle de kullanıyor. önümüzde 6 günlük sibirya soğukları var. görecem iphone'larınızı :) bu arada harbiden denedim ve çokbaşarılı buldum. parmak kadar hassas olmasada eldivenle de kullanabilmek soğuk yerlerde yaşayanların başlı başına tercihleri olabilir.
    - fiyata gelirsek iphone 5 - 16 gb olanı şu anda 2150 tl, galaxy note2 - 16gb olanı 1750, galaxy s3 - 16gb olanı 1400 lira. bu amca da 32gb olarak satılıyor ve 1650. yurt dışı demeyin bana valla 32gb iphone 5'in amerika fiyatı da bundan 220 dolar pahalı. özetle bu telefon diğer telefonlara göre ucuz.
    - kutu içeriğine gelirsek şarj cihazi ve kablosu kaliteli. sarj cihazı 90 dakika civarında full sarj ediyor. gayet hoş. kulaklıklar benim hoşuma gitmedi. kalitesi eyvallah fena değil ama şeklini sevmedim. bazıları ise bayılmış. tercih meselesi.
    - gelelim kablosuz sarja. valla bak yalan söylüyorsam iki gözüm önüme aksın şu olay beni telefona bağlıyor. şimdi bu kablosuz sarj cihazı ayrı satılıyor. 120 lira fiyatı var. olayı şu bunu prize takarsın masana koyarsın. sonra telefonu ne zaman üzerine koysan sarj eder. amına koyayım bunun nesini anlamıyor millet. hepsiburada'da amcanın biri lumia 820 için şunu yazmış; "kablosuz sarj denilen olayda kabloyla uğraşmayın deniyor ama internetten araştırdığım kadarıyla kullanılan aparatı gene elektriğe bağlamanız gerekiyor" yok amına koyayım içinde rüzgar jenaratörü var. ne işimize yarayacak derseniz tercih meselesi ama benim çok uzun zamandır beklediğim bir olaydı. neden? aga sen hangi akıllı telefonu alırsan al bunun sarj olayı 1 gündür. ne yaparsan yap. özellikle benim gibi hayvanı sürelerde smartphone kullanıyorsan bunu sarj edeceksin sürekli. şimdi ben telefonu işte sarj ediyorum. sabah geliyorum telefonu takıyorum usb'ye. sonra yarım saat geçiyor sigaraya incem hayde çıkar in gel tak yeniden. içeri toplantıya git çıkar usb'den al gel yeniden tak. artık kurdeşen döküyor insan. şimdiyse masama geliyorum bu yastığın üzerine bırakıyorum telefonu hop sarj başlıyor. giderken al. geldiğinde koy. bu kadar kolay. işte bu kablosuz sarj bunun gibi durumlarda yararlı. böyle bir ihtiyacın yoksa alma zaten. bu arada kablosuz olarak tam sarj olması 3 saati geçiyor.
    - sarj demişken bu cihazı ne kadar süre kullanabilirsiniz. hayvan gibi kullandığım note 2 bana tam 24 saat yetiyordu. bu amca da aynı. iki cihazda pil konusunda benzer süreler veriyor. yani çok başarılılar. ortalama kullanımda 2 gün gidiyor.
    - kameraya değinmeyecem. herkes birşey söylüyor. ben aşırı memnunum. sizde internetten çekilen fotolara bakın karar verin. kimisi beğenmemiş kimisi çok memnun. valla özellikle gece resim çeken bir adam olarak karanlık performansına hayran kalmamak elde değil.
    - fotoğrafda iddalı konuşmuyorum ama video olayında bu amca olayı bitirmiş. https://www.youtube.com/watch?v=8nqb9_z9y_8 bakın. 30 fps 1080p.
    - şimdi bir arkadaşım almıştı bu telefondan ilk. beni aradı. capitol avm'deymiş ki ben avm'de olduğunu bilmiyordum. ulan adam sanki evde sadece onun sesi geliyor. billur gibi hemde. allah allah diyorum. sonra eve geldi konuşuyoruz abi avm'deydim filan dedi. lan dedim ben seni evinde sandım hiç ses gelmiyordu arkadan. kısacası ses kalitesi, çekim gücü klasik nokia. voice cancellation ise hayvani derecede.
    - birazda içine bakalım. yanı yazılımsal. windows phone 8 kullanımı harbiden diğer sistemelere göre değişik ve çok başarılı. her menü yağ gibi akıyor. animasyonlar filan harika. şu cihazı kullandıktan sonra android resmen bana windows 95 tadı veriyor. android iyi hoşsun ama abi görselliğin, akıcılığın berbat bunun yanında hiç yok be abicim. madde madde ana olaylardan gidelim;
    • lock ekranı süper. yukarı doğru iterek unlock ediyorsun. animasyon filan harika. lock ekran arka planını facebook fotoğraflarından kolaj yada bing günlük foto olarak ayarlayabiliyorsun. mail, calendar filan notifikasyonları da bu ekran gözüküyor. lock screen 10 üzerinden 10.
    • arama. gayet başarılı ve özgün ama çok can sıkan bir durum var burda. arama ekranında klavye ile örneğin ahmeti arayacaksınız. ne yaparsınız klavyeden t9 olarak ahmet yazarsınız o size ahmeti bulur. ama bu telefonda o özellik yok. bu çok can sıkıcı ama neyseki alternatif dialer'lar ile sorunu hallediyorsunuz. genede bu gelmesini beklediğim yeniliklerden ilki ki update'le gelecek.
    • şimdi yazılımsal olarak benim en sevdiğim yere geldik. ortak hesap olayı. şimdi android'de en çok indirilen uygulamalardan bir tanesi tweetdeck. nedir bu? kurarsın bunu twitter, facebook, 4sq iletilerinin hepsini tek ekranda görürsün. şimdi bu telefonda şöyle bir durum var. önce kendi live hesabını bu telefona tanıtıyorsun aga. sonrasın facebook, twitter, msn, linkedin i de tanıyorsun. ve programlarını kurmana bence gerek kalmıyor artık. tüm güncellemeleri artık people hub'da görebilirsin. atılan tweet'ler, check-in'ler, facebook post'ları. hatta bir kişiyi yada yaratacağın bir grup insanı start menuye pin'leyip onun tüm paylaşınlarına da tek tıkla erişme imkanı. mükemmel ya.
    • mesajlaşma olayına gelelim. klasik sms var. mms var. facebook chat var. msn chat var. ve hepsi aynı yerde. facebook'dan arkadaşınla ek program kurmadan mesajlas. hop oradan msn'e geç aynı ekranda. adam herşeyi kapadıysa sms'le devam et. hepsi tek ekranda. whatsapp'ı da buraya entegre etseler keşke.
    • mail. ne diyeyim ki aga üstüne cidden yok. hızı, exchange desteği, görünümü animasyonları. abartısız bir mobil cihazdaki en iyi mail deneyimi.
    • office word, excel, powerpoint doğal olarak en iyi şekilde bu cihazlarda var ama bu bir artımı kestirmek zor çünkü tecrübeyle sabit ofis belgeleri mobil cihazlarda sadece okunmak incelenmek için kısıtlı sürelerde açılıyor. bunun içinde modern telefonların hepsinde yeterli görüntüleme yazılımları var. bence o nedenle ek bir artı değil. ama var ve mobil cihazlar için en iyis bu bir gerçek.
    • internet olayı da ie 10'la gayet hızlı güzel. valla hiç burun kıvıramayacağınız kadar güzel hemde. alternatif tarayıcılar yok daha bu bir eksiklilk zamanla geldikçe bakacaz. amına koduğumun trendi yüzünden flash yok. arkadaş bunu anlamıyorum ben. ya tamam flash batarya düşmanı olabilir. mobile uygun olmayabilir filan da arkadaşım bilmem ne kebabçısının telefonunu almak için sitesine giriyorum adam flash'la yapmış siteyi. ne yapayım arayıp aga html5'e mi geçin diyeyim. öyle yerde lazım oluyor ki bu delirtir adamı. neyse sineye çekecez yada note 2 ile devam edecez. hoş google'da android 4.1'de kaldırdı flash'ı ama arka kapıları var hala kurmak için. apple şu olaydaki bayraktarlığın nedeniyle sana kafam girsin. neyse internet'le ilgili son bir şey söyleyeceğim. pin to start gibi win 8'den aşina olduğumuz bir güzellik var. misal henüz sözlük uygulaması gelmedi henüz. ama ie açıp sözlüğe giriyorum. kullanıcı adı şifremle girip kaydediyorum sonra menüden pin to start diyorum. hop ana ekranda aynı uygulama kısayolu gibi ekşi sözlük. ipad'de de var iphone'da da var bu. gayet hoş. amına koduğumun apple store'undaki uygulamaların yüzde 90'ı zaten sitelerin mobil sayfalarının uygulamaya dönüştürülmiş hali. ne gerek var aga bu varken.
    • şimdi bu telefonu almak adına bana sadece tek bir neden söyle derseniz kesinlikle bu yazma olayı olur. sürekli whatsapp'dan yazıştığım bir arkadaş telefonu aldığımı bilmeden "oğlum ne oldu lan senin yazın değişti" dedi. wp8 hayvani bir kalvyeye sahip. kocaman ekran bir telefonla bu klavye birleşince yazma olayı şahaneleşiyor ama esas olay bu alanda microsoft'un office geçmişinin getirdikleri ile kurduğu akıllı yazma olayı. şimdi klasik otomatik düzeltme bu cihazda da var ve hepsinden başarılı. örnek telefondan shnet yazdığında direk ahmet olarak düzeltiyor. swype, stock android, samsung keyboard, swift key hepsinde denedim bu denli başarılısı yok. ama bunun yanında olay kelime önermesinde. mesela klavyeyle "hasta olacağım" yazdığınızda üstte öneri olarak "sanırım" kelimesini getiriyor bir sonraki kelime için. "işe geç" yazın kaldım ve geldim öneriyor. bu ve benzeri hayvani nokta atış önerileriyle iki kelime yazıp koca bir paragrafı tek tek tıklaya tıklaya tamamlıyorsunuz. ve bunu full türkçe destekli yapıyor. benim için olay bu nedenle bitmiştir geri kalanı full berbat olmuş olsaydı bile bundan sonra kullanacağım platform belli windows phone 8.
    şimdi birazda bu telefona nokia'nın kattıklarına geçelim. cihaz içinde bir çok nokia özel yazılım geliyor ve bir tanesi başlı başına telefon alma nedeni;
    nokia music: telefonda en çok yaptığımız şeylerden bir tanesi de müzik dinlemek. bilgisayarlarda az buçuk hepimizin bir arşivi var. neyse şimdi izleyeceğimiz yol şu. takın kabloyu pc'deki müziklerinizi atın cihaza. sonra açın nokia music'i. 1. artık kendi şarkılarımızı dinleyebiliriz. örneğin mor ve ötesi attık cihaza başladık dinlemeye. müzik ekranında çalan şarkıya geldik dinliyoruz. diyelim yalın. bas menüden more'a çıkan ekranda about kısmında şarkıcı hakkında bilgiler, top songs'da bu amcanın en sevilen şarkıları beğendiğin varsa tıkla satın al. albüms kısmında çıkardığı tüm albümler bas satın al yada sample dinle, similar artist kımsında bu amcanın müziğine benzer müzik yapanları bul. albüm al sample dinle. 2. farzedelim elindeki müzikler sarmadı. aç mix radio özelliğini. bu hayvan özellik şöyle profesyoneller tarafından hazırlanmış binlerce liste var. örneğin 2012'inin en iyileri, jazz klasikleri, klasik müziğe giriş, ingiltere top 40, rock klasikleri... saymakla bitmez. tıkla bir tanesine online olarak hazır listeleri dinle. saatte 6 tane skip yapabilme imkanı veriyor. ee eben cebimde internet sürekli açık mı kalacak internet paketim mi var diyorsan. akşamdan sevdiğin listeyi seç üstüne tıkla make offline de. wifi'den bağlıyken tüm listeyi telefonuna indirsin. oradan dinle. resmen şu olaya dibim düştü müptelası oldum. 3. yetmedi mi? diyelim frediün düzağaç dinliyorsun. make mix de. sana benzer amcaların şarkılarından oluşan online bir mix yapsın. hemde aynen mix radio gibi oflline'da dinle. aga bunların hepsi bedava. 4. gene de mi yetmedi. gir store'a istediğin şarkıcıların albümlerini şarkılarını kendi kafana göre satın al indir. 12 milyon şarkıdan bahsediyoruz. nokia bu olayı bitirmiş beyler ötesi yok.
    nokia maps : zamanında nokia navteq firmasını 5 küsür milyar dolar vererek aldı. işte onun ürünü bu harita programı. google maps'den eksiği yok fazlası var.
    nokia drive: android'de google navigasyon'a girip "bu özellik ülkenizde kullanılamıyor" yazısını görüp boynu bükülenlender misiniz? ya da apple'da navigasyon programı için 50 $ bayılanlardan mı?
    en iyi navigasyon yazılımlarından bir tanesi, full türkiye haritalı, türkçe destekli, offline harita özellikli tamamen bedava. fazla söz söylemeye gerek yok.
    nokia city lens: layar'ı bilenler buna aşina zaten. ama kime göstersem uzaylı muamelesi yapıyor :) şimdi olay şu. bilmediğiniz bir yerdesiniz. karnınız aç. çıktınız bir caddeye. aç bu programı, yemek olayını seç. şimdi kamerayı caddeye doğru tut, sana o caddede ne kadar yemek yenecek mekan varsa caddede nerede, ne kadar uzaklıkda göstersin canlı olarak. aa burger king yazdı. tıkla. hemen nokia drive açılsın adım adım seni oraya yürüyerek götürsün. full türkçe ve nokia maps poi'lerine entegre çalıştığı için tüm mekanlar var. hayvanlık bu ya. kalan nokia uygulamaları hava civa.
    photobeamer: şimdi arkadaşınıza fotoğraf göstereceksiniz. ama kalabalık ekran küçük geliyor. bu uygulamayı açıyorsunuz. daha sonra bir bilgisayardan yada örneğin smart tv'nizde photobeamer.com'a giriyorsunuz. daha sonra bu uygualama açıkken kamerayı ekrana tutuyorsunuz. photobeamer.com'daki barkodu okuyor. ve anında telefonda göstermek istediğiniz o resim tv'nizin yada bilgisayarınızın ekranında. ya ya.
    şimdi birazda bu cihazın meşhur uygulama azlığına bir göz atalım dedim. harbiden durum öylemiymiş? uzun süredir android kullanan bir adam olarak play store hesabıma girip tek tek yüklediğim ve aktif olarak kulllandığım uygulamaları listeleyelim ve karşılığında lumia'da muadil veya aynı program var mı bakalım.

