• kesin teşhis konulamamasına rağmen aynı semptomlara sahip olmam sebebiyle doktorlar tarafından telaffuz edilen ve dolayısıyle yeni yılın ilk gecesi dünyamı sarsmış hastalıktır.

    (bkz: rock my world)
  • almanya'da bilhassa vesfalya'da hızla yayılmakta olan virüs. kesin bir korunma ya da tedavi yöntemi henüz bilinmemektedir.
  • (bkz: noro virusu)
  • son bir haftadır aksarayve konya'da rastlanan,
    sağlık bakanlığı ile şehir belediyelerini birbirine düşüren tehlikeli virüs imiş,
    daha önceki almanya ve ingiltere geçmişte yaşadıkları düşünüldüğünde biz nasıl başa çıkarız pek de bilemiyorum,
    resmi ifadeler, içme suyu sistemine, kanalizasyon çalışmalarında sırasında karışan pis suların sebep olduğu söyleniyor,
    an itibariyle 15 bine yakın şikayete sebep olmuştur, yine hep olan olmuş, belediye başkanları çeşmeden su içerek,
    "yok bişey la korkmayın la, bişey olmazzz" şovları da nedense hiç de şaşırtıcı gelmiyor bana.
    maazallah.
  • mide ve bağırsakları etkilyerek gastroenterit/mide gribi olarak adlandırılan hastalığa yol açarlar.mideye yerleşen noro viruslar aniden başlayan kusma ve ishalle kendilerini gösterse de bazı hastalarda yüksek ateş,eklem ve baş ağrıları da görülür.

    teşhisinde hastaların gaitalarında özel testler kullanılarak nörovirus aranılır. yada gaita testleri yapılamadığı durumlarda norovirusa karşı antikor aramak için kan testleri de yapılabilir.

    noro viruslere karşı ilaç tedavisi ve koruyucu aşı yoktur. antibiyotiklerle felan müdahale etmek saçmadır,gereksizdir. zaten hastalık normal bi bağışıklık sistemine sahip bireylerde 2-3 gün içerisinde ortadan kaybolmaya başlayacaktır. kişiler hali hazırda mevcut su kaybını dengeleyebilmek için bol sıvı almalı,hatta elektrolit kaybını da düşünecek olursak; buna göre beslenmelidir.
  • noroviruslar daha önceleri “norwalk-like viruslar” olarak bilinen ve caliciviruslar olarak adlandırılan bir virus grubunun üyeleridir. bu virusle enfeksiyon, dünya çapında viral gastroenterit hastalıkların ana sebebidir.
    norovirus infeksiyonu; mide, ince ve kalın bağırsaklarda bir iltihaplı hastalık olan gastroenterite sebep olur. gastroenteritin semptomları; bulantı, kusma ve/veya kramplı ishaldir. bazı insanlar baş ağrısı, ateş/üşüme ve kas ağrılarından da şikayetçidir. semptomları genellikle kısadır ve yalnızca 1 - 2 gün sürer. bununla birlikte bu kısa süre içerisinde gün içinde insanlar çok hasta hissedebilir, kusabilir, genellikle hırçın ve dikkatsiz olabilir. semptomlar genellikle virusun alımından 24 ila 48 saat sonra başlar, ancak en erken virusa maruz kalmadan 12 saat sonra ortaya çıkar. hasta insanların bu virusu uzun süreli taşıyıcı kalabildikleriyle ilgili bir kanıt yoktur, fakat virus hasta insanların gaita kusmuklarında olabilir, hasta hissetmeye başladıkları günden itibaren iki hafta içerisinde daha iyi hissederler.
    norovirusun yayılımı nasıldır?
    noroviruslar, infekte insanların gaita ya da kusmuklarında bulunurlar. insanlar şu yollarla virusla enfekte olabilirler:
    ·norovirusla kontamine yiyecek ya da içecekleri tüketerek;
    ·norovirusla kontamine yüzey ya da objelere dokunup, ellerini ağızlarına sürerek;
    ·hastalık semptomları gösteren kişilerle direkt kontakt kurarak (örneğin, hastalıklı kişilerin bakımını yaparak, ya da yiyeceklerini paylaşarak, ya da aynı kaptan yiyerek).
    yiyecek, içecek ve formitler(mobilya, parmaklıklar, halılar, kapılar gibi yüzeyler) çok çabuk noroviruslarla kontamine olabilirler, çünkü virus çok küçüktür ve infeksiyon dozu da çok azdır(bir insanı hasta etmek için 100 norovirus parçacığından azı yeterlidir). kontaminasyon, kontamine ellerle veya gaita ya da kusmuk bulaşmış çalışma yüzeyleriyle direkt temasla veya kusmuktan yayılan küçücük bir damlacığın hava yoluyla yiyecek, su ve yüzeylere taşınmasıyla gerçekleşebilir. buna rağmen virus, insan vücudu dışında çoğalamaz. yiyecek, su ve yüzeylerin kontaminasyonu hastalığa yol açar.
    bazı yiyecekler bir restorana veya markete ulaştırılmadan önce norovirusla kontamine olabilir. birçok salgına, kontamine sularda yetişen kabuklu deniz hayvanlarının tüketimi sebep olmuştur. salatalar ve donmuş meyveler gibi diğer ürünler de kaynakta kontamine olabilirler.
    norovirus infeksiyonlarından korunma nasıl olmalıdır?
    noroviruslar, infekte insanların gaita ya da kusmuklarında bulunurlar. insanlar şu yollarla virusla enfekte olabilirler:
    •norovirusla kontamineli yiyecek ya da içecekleri tüketerek;

    •norovirusla kontamineli yüzey ya da objelere dokunup, ellerini ağızlarına sürerek;

    •hastalık semptomları gösteren kişilerle direkt kontakt kurarak (örn: hastalıklı kişilerin bakımını yaparak, ya da yiyeceklerini paylaşarak, ya da aynı kaptan yiyerek).

    yiyecek, içecek ve formitler (mobilya, parmaklıklar, halılar, kapılar gibi yüzeyler) çok çabuk noroviruslarla kontamine olabilirler, çünkü virus çok küçüktür ve infeksiyon dozu çok düşüktür (bir insanı hasta etmek için 100 norovirus parçacığından azı yeterlidir). kontaminasyon, kontamine ellerle veya gaita ya da kusmuk bulaşmış çalışma yüzeyleriyle direkt temasla, veya kusmuktan yayılan küçücük bir damlacığın hava yoluyla yiyecek, su ve yüzeylere taşınmasıyla gerçekleşebilir. buna rağmen virus, insan vücudu dışında çoğalamaz. yiyecek, su ve yüzeylerin kontaminasyonu hastalığa yol açar.
    daha önce de değinildiği gibi, norovirus infeksiyonunu önleyen aşı yoktur. salgınlar sanitasyon ve hijyen standartlarının yükseltilmesi ile önlenebilir. aşağıdaki korunma adımları izlenerek noroviruslarla temas şansı azaltılabilir:

    •sık sık eller yıkanmalıdır. özellikle tuvaletler ve bebek bezi değişimlerinden sonra, yemekten ya da yemek hazırlamadan önce.

    •hastalık durumundan sonra kontamine yüzeyler tamamen temizlenip, dezenfekte edilmelidir.

    •hastalık durumundan sonra hemen giysi ya da çamaşırlar değiştirilip, yıkanmalıdır (sıcak su ve sabun ile).

    •tuvaletlerdeki kusmuk ve/veya gaitalar su ile temizlenip uzaklaştırılmalı ve etrafın temiz olduğundan emin olunmalıdır.
  • amerika'da gida kaynakli hastaliklarin yarisi bu virus yuzunden olur. hatta, cok uzun sureli hastalik yaratmadigindan her hastanin kliniklere gitmedigi, ve asli sayinin daha yuksek olabilecegi dusunulur. turkiye icin rakam vermek ne yazik ki mumkun degil.
  • bir yolcu gemisinin karantinaya alınmasına sebep olan virüstür.
  • şehir şebeke suyundaki klora rota virüsten daha dayanıklı olması ve enfektif dozunun daha düşük olması nedeniyle epidemik viral enteritlerin en sık etkenidir.
hesabın var mı? giriş yap