• norvec somonu = atlantik somonu

    ciftlik uretimiyle vahsi yetisenleri arasinda epey farkliliklari olan balik turu.
    gorunuste aralarindaki fark soyle. o beyaz cizgiler hep yag.

    - ilac kullanimi acisindan; norvec uretimi somondaki antibiyotik kullanimi, kanada*'dakine oranla daha az,
    - yag acisindan; ciftlik somonundaki yag orani, okyanus somonunundakinin 2 katina yakin,
    - omega 6 acisindan, ciftlik somonu daha zengin,
    - protein acisindan vahsi somon daha basarili ve ciftlik somonuna gore kalorisi daha az.

    saglik acisindan unutulmamasi gerekenler:
    * artik tum baliklarda pestisit, farmasötik kimyasallar, dioksin ve endustriyel kimyasallar gibi pollutantlar; civa, arsenik ve kursun gibi agir metaller mevcut. bu nedenle, fiyatlari uygun olsa bile haftada 2-3 kereden fazla balik yemek, saglik acisindan zararli olabilir.
    * bu toksik maddeler ozellikle buyuk baliklarda daha da fazla birikiyor.
    * dolayisiyla balik yiyin ama secerek yiyin. kucuk baliklari tercih edin.
    * pisirirken de bu zararli icerikleri azaltmak icin yaglari eriyecek sekilde firinda veya mangalda pisirin. baliktan artan yagi da baska pisirme isleri veya soslar icin k u l l a n m a y i n.

    kaynak i
    kaynak ii
    kaynak iii
    kaynak iv
    kaynak v

    edit: dikosin-->dioksin
    edit2: aslinda dusuk kalite somonlarin ihrac edildigiyle ilgili bir haber de bulmustum ama uyelik gerektiren bir haber sitesi oldugu icin tamamini okuyamadim. acabilenler icin link. baslik altindaki dusuk fiyatli somonlarin yenmemesi gerektigiyle ilgili entryleri gorunce boyle bir durumun varligini da dipnot olarak belirtmek lazim dedim.
  • fiyatı çok yükselince karadeniz somonu denedim ancak aynı lezzeti asla bulamadım.
    herkes alabalık sevmek zorunda değil arkadaşlar.
    somonun kendine has bir lezzeti vardır.ayrıca fırında zahmetsizce pişer, evi kokutmaz,kılçık derdi yoktur. artık az ama öz yiyeceğiz. üzücü.
    bir ürün pahalıysa alternatifini yiyin kafasından bir an önce çıkmanızı dilerim;böyle böyle yokluğa alıştırılıyoruz.
  • gulf stream'in sıcak sularına yerleştirilmis kafeslerde, değil serbestçe hareket etmek, ancak soluyabileği kadar sıkış tepiş bir ortamda yetiştirildiğinden yağlıdır. doğal ortamda büyüyen somon çok az kaldı yeryüzünde. bu nedenle olsa gerek "bahtsız ayı nehirde bula bula kafesinden kaçmış norveç somonu bulurmuş" şeklinde bir atasözü mevcuttur norveçcede.
  • bunlar bildiğin çiftlik somonuymuş, norveç çok bozdu.
  • migros sanal markette kilosu 85 tl olmus. 4 kisilik bir aile icin 4 parcadan, tanesi genelde 500-550 gr oluyor, toplamda da 2-2.5 kilo geldigini dusunursek. 170-200 lira civari bir fiyat cikiyor ortaya. hovardalik yapip ayda iki kez alsaniz, ev ekonominiz ciddi anlamda sarsilir. temel gidaya erismek bile cep yakar hale geldi.
  • somonun kilosunun 430 tl'yi bulması insanları nasıl çıldırtmıyor, sokaklara dökmüyor ben bir türlü anlamıyorum. ya ben haftada iki defa somon yiyeceğim diye bin lira para vermek zorunda değilim ki.
  • yediğimiz norveç somonunun hepsi çiftlik somonudur. bu çiftlik somonunun adı vahşi somon olarak da adlandırılıyor.

    norveçte somon çiftçiliği 1970 lerde başlamış olmakla birlikte günümüzde bütün dünyaya ihracat yapmaktadırlar. tabi bu durum norveç denizlerinin kaldırabileceğinden daha fazla yük anlamına geliyor. çiftliklerde belirli kurallara dikkat etselerde çiftlikleri her hasat sonrası başka yere taşısalar da sonuçta doğanın bu duruma alışması ve kompanse etmesi için gerekli binyıllar geçmemiştir. dolayısı ile mutlaka sağlıksız yönleri bulunmaktadır. ayrıca bu somonun etinin kırmızı olması için doğal gıda boyası yedirirler ki et sağlıklı gözüksün.

    market somonlarını haftada birden fazla tüketmeyin deniyor.

    tabi burda şöyle bir sorun var. eczanelerden alınan balık yağları bu çiftlik somonlarının sakatatlarından elde ediliyor. zaten zararlı bir bok varsa bu da yağda birikiyor. dolayısı ile somon kötü, balık yağı iyi demek biraz sanayinin oyunu gibi geldi bana. madem öyle balık yağı da tüketmeyelim.

    karadeniz somonu hakkında hiç konuşmayayım...

    ha kendisi ucuz protein kaynağı olarak kullanılabilir. kanatsız tavuk yerine tercih edilesi en azından.

    özellikle tc de kendi yetiştirdiğiniz ürünün dahi “organik” garantisi yokken telaşa düşmenin anlamı yok elbette. ama ben yağlı balık olarak çanakkale uskumrusunu ve sardalyasını tercih ediyorum.
  • ingiltere'de kilosu £15.9'tur. tl'ye çevirince şu an 320 lira civarı ediyor. örnek ürün
    tl kazanıp pound harcıyosunuz köftehorlar, yine iyisiniz.
    yok, ters oldu galiba, allah sabır versin.
  • bir gece önceden taze zencefil, soya sosu, kara biber ve az zeytinyağı içinde bekletin. sostan çıkarıp fırın tepsisine dizin. az biraz zeytinyağı ile pişirin.. hem yemesi kolaylaşıyor, hem de artı lezzet oluyor.

    ayrıca buna alternatif diye çinekopu önerenlere, çinekop diye bir balığın olmadığını, çinekop denen şeyin tutulması yasak olan yavru lüfer olduğunu bir kez daha hatırlatırım..
hesabın var mı? giriş yap