    2x client rdp/remote desktop: connect me - biraz pahalı 21 lira ama ücretsiz versiyonları da var. wp8 bu alanda zayıf rdp programları daha oturmadı
    3g watchdog: yok - sinir bozucu bir durum bir sonraki update'de gelecek buda direk wp8'e ama şimdilik data paketinin ne kadarını kullandığınızı gösteren bir uygulama yok
    adobe flash player 11: yok - yok yazıda bahsettik
    adobe reader: microsoft pdf reader - adobe pdf reader kadar kaliteli. zaten ne olacakdı alt tarafı pdf reader.
    alarm clock plus(noads): alarmzzz - alarm clock kadar başarılı. standart alarm'da olmayan math to snooze gibi ek özellikler custom zımbırtılar geliyor.
    aldiko book reader: moho reader - aldiko'dan daha kaliteli. geçişler filan süper. epub destekli kitap okuyucu
    amazing alex free: yok - bu oyun yok.
    andftp (your ftp client): my ftp (3 ytl) - temiz bir ftp client.
    angry birds star wars: var - yuuuu jedayyyyy.
    any.do to-do & task list: slick tasks - any.do'dan kaliteli. google tasks desteği de var.
    anyconnect ics+: yok - ayrıca değinecem. wp8'in şu anda sıkıcı bir yanı vpn desteği yok.
    astro file manager / browser: yok - bir diğer sıkıcı taraf bu cihazlarda file manager yok. sadece pc'ye takarsanız içindeki dosyaları düzenlersiniz. saçma. ama ms bir sonraki update'e bunun api'sini de ekledi.
    barcode scanner: scan - qr code 'da scan eden bir barkod okuyucu.
    battery solo widget: battery widget - ana ekrana pin'liyorsun batarya durumunu gösteriyor.
    biletix: yok - uygulama yok onun yerine mobil siteyi masaüstüne pin'ledim işimi görüyor.
    blacklist pro: yok - wp8 desteklemiyor. bir sonraki update'de de gelmeyecek. yani istemediğimiz numaraları otomatik engelleme yok.
    bubble level: level - su terazisi
    bus parking 3d: parking car - park etme oyunu.
    canlı tv izle: canlı tv - bayağı bir türk kanalı var. görüntü kalitesi iyi. çökme yapmıyor. android'in uygulamasından güzel.
    cep ilaç: healthvault - ilaçlarla ilgili prespektüs bilgileri
    chrome: yok - chrome browser yok.ie dışında browser yok.
    compass: compass - pusula
    cut the rope: yok - cut the rope oyunu. yok ama bir ay içinde gelecek
    dailymotion video streaming: dailymotion - dailymotion uygulaması. youtube alternatifi
    digiturk play: yok - şimdilik yok gelir ama nokia tr'de firmalara iyi para yediriyor.
    dolphin browser: yok - ie dışında browser yok.
    dropbox: cloudy box - dropbox client'ı. kendi android client'ından başarılı. ama otomatik resim yükleme yok.
    easy mp3 download v2: nokia music - nokia music'den bahsetttik. başka müzik programına gerek yok.
    evernote: evernote - klasik not alma yazılımı
    evimde spor: gym pocket guide - evde jimnastik yap kilo ver zırt pırt
    expedia hotels & flights: hotels.com - yakında otel bul, fiyat bak, oda tut.
    facebook: facebook - android client'ın gerisinde ama dediğim gibi herşey zaten people hub'a entegre ben hiç bir sosyal ağın client'ını kurmadım bile. ama facebook manyaklarının ihtiyacı olacaktır. iş görüyor
    fifa 10 by ea sports™: yok - fifa oyunu yok.
    film izle hd: film online plus - film izleme ama şimdilik yabancı filmler türkçe altyazı yok. türkçe bir alternatifi de yok
    fizy: yok - nokia music iş görüyor. fizy'ye gerek bile yok.
    flipboard: your news magazine: weave news - flipboard benzeri bir yazılım. flipboard'dan eksiği yok fazlası var.
    foursquare: foursquare - orjinal client'ı biraz eksik ama 4th mayor diye bir program var. on kat kaliteli. hemde hepsinden
    fruit ninja: fruit ninja - klasik armut kesme oyunu
    garanti cep şubesi: garanti cep şubesi - garanti ceb şubesi.
    gmail: - mail'den yukarda bahsettik.
    accuweather: accuweather - en iyi en doğru hava datası bence bu accu sunucularından geliyor. ondan nereye gitsem bunu kurarım.
    google calendar: calendar - built-in calendar her işi fazlasıyla görüyor.
    google drive: grive - google drive client'ı . alternatif.
    google goggles: - ah bu da olaydı ama hayvan google ben programlarımı wp8'e çıkarmam dedi. noldu lan don't be evil'a google.
    google reader: nextgen reader - 5 lira ücreti var. google reader clientı. başarılı. iş görüyor. bir sürü ek özellik var google reader for android'de olmayan
    google search: yandex search - tr'de default yandex geliyor ama ie'nin ayarlarından gelişmiş diyerek bing yada google yapabilirsiniz bunu.
    google translate: bing translator - kameradan, yazıdan ya da sesden direk çeviriyor. program olarak google translate'den başarılı.
    google+: g+ - google + clientı.
    guitar : solo lite: guitar - guitar çalma programı
    hepsiburada: yok - yok bununda android'de var programı wp8'de yok
    imdb movies & tv: imdb movies & tv - android'den daha kaliteli client. imbd fazla söze gerek yok
    instagram: metrogram - instagram az kaldı. yakında sadece nokia exclusive geliyor. o zamana kadar sadece resim takip etmek adına metrogram kullanılabilir.
    ibbtrafik: ibbtrafik - ibb trafik uygulaması ne diyem mahmut mu diyem
    işcep: işcep - işbank cep uygulaması
    kamil koç mobil: yok - kamil koç bilet alma uygulaması daha gelmedi.
    keepassdroid: 7pass - keepass client'ı. skydrive desteği var. password manager.
    kitaplık idefixe: yok - idefixe kitap uygulaması yok ama olmaz olsun android'deki de lanet bir şey çalışmıyor doğru dürüst.
    kuş sesi: yok - koş sesleri ovalara yayılmıyor wp8'de.
    linkedin: linkedin - android ve iphone'dakinden bin kat kaliteli linkedin client'ı.
    lync 2010: lync - lync fazla söze gerek yok
    mackolik: mackolik - maçkolik uygulaması
    maps: nokia maps - bahsettik
    mixzing media player: nokia music - bahsettik
    mp3 music download pro: yok - beleş mp3 indirme programı var mı bakmadım açıkcası
    müşteri hizmetleri: telefon rehberi - 444'lü numara rehberi
    mvideoplayer: yok ama yakında vlc çıkacak şimdilik video sıkıntı - video oynatma şu anda sıkıntı. 1-2 aya vlc player çıkana kadar bu konuda berbat. mkv filan okumuyor default video player.
    mybilet: yok -
    mynet astroloji: yok -
    need for speed™ shift: yok - yok benzer oyunlar var ama
    nerde bu otobus?: nerde bu otobüs? - 500 t nerede kaç dakikaya gelir clientı
    nimbuzz messenger: im+ - msn, gtalk, facebook hepsi bi arada ama ne gerek var zaten built-in message uygulamasına entegre. genede isteyen olursa im+ var
    ntvmsnbc: yok - mobil siteyi pin'ledim bunun yerine
    officesuite pro 6 + (pdf & hd): office 2013 mobile - bahsettik
    oi shopping list: shopping list - alışveriş listesi
    onenote mobile: onenote - valla one note bilen bilir en kaliteli not programı ki mobil sürümüde hayvan gibi. evernote'dan daha başarılı.
    opet mobil uygulaması: yok - yok bu da henüz.
    pixlr-o-matic: super camera - resim efekt programı
    pomodoro tasks: pomodoro free - pomodoro task biliyorsanız onun clientı
    pool master pro: premium pool - 8 top bilardo
    pulse news: weave news - flipboard benzeri bir yazılım. flipboard'dan eksiği yok fazlası var.
    quick profiles: yok - profil olayı yok wp8'de. hoş android'de yok ama bu programla benzer bir iş yapıyorduk. o yok işte.
    remote mouse: pc remote - telefonu mouse gibi kullanıp bilgisayarı yönetme olayı.resmen elim ayağım
    robo defense: towerdefence - oyun. eğlenceli.
    russian roulette: pocket revolvers 2 - rus ruleti
    sahibinden.com: yok - henüz yok
    samsung e-kitap: yok - yok
    samsung smart sinema: yok - yok
    sayisal loto: - henüz loto uygulaması yok
    scanlife barcode & qr reader: scan - barkod scan uygulaması
    screen off and lock: yok - tuşa basmadan ekranı kapama widget'ı. wp8'de yok
    set dns: yok - bu root'suz android'lerde de yok ama root edersen dns değiştirebiliyorsun. wp8'de yok
    shazam: shazam - shazam bilen bilir
    shoot bubble deluxe: bubble brust - bubble oyunu
    sketch n draw: yok - çizik yazılımı yok
    sketchbook mobile express: yok - çizik yazılımı yok
    skitch: yok - çizik yazılımı yok
    sky.fm internet radio: yok - şunun olmaması kötü be güzel radyo programı bu. malesef wp8'de yok
    skydrive: skydrive - skydrive işte.
    skype - free im & video calls: skype - skype'ın babası bunda
    smart swf player- flash viewer: yok - flash yok
    snake '97: snake - yılan oyunu
    soundhound: soundhound - soundhood shazam benzeri
    speedtest.net: speedtest free - internet hız testi ama kaliteli değil
    stopwatch & timer: envai çeşit - bir sürü var
    street view on google maps: yandex maps - yandex harita ve sokakları da görebiliyorsun 360 derece gezmeli
    tasks: envai çeşit - envai çeşit görev uygulaması var
    tav mobile (for samsung phone): yok - tav havalimanı uygulaması yok işime yarıyordu
    tavla: backgammon pro - tavla uygulama online oynaması da var.
    tcp port scanner: network utilities - port scan, trace, ping ne ararsan var
    teamviewer for remote control: yok - teamviewer da gelmedi henüz
    ted: ted - ted talks. adı üstünde.
    temple run: yok (gelecek) - bununda 1 ayı var güzel oyun
    tiny flashlight + led: flashlight - flash'ı lamba olarak kullanmak
    tivibu ev: - duyduğum kadarıyla tivibu'nun da eli kulağında
    trt televizyon: canlı tv - canlı tv'de trt'de var
    ttnet mobil müzik: nokia music - anlattık
    tunein radio: tune in radio - hayvani radyo programı
    tweakdeck: people hub - anlattık people hub bu işi görüyor
    twitter: twitter - twitter client'ı başarısız ama people hub iş görüyor
    voice search: içinde vatr - window tuşuna bas uzun süre bu fonksiyone eriş
    vpnc widget: yok - vpn kanayan yaradr
    whatsapp messenger: whatsapp - whatsapp gayet stabil
    wifi widget: connectivity widget - widget mantığı yok ama bu programı start menuye pinleyip daha kolay erişilebiliyor
    wiki encyclopedia: wikipedia - wikipedi da gördüğüm en kaliteli client'lardan
    wordpress: wordpress - wordpress daha yeni ve eksik zamanla gelişecektir.
    world travel guide by triposo: evnvai çeşit - geçiniz efendim. bir sürü var
    yandex.maps: yandex maps - yandex harita ve sokakları da görebiliyorsun 360 derece gezmeli
    yapı kredi mobil bankacılık: yok - yapikredinin uygulaması yok henüz mobil siteyi pin'ledim.iş görüyor
    yemeksepeti: yemeksepeti - yami yami.
    youtube: youtube - youtube uygulaması bildiğin kısayol mobil siteye ama metrotube var on numero. fakat offical client gelmicek.
    bunların dışında kurduğum programlar: bbc türkçe, cnn türk, eyeem, news360, nöbetçi eczane,paypal, phone dialer, pianophone7, skyscanner, sky map free, sleep sounds, tureng, unit convertor, world clock, yapf

    ya görüldüğü gibi neymiş programların bir çoğu varmış. ya aynısı ya benzeri. hatta major programlarda günlük kulllanımda hiç sıkıntı yokmuş. ek programlarda bazı küçük sıkıntılar varmış. o yüzden bu program saplantısını geçelim. var ve hızla yükseliyor eksiklerde çok yakında tamamlanacak. şimdilik instagram en can sıkanı o da az kaldı gelmesi.
    neyse şimdi birazda can sıkan noktalardan bahsedelim:
    - cihazda vpn desteği yok. microsoft söz verdiydi ama bu sürüme yetişmedi bir sonraki sürümde gelecek. valla şirketler için bir sıkıntı. son kullanıcı adına bir cacık yok. benim ihtiyacım var ama. bekleyeceğiz el mahkum
    - ses yönetimi berbat. müzik sesiyle zil sesi aynı anda kısıyor yada arttırıyorsun. bu ne lan böyle saçmalık mı olur. müziği ayrı zil sesini ayrı notifiksyonu ayrı ayrı ayarlayabilmek lazım. gene notifikasyonlarda kısıt olması hoş değil istediğim bir sesi notifikasyon olarak ayarlamak istiyorum. bu mümkün değil. bunların düzeltilmesi lazım.
    - arama ekranında t9 search kesin gelmeli. öbür türlü arama yapma süresi uzuyor.
    - bing search'ün amerikadaki lokal özelliklerinin tamamı türkçe'de de olmalı.
    - notification center bekliyor millet benim çok şeyimde değil bu. ama şu ana ekran tile'lar kafasına göre değilde live güncellenebilse tadından yenmez.
    oh yeter şimdilik devam ederiz.
  • bir kaç hafta önce, bu telefondan birini aramanın "karmaşık" olduğunu iddia eden aklı evvel bir sözlükçüye malesef herkes inanmıştır. arkadaş, kimse de demiyor ki "belki bu adama karmaşık gelmiştir, dur bir de ben inceleyim." aslında olay şu kadar basit;

    örnek olay incelemesi: (anne'yi arama)

    iphone 4s'te arama:
    telefona veya kişilere girdin (1 tık),
    "a" harfine bastın (1 tık),
    çıkan listeden anne'yi seçtin (1 tık),
    tel. no'ya tıkladın (1 tık), aranıyor...
    toplam 4 tık.

    lumia 920'de arama:
    kişilere veya rehbere girdin (1 tık),
    "a" harfine bastın (1 tık),
    çıkan listeden anne'yi seçtin (1 tık),
    cep tel ara'yı tıkladın (1 tık), aranıyor...
    toplam 4 tık.

    evet sevgili sözlükçüler, basit bir testle lumia 920 ile iphone 4s arasında arama fonksiyonuna ulaşmak için tık sayısı ve izlenen adımlar bakımından bir farklılık olmadığını gördük. aslında hepiniz akıllı çocuklarsınız ama bir araya gelince ah sizi sizi...

    edit: okuduğumuzu anladık mı? bu entry'de iphone 4s ile lumia 920'nin işletim sistemlerindeki arama fonksiyonu karşılaştırılmıştır. entry içerisinde "android" ile bir karşılaştırma var mıdır? yoktur. android ile aynı veya android'den daha iyi gibi bir iddia var mıdır? yoktur.

    burada amaç; "android, ios'a koydu ama hepsine wp8 koydu" gibi bir çıkarım yapmak değil, arama fonksiyonunun "karmaşık" olmadığının ve ios gibi yaygın kullanılan bir işletim sistemiyle aynı olduğunun ortaya konulmasıdır. mobil cihaz tarihinin tüm arama fonksiyonlarının incelenmesi gibi işleri donanımhaber filan yapıyor, oralara bakarsınız.

    windows mobile'daki arama fonksiyonunun lumia 920 üzerinden değerlendirilmesine gelince; bunun nedeni arama fonksiyonun lumia 920 altındaki entrylerde sıkça eleştirilmesidir. bu saatten sonra sözlük formatını çoluk çocuktan öğrenecek halimiz yoktur.

