• nodal ve ekstranodal dokulardan kaynaklanan lenfoid hücrelerden ortaya çıkan neoplazilerdir. hodgkin' e göre daha çok ekstranodal tutulum gözlenir.
    genellikle mukoza ilişkili lenfoid doku(özellikle gastrointestinal sistem ve broşlar) ayrıca tiroid veya deriden kaynaklanan kronik enflamasyon bölgelerinde de ortaya çıkar

    http://tip.erciyes.edu.tr/…/non-hodgkin lenfoma.pdf
  • hodgkin's-dışı lenfoma ve nhl olarakta isimlendirilir lenflerde görülen bir kanser türüdür. hodgkin lenfoma dan özellikle ayrılan noktası lenf dışına metastaz yapabilmesi ve hastalığın gelişiminin hastalarda farklılık göstermesidir. önceleri az görülen bir kanser türüyken son yıllarda büyük artış göstermiştir, öyle ki amerika'da en çok görülen kanser türleri arasında 5. sıradadır. tam olarak sebebi bilinmeyen hastalığın bilinen risk faktörleri:
    * ileri yaşlarda daha çok karşılaşılır.
    * erkek hasta sayısı kadından fazladır.
    * bağışıklık sisteminin zayıflaması, hiv virüsü, organ nakli sebebiyle kullanılan bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanımı
    * htlv-1 (insan t-lenfotropik virüsü) ve epstein-barr virüsleri
    * pestisit, solvent gibi kimyasallara maruz kalan, bunlarla çalışan kişilerin hastalığa yakalanma riski fazladır.

    fakat bu risk grubunun tamamen dışında olan, hatta sigara bile içmeyen bir kişide nhl olabilir. erken teşhis ve doğru tedavi büyük ölçüde başarı kazandırır. hastalığın en belirgin belirtileri:

    * nedeni açıklanamayan ateş
    * çok yoğun gece terlemesi
    * yorgunluk, kilo kaybı
    * ciltte kaşıntı ve kırmızı lekeler
    ayrıca özellikle, boyun, kazık, koltuk altı bölgelerinde ağrısız şişlik oluşabilir. ancak şişlik olarak kendini belli etmeyecek bir bölgede hastalık gelişiyorsa, diğer belirtilere çok dikkat etmek gerekir.
    kan testleri, mr, tomografi ve/ve ya pet-ct/bt gibi tarama yöntemleri ve en önemlisi biyopsiyle kesin tanı konur.evrelendirmede hastalığın nerelerde bulunduğu, kemik iliğinde, dalak, karaciğer gibi organlarda bulunup bulunmadığı önem taşır. orta ve yüksek dereceli (agresif) lenfomalar hızlı şekilde yayılırken, düşük dereceli lenfomalar yavaş ilerleler, belirtileride daha azdır.
    tedavi olarak içinde rituximab (bkz: mabthera) bulunan, buna ek olarak başka ilaçlarla desteklenen chop, r-chop, ice, r-ice... gibi isimlendirilen yöntemler uygulanır, hastalığın durumuna göre kemoterapi tedavisi sonrası radyoterapi görmekte gerekebilir.
    tedavi sürecinde görülen etkileri ilaçların yan etkilerinden ayırmak, bağışıklık sistemini korumak ve desteklemek, iyileştikten sonra düzenli kontrolleri yaptırmak çok önemlidir. yeme-içme konusunda hastanın elbette sağlıklı beslenmesi, hatta bunu çeşitli vitamin, minarel vs. ile desteklemesi şarttır, fakat tüm sevdiği yiyeceklerden, alışkanlıklardan çok fazla uzak durması anlamsız olur. en önemlisi moraldir ve damak tadıda kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar. ayrıca hemogram değerleri çok risk taşımadığı ve hasta kendini çok halsiz hissetmediği sürece dışarı çıkmasında, insanlarla görüşmesinde çok fayda vardır.
  • sevgili dexter cığımız michael c hall 'un yakalandığı illet.
    erken safhalarında teşhis edildiğinde kurtulma şansı %90 dan fazla imiş.. dexter cığımızda erken evrelerinde teşhiş aldığı için kurtulacaktır inşallah.
  • yeni sezonunu heyecanla beklediğim tüm dizilerin ana karakterlerinin başına gelen hastalık. spartacus* ve dexter*için konuşuyorum.

    evet artık hiçbir dizinin yeni sezonunu merak etmeyeceğim. sanırım üzerimde lanet var.
  • bunyeden cikartilan 4x3 cm'lik koyu kahve renkli kitlenin, iki senede bunyeyi uc defa ameliyat masalarina yatmanin sorumlusu hastalik*. kendini hic belli etmemesi en tehlikeli silahi olsa gerek, kendi kendine metastaz yapip yayilmis bugune kadar. ama gun bugundur; bu hastalik icin bundan sonra bunyede gecirdigi her an haramdir bu hastaliga.
  • hodgkin lenfomaya göre daha agresif seyreder.
  • lenfatik sistemdeki hücrelerin kötü huylu tümörüdür. genellikle lenf nodlarında görülür bununla beraber kemik, deri, gis mukoza, tonsiller ve waldeyerin lenf halkasında görülebilir! maksiller sinus, damak, tonsiller ve kemikte primer ve sekonder yayılım bölgeleri olabilir. palpe edilebilen ağrısız şişlik, gece terlemesi, kaşıntı, ani ve şiddetli kilo kayıpları bulguları önemlidir.
  • tanısı ve türünü belirleme oldukça zor olabilen bir kanser türüdür. alanında oldukça deneyimli sayılabilen patologların bile fikir birliğine varma yüzdeleri (özellikle de belli türlerinde) oldukça düşüktür. tedaviye başlamadan önce iyi bir hematopatolog'dan ikinci görüş alınması uygun olabilir.

    ayrıca 7-8 senede bir, dünya'da kullanılan lenfoma sınıflaması değişir. bu da, teşhis konusundaki standardizasyonun belirlenememesinden kaynaklıdır.
  • eğer şanslıysanız erken teşhis edilmişse kemoterapiye bile gerek kalmadan radyoterapiyle atlatabileceğiniz hastalıktır. önemli olan bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız, bağışıkık sistemi ise yemekten içmekten çok moralle ilgilidir, moraliniz bozuk olduğunda bağışıklığınız da zayıflar ve hastalıklara kapı açarsınız. belirtiler tam ortaya çıkmadan farkedilirse doktorlar 2 seçenek sunar size:
    1- hastalığın gelişimini takip ederek bir süre beklemek
    2-radyoterapi ile tedaviye başlamak
    haftada 5 gün 3 dk'lık radyoterapi seansıyla 5 haftalık bir sürecin ardından kurtulabilirsiniz...sonrasında ise hayat devam eder ama hayata bakış açınız değiştiğinden hayatınız da değişebilir, ayrıca devlet hastanesinde almanıza rağmen radyoterapiyi şurda bir prof varmış bu doktor iyimiş düşüncesiyle masraflı bir süreç geçirirsiniz. sağlık olsun her şey düzelir kısmı da bundan sonra başlar, iyi ki de başlar.
hesabın var mı? giriş yap