• amerikalı, kıymetli bir söz yazarı.

    benim için önemi çok sevdiğim birçok şarkının söz yazarı olmasından.

    andy williams'ın meşhur şarkısı "canadian sunset" ve özellikle dean martin'in seslendirdiği muhteşem eser "sway"e yazdığı sözlerle meşhur olmuş. peşinden pulitzer, tony ve oscar ödüllü senarist, yazar ve söz yazarı frank loesser himayesine almış norman gimbel'i ve akıl hocalığını yapmış. netice yahudiler birbirine sahip çıkmış diyebiliriz. ne güzel.

    1963'ten itibaren antonio carlos jobim, luiz bonfa ve baden powell gibi brezilyalı bossa nova bestecilerinin ölümsüz eserlerine ingilizce sözler yazan norman gimbel, adeta bossa nova yerelleştirme enstitüsü başkanına dönüşmüş, hatta bu bilinirlikle michel legrand, maurice jarre gibi fransız bestecilerin de eserlerine ingilizce sözler yazma işini kapmış.

    örnek verecek olursak, marcos valle'nin dinlemeye doyulmaz eseri "samba de verao" ya da daha yaygın bilinen adıyla "summer samba" ("so nice"), jobim'in şahanelerinden, "insensatez" ("how intensive") ve "garota de ıpanema" ("the girl from ipanema"), hem bossa nova hem de jazz janrlarında klasik statüsüne erişmiş söz yazdığı eserlerden bazıları. gerisini siz düşünün.

    ayrıca, dünyada sözleri en çok bilinen şarkılardan biri olan ve aslen bir bistro şarkıcısı için yazılan, "killing me softly with his song" da sözleri ona ait olan şarkılardan (başka biriyle beraber yazmış ama olsun.)

    "norma rae" filmi için yazdığı "it goes like it goes" ile de oscar kazanmış.

    norman gimbel, hollywood'un en büyük bestecileriyle çalışmış bir isim. bunlar arasında elmer bernstein, bill conti, jack elliott, charles fox, dave grusin, maurice jarre, quincy jones, lalo schifrin, david shire, fred karlin, francis lai, david shire, patrick williams gibi daha birçok isim sayılabilir. bu isimler de ne derece önemli bir söz yazarı olduğunun göstergesi kabul edilebilir sanırım. ek olarak söz yazdığı tv tema müzikleri, jingle'lar vs de cabası.

    şarkı sözü yazarları onur listesi'nde de yer alan gimbel, 2018 aralık ayında öldü. sağ olsun, var olsun, dünya çapında müziğe etki etmiş, fakat adı sanı pek bilinmeyen kıymetli insanlardan bir diğeriydi.
hesabın var mı? giriş yap