    edit 2: bana ilk editi yaptıran arkadaş "entry"sinin arkasında duramayarak silince bizim edit 1 de öksüz kalmış.
  • apple store ve google play'deki top 50 uygulamanın 48 tanesi birebir windows phone platformunda var. top 100 uygulamanında tamamına yakını ya bire bir yada muadil olarak var. dolayısıyla lumia'da da var. top kullanımı olan programlardan olmayan en önemli eksiklik şimdilik instagram.
    bi bitmedi gitti şu 600bin programlı apple store geyiği. amına koduğumun dünyasında her web sitesi mobil sürümünü applikasyon diye çakıyor. oluyor 600bin. ölmek üzere olan ördek sesi programını çok afedersin götümüzüme mi sokacaz?
    lumia sahibi olup ta instagram dışında aa ben iphone'da şu program sayesinde çok çok mutluydum ama lumia'da yok diyecek adam dünya üzerinde 20 tane.
    arkadaş vpn desteği kısıtlı diye vuralım, people hub'da facebook lag'lı diyelim. daha bir çok eleştirilecek noktadan eleştirelim ama application az demeyelim. ağzınıza kızılcık sopasıyla vururum.
    http://www.youtube.com/watch?v=q1ydpluugg0
  • param olsa bugün alacağım telefon. kapalı ve buğulu.
  • telefonu türkiye de kullanmama rağmen henüz donma sorunu yaşamadığım telefonum.

    konumuz:yalan rüzgarı

    1-)dosya yöneticisi yok?

    blogta bahsi geçen abartısız tek eksik budur.

    dosya yöneticisi yok.evet yok.telefona attığınız dosyaları ,dosya hangi formatta çalışıyor ise ilgili programın listesine atmakta.örneğin excel dosyalarınız direkt office kütüphanenize atılıyor ve ulaşımı office e girerek yapıyorsunuz.tabii excel dosyanızı medya player da açmak gibi çılgın fikirleriniz yoksa.çılgınlar sizi.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    2-)google ı hayatınızdan çıkarıyor?nabak kanka inanak mı?

    google isteseniz de hayatınızdan kolay kolay çıkarabileceğiniz bir firma değildir.öyle veya böyle karşınıza çıkacaktır.microsoft değil tillahı gelse bu zor.(uslu bir çocuk olursanız belki şirinleri bile görebilirsiniz:))

    okuyan da sanacak telefondan google ile ilgili hiçbir kavrama ulaşım yok.bahsedilen konu telefonun arama tuşudur.bu tuşa sadece bing veya yandex ataması yapabilmektesiniz.mesela ben "search all" isimli uygulamayı kullanıyorum.tek tap ile google dan youtube a neredeyse bütün popüler platformlarda arama yapabiliyorsunuz.telefonumda gmaps ve gmail in uygulamaları yüklü.sanırım isimlerini değiştirmeyi gözden kaçırmışlar.markete eccuk ucundan girmiş ama.üstelik eşzamanlı:)
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    3-)ne "tile" i la?ne diyem "widget" mi diyem?

    paşam tile olayından rahatsız olmuş.e güzelim işletim sistemin değişti.bırak ta bazı kavramlar değişsin.anroid e bu kadar sevdalı iseniz değiştirmeyin sisteminizi paşa paşa devam edin.ne bekleniyor onu anlamadım.işi arayüz tasarlamak olan kardeş?!microsoft veya herhangi bir firmanın piyasayı kopyalayıp yeni diye kakalaması mı bekleniyor?he mi:) zaten alıştık 2 cm uzamış telefonlara yeniden para yatırmaya:)bir dahakine çift flaş ekleyip satacaklar buraya yazıyorum:)

    bir de saat olayı var ki evlere şenlik.saati görmek için ekranı kilitlememiz gerekiyormuş ta.vay mınaki.bak hep çavdar ekmeğinden oluyor bunlar:)(bkz: lsd)lumia 920 nin ekranının sağ üst kısmında saat sürekli gözüküyor zaten.ne kilidi?varın siz düşünün yazı yazan adamın kapasitesini.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    5-)internet explorer kullanımı zorunlu mu?

    tabii ki de değil.şahsen "ucs browser" kullanıyorum.explorer da ileri tuşunun olmadığı doğru.peki umrumda mı?tabii ki de değil.ha ileri tuşu olsa da kullanmam çünkü ie* a kılım.ucs browser ileri,geri her türlü muameleye uygun.ayrıca bir tarayıcının pc de başarılı veya başarısız olması mobil uygulama olarak başarılı veya başarısız olmasını etkilemez.örneğin opera mobile benim mobil kullanımda favori tarayıcımdır,pc de sürekli flash çökertmesinden dolayı sittin sene kullanmam.ie nin mobil sürümü şu ana kadar kullandığım opera da dahil en hızlı mobil tarayıcıdır.ama kılım işte.nasıl yerleştiyse pc den bilinçaltıma:)
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    6-)telefonda androidte bulunan "ekranı otomatik döndür" ayarı bulunmuyor.yani otomatik dönmesini engelleyemiyorsunuz.kısacası sola çevirirseniz sola yatar.sağa çevirirseniz sağa yatar.ana ekranınız hariç.bu ayar şubat ayındaki güncelleme ile gelecek.

    ilginç yanı bu minik negatif özelliği vurgulamak amacıyla kullanılan argüman.

    blogdan alıntı:
    "yani webde geziniyorsanız ekran yatay konuma geçiyor, resimler keza aynı şekilde fakat ana menüye döndüğünüzde ekran dikey konuma geçiyor, ortada sürekli bir yatay-dikey kararsızlığı var."

    ucs browser da ekran kilidi ekran yönünü sabitleme var bunu belirtelim.

    karşılaştırılan sistem android olduğu için androidten örnek vereyim.elimdeki note 2 yi yan çevirdiğimde ana ekran yön değiştirmiyor.ama webde gezerken değişiyor.ayarlarsanız webde gezerken de değişmiyor.ana menüde fark yok.neresi ilginç geldi ben çözemedim.

    note 2 ana ekran ters:http://i45.tinypic.com/25q7ocw.jpg
    note 2 ana ekran sola yatık:http://i48.tinypic.com/iz54j5.jpg

    note 2 chrome sağa yatık:http://i48.tinypic.com/f5qw0.jpg
    note 2 chrome sola yatık:http://i47.tinypic.com/2lq7p1.jpg
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    7-)internetten mp3 çekmeye elveda.mı acaba?oha.

    blogdan alıntı:

    "yani yasal olma ihtimali bulunan şarkılar bir tarafa; zil sesleri, ses efektleri ve sesli anlatımlar gibi .mp3 uzantısına sahip hiçbir dosyayı kesinlikle ama kesinlikle indiremiyorsunuz (gerçi zaten resimlerden başka adam akıllı hiçbir dosyayı indiremiyorsunuz)"

    mp3: http://i47.tinypic.com/2j3f8jm.jpg
    video: http://i49.tinypic.com/1j6nhi.jpg

    telefon bir ay kullanılmış ama boşa kullanılmış.sadece yukarıda verdiğim resimleri inceleyiniz.van halen dan jump bu telefonla indirdiğim ilk mp3 tür.tabirlere dikkat.kesinlikle ama kesinlikle indiremiyormuşuz.kedi canını senin:)
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    8-)bu en çok güldüğüm kısım.arkadaş demiş ki mp3 yükleyebilirsin ama o mp3 ü zil sesi yapamazsın bu telefonda:)oha ki ne oha.resim aşağıda.

    bir telefon düşünün ki 1650 lira fiyatı olsun fakat kendi yüklediğiniz mp3 ü zil sesi olarak ayarlama imkanı vermediği iddia edilsin.sonra ne kadar ilginç varlıklarla aynı havayı soluyorsunuz bu konuyu düşünün.kendi zil sesim prodigy-baby's got a temper

    ekran görüntüsü:http://i48.tinypic.com/2dbqzw8.jpg

    ama pardon nokia bu şarkıyı standart zil sesi yapmış olmalı:)

    sen bir ay telefonu kurcala mp3 ü zil sesi yapama,mp3 indireme hadi bunları siktiret ekranın sağ üst kısmında eşşek kadar saati göreme(1 ay ulan bu!) hadi bunu da geçtim 150b(milyar) yazısını milyon??? olarak çevir.sonra ağla yok telefon mp3 indiremiyor yok saat koyamıyorum diye.vövövövövövövövövö:)

    kısacası öyle hakkında usturuplu dille,mazlum edebiyatı yaparak yazılmış skimsonik blog yazılarına pek takılınmaması gereken telefondur.adam pıçakla ninca oynamış olm sen ne konuşuyon:)

    edit:blog editlenmiş olup blogger kardeşimiz sitemkar bir şekilde ,kendi çapında ayar verme babında bir yazı hazırlamış.feryad etmiş:)neyin feryadı mı?:)))
  • 2 aylık kullanımıma göre ön plana çıkan en önemli özelliği: hızlı... çok hızlı. akıcı. -özet geç piç'çiler bundan sonrasını okumasın :) -

    üşenmedim saydım 192 uygulama, 51 oyun yüklemişim. bir gram mı yavaşlama, takılma olmaz. her dokunmanızda bu kadar mı anında tepki alırsınız. bu hız ve stabilite durumu sanırım windows phone 8'den kaynaklanıyor. 512 mb ram'li lumia 620'lerin bile akıcı olduğu söyleniyor. bu açıdan bravo microsoft'a diyoruz.

    benim için ikinci önemli özellik telefonda sıklıkla mail yazan, not alan bir kişi olarak klavye kullanımı ve kelime tanıma, düzeltme, tamamlama özelliğinin mükemmel ötesi olması. nasıl bir kelime veri tabanı kullanmışlar bilmiyorum ama ne yazmak istediğinizi adeta anlıyor sistem. aslında bu da wp8'in özelliği.

    kişiler hub'ı oldukça kullanışlı, facebook, hotmail, google kişilerini birleştirdi, bütün telefon numaralarını eşledi, bulamadıklarını ben gösterdim "tamam kanka birleştirdim" dedi. görünmesini istemediğiniz kaynağı da filtreleyip kişiler listesinde çıkmasını engelleyebiliyorsunuz. yıllardır hayalini kurduğum ama üşengeçlikten bir türlü gerçekleştiremediğim, tüm kontakların, resim, telefon, mail adresi, doğumgünü vs. özellikleri tek kartın üzerine geldi. kişiler ekranında ya da mesajlaşma ekranında birisine mesaj yazmak isterken sms, facebook, messenger, mail hangisi ile isterseniz elinizin altında. bu da wp8'den kaynaklı bir durum.

    nokia music uygulaması için fazla söze gerek yok. mix radyo özelliği sayesinde keşfettiğim, yeni tanıdığım bir sürü grup ve sanatçı oldu. ayrıca telefonunuza kaydettiğiniz listeleri offline olarak da dinleyebiliyorsunuz.

    nokia maps ve nokia drive özelliğini her gün kullanıyorum. offline olarak da kullanılan hayat kolaylaştırıcı bir navigasyon sistemi var.

    ms office'in standart gelmesi ve uyumluluğu çok önemli bir kolaylık. telefonun mail uyumluluğu harika. hotmail/outlook zaten standart olarak sıfır sorunla geliyor. ayrıca örneğin yahoo mail (ya da gmail) uygulamasının çıkmasını beklemiyorsunuz kişiler hub'ında yahoo account bilgilerinizi giriyorsunuz ve eşitlenme sağlanıyor. yahoo kısa yolunu da (live tile) ana ekrana atıyor. yahoo örneği bütün mail sağlayıcılar için geçerli. native skydrive entegrasyonu olmazsa olmazdı zaten.

    ekran parlaklığı, kalitesi ve dokunmalara karşı tepkisi mükemmel. soğuk bir ülkede yaşadığım için birkaç kez ekranı eldivenle kullanma deneyimim oldu. bu da telefon havalı görünsün diye sırf sunumda tanıtılan bir özellik değilmiş. ihtiyaçtan denedim %100 çalışıyor.

    kamerası ve özellikle gece çekimleri şaşırtıcı derecede güzel. video çekip pc de izlemek gerçekten büyük keyif. çıkmadan önce reklamlarında tanıtılan ve çok tartışılan titreşim engelleme özelliği gerçekten işe yarıyor.

    nfc ve kablosuz şarj büyük kolaylık. şimdi "ne gerek var böyle artistliklere" diyen olacaktır ancak kullanmaya alışınca bir süre sonra klasik yöntemle şarja takmak zulüm gibi geliyor.

    şimdi de eksikliklerine gelelim.

    evet sene 2013 ve ekranı çevirince dönmesini engelleyemiyorsunuz. benim gibi yatmadan önce yastığa paralel olarak konumlandırıp birşeyler okumak isteyenler için sıkıntılı bir durum. dik tutmak zorundasınız. güncelleme ile çözüleceği söyleniyor.

    müziğin sesini kısınca zil sesini de kısıyor. senenin 2013 olduğunu söylemiş miydim? nokia ve ms çoklu ses yönetimi konusuna el atmak durumunda. sistemin böyle kalmaması lazım çünkü.

    her ne kadar live tiles ile gelen bildirimler ikonların üzerinde çıkıyor ya da kilit ekranında görünüyor olsa da bildirim çubuğunu arıyor insan. bu da güncelleme ile gelecek deniyor.

    klasör sisteminin olmaması sıkıntılı, bu açıdan ios gibi sınırlayıcı. android'deki gibi sınırsız klasör ve dosyalama yönetimini arıyor insan. umarım güncelleme ile gelir. geleceğini söyleyenler olsa da bu konuda pek umutlu değilim. gelirse çılgın atmama neden olur.

    arama tuşu isteğe göre bing, yandex ve google ile arama yapma ile sınırlı kalan işlevi yerine telefondaki bütün uygulamalar içerisinde ve telefon içi dosya aramada da destekli olarak yapılandırılmış olsa süper olurdu.

    bir hdmi çıkış olsa iyi olurdu sanki. micro usb hdmi dönüştürücü kablolar var ama işe yarayıp yaramadığını bilmiyorum.

    xda developers'deki elemanlar çalışıyor ama sistem henüz kırılamadı. uzun süre de kırılamayacağa benzer. bu güvenlik açısından iyi bir özellik olsa da jailbreak ve root manyağı olanlar için eksiklik.

    uygulama ve market konusu en çok tartışılan konu. başta da söylediğim gibi wp ekosistemi şu ana kadar gördüğüm en akıcı ve stabil ekosistem. ancak uygulamaların daha da zenginleşmesi gerek. yine de şu ana kadar instagram ve wattpad dışında diğer platformlarda kullandığım ve eksikliğini çektiğim bir uygulama olmadı. instagram app da geldiğinde uygulama konusunda laf etmeyi keseceğim. bir de şu var "acilen son çıkan oyunları oynamam lazım oyunsuz yaşayamam" diyenler son çıkan oyunlar platform'a gelene kadar bu telefondan şimdilik uzak dursun. yine de ms gibi bir firma perde arkasında bu konuda boş durmuyordur sanırım.

    piyasada kullanıma sunulalı 4 ay kadar olmuş bir sistem için yukarıda sözünü ettiğim eksiklikler kısa zamanda giderilmesi koşuluyla gözardı edilebilir, telefonun ve wp8'in artılarını seviyorum çünkü.

    not: başlık altında tartışılan ön kameraya toz kaçması, ışık sızdırması gibi sorunlarla karşılaşmadım. telefonu mal gibi ceketin yaka cebinden asfalta düşürdüm. çizik yok. telefon sağlam beyler. sonuç olarak severek kullanıyorum. bir ara sony xperia z tasarımı ve özellikleriyle aklımı çelecek gibi olsa da çabuk geçti. android'e dönmeyi istemiyor olmam en büyük etken. uzun bir dönem kullanırım ben bunu. aslında hakkında kısa bir paragraf yazmak için başlamıştım ama laf lafı açtı buralara kadar geldik.
  • üzerinden hala akıllı telefon rekabeti yapılmaya çalışılan telefon. bir bitmediniz minaki. yok takozmuş da yok w8 neymiş de. bari iyi veya kötü bir özelliğini yaz da okuyalım. tamam anladık yeryüzündeki en güzel telefon ayfon, onun dışındaki bütün teknolojik aletler tü kaka. ne komplekslisiniz bea.

    not: 3310 kullanıcısıyım, çok da memnunum snake falan oynuyorum.
  • nokia'nın "ben daha ölmedim" mesajı...

    analist değilim; yeni lumia serisi nokia'nın aradığı kan mıdır, tutar mı, tutmaz mı bilemem ama "kısmen" de olsa inovatif bir ürün olmuş. çünkü inovatif ürünleri çok özledik.

    mesela nedense yerlere göklere koyulamayan samsung'un yeni bir galaxy modeli için inovasyon anlayışı ekranı yarım inch daha büyütmek ve tedarikçilerinden daha çok çekirdekli işlemciler sipariş etmek üzerine kuruludur. tabii bir de kullanılacak yeni android'le google yeni bir güzellik yaptıysa yapmıştır.

    bu arada takip edenler bilirler ki bu çok lafı geçen kablosuz şarj olayını da samsung s3'le piyasaya sürecekti ve tanıtmıştı ama herhalde gerçek bir yeniliğe yine gerek duymadılar.

    bahsettiğim bu kablosuz şarj özelliği dışında, diğer kablosuz nfc özellikleri, ekranın güneş ışığına göre tepki vermesi, kameradaki görüntü sabitleyici sistem, geliştirilmiş gps servisleri ve tabii ki w8 hep yeni şeyler.

    ama tabii hala "1 gb ram az olmamış mı yeaa?" gibi gereksiz, yersiz, anlamsız ve saçma sapan yorumlar var. yeni bir şeyler geliştirmek, gerçek yenilikler yapmak donanıma 1 gb daha ram eklemekten çok daha zor ve masraflı bir olaydır, bilesiniz.

    ha bir de hazır motoru çalıştırmışken piyasanın en popüler ve en başarılı ürünü donanım gücü sayesinde mi bu noktada ve bu kadar başarılı onu bir düşünün...

    son söz;

    microsoft'u o kadar hafife almayın.
  • bu telefonun tipini, ağırlığını beğenmeyebilirsiniz ama daha elinize alıp kullanmadan eleştirmek büyük haksızlık. üstelik nokia kim deyip nokia gibi sektörü buraya getiren bir firmaya haksızlık yapmak ayıptır günahtır. nokia ne yapmış akıllı telefon olarak demek için ya liseli ergen olmak lazım yada fanatik... ericsson ve motorolanın tek satır hesap makinası ekranlı telefonları bütün dünya piyasasına hakimken bu adamlar nokia 8110 ile hem tasarımda hemde teknolojide devrim yapmıştır. 5110, 6110, 3310 ile telefonda oyun ve uygulama dönemini açmıştır ve o dönem tüm firmalar harıl harıl nokia için oyun, melodi, uygulama üretmeye başladı...şimdi bizim ergenler gameloft gibi firmaların ilk mobil oyunlarını apple için yaptığını düşünebilirler. apple bayrağı nokia dan devralmış olabilir ama nokia ya çakma cin firması muamelesi yapmaya gerek yok.
  • alırsam ekime kadar, almazsam sikime kadar olan telefon. hızlı ve öfkeli.
hesabın var mı? giriş yap