• latincesi solidus olan bizans parasının yunancası.
  • bir yazar.
  • gül yapraklarını yemeyi çok seven bir yazar.
  • okuduğunu anlamayan aktroller tarafından saldırıya uğrayan yazar.
  • “para gücünü doğadan veya doğal yollardan değil, kanundan (nomos) alır. bu gücü değiştirebilmenin kaynağı da yine kanun yapıcılar olduğu için aristo parayı nomisma diye adlandırmıştır.”
    — dr. artuğ çetin - nomisma: bağımsız ve millî para sistemi
  • ihsan oktay anar'ın konuşmayı seven versiyonu, ismail gezgin'in yerinde tarihçi versiyonu olan geleceğin muazzez ilmiye çığ'ı, assassin's creed odyssey'in homeros'u, cemal kafadar'ın kendine ait bir ege versiyonu, hoşsohbet, kibar, donanımlı memleketin yetiştirdiği, işini sevgiyle yapan, okuduğu arkeoloji bölümü'nü birinci olarak bitiren, arkeolog şahsiyet.

    raviyan-ı ahbar ve nakilan-ı asar'dan nakledip gidip gördüğü, okuduğunu anlattığı youtube kanalı sadece anlatmakla kalmaz, parmağının ucuyla gösterir, hayalinizin ötesinde görürsünüz. bu açıdan şaşırtıcı derecede bilgili biridir, arkeolojiden bahsederken sanat tarihinden bahsettiği konu ile ilgili resimleri heykelleri de gösterir, yer yer antik dönemde günlük yaşam derken, gittiği yerde latrinalarda tuvalet yapan, antik tiyatroların hep denize ya da göle bakan tarafında bir oyun sergileyen insanları hayal edebilirsiniz.

    çeşitli güzel serileri vardır, tv'de program olsa hayranlıkla izlenecek yapımlar:
    türkiye'de görülmesi gereken yerler (laodikeia, pisidia, kibyra, ephessos)
    antik dönemdem kaynaklarıyla hayat hikayeleri (crassos, sezar)
    truva savaşı
    arkeotarih
    sagalassos
    aphrodisias
    kazakistan

    hak ettiği ilgiyi görmüyor demeyeceğim zira anlattıkları çok niş bilgiler, ilgilisine denilen türden.
    keşke spotify'da podcast şeklinde de olsa, yürürken, resim yaparken dinlenebilecek türden epik ve didaktik. umarım daha çok yere gider, biz de sayesinde gitmeden videolarından bilgi şöleni yaşarız, kitaplarını da bir gün okuruz.

    keyifle dinliyoruz.
  • bizans altın sikkesi. kullanıldığı dönemde dünyanın bir ucundan ötekine kadar her yerde kabul ediliyordu. tüm insanların ve krallıkların hayranlığını kazanmıştı çünkü hiçbir krallığın onunla kıyaslanacak parası bulunmamaktaydı. iktisat tarihçisi robert lopez “ortaçağ’ın dolarıydı” diyerek dolara benzetmiştir
  • yardımsever bir yazar
  • sözlükte tanıştığım tarih abidesi, yaşam enerjisi yüksek, anlatımı mümemmel, bilgisi derya, kültürü mantar,arkeolog yazar.
hesabın var mı? giriş yap