• türkçeye baharatın tadı ( politiki kouzina )olarