• (bkz: eliezer j. sternberg)'in kitabı.

    “bütün kaosun içinde bir kozmos, bütün düzensizliğin içinde gizli bir düzen vardır.” -carl jung-

    bilinçdışı mantığımız üzerine “zihnin kendi mantığı vardır ama başkalarının onu görmesine izin vermez.” der bernard devoto.

    bu kitap da mantıksız bilinçdışı hareketlerimizin ve düşüncelerimizin aslında beynimizin derinliklerinde hangi mantığa dayandığını konu başlıklarına ayırarak anlatıyor.

    prefrontal korteks, premotor korteks, motor korteks, wernicke alanı, broca alanı, hipokampus, amigdala, talamus gibi beynin bölümlerinin nasıl etkinleştiğini açıklarken psikolojiye dair şehir efsanelerine de bir yandan son verme amacı güdüyor.

    “golf on santimlik bir parkurda oynanır – iki kulağımızın arasında.” bobby jones

    iyi okumalar.
  • şu an okuduğum harika kitaptır. beynin geçmişimizdeki enstantaneleri genellikle egomuzu koruyacak şekilde düzenlediğini söyler ve açıklaması da şöyledir:

    "araştırmalar olumsuz duygularla ilgili anıların, mutlu duygularla ilgili olanlardan daha çabuk sönümlendigini gösteriyor. anıların bastırılması tipik olarak travma bağlamında gelişir. örneğin fiziksel ve cinsel istismar kurbanı çocuklar bazen, ta ki yıllar sonra bir şey anılarını tekrar canlandırana dek başlarına neler geldiğini hatirlamazlar. cisnel istismar gibi duygusal travmalar kişinin psikolojik işleyişini tahrip ederek ozsaygisini ve birey olma duygusunu yaralar. hakim kurama göre anı bastırma mekanizması, kırılgan benlik hissimizi katlanilması zor hatıralara karşı koruyan, beyindeki güvenlik supabıdır. nasıl ki cerrah ameliyat sonrasındaki acıyı önlemek için anestezi kullanırsa, bilinç dışı beyin de travmatik bir deneyimi yeniden yaşamananin acısını uyusturmak için bastırma yöntemini kullanabilir.

    psikolojide insanların benlik algısıyla uyumlu olan şeyleri daha kolay hatırlama, kendini algılama biçimiyle çatışan duygu ve anılariysa daha çok ihmal etme eğiliminde olduğunu iddia eden "mnemik ihmal modeli" diye bir kuram vardır. insanlar olumlu davranislari daha iyi hatirlarken, olumsuz davranışları daha kolay unutma egilimindedirler. bilinç dışı beyin bir haber kanalı olsaydı şayet, taraflı yayın yapardı."
  • eliezer j.sternberg'in
    'nörolojik
    beynin mantıksız davranışlarımızın ardındaki gizli mantığı" adlı türkçeye çevrilmiş kitabıdır.

    ingilizce basımı:
    'neurologic
    the brain's hidden rationale behind our irrational behavior'
hesabın var mı? giriş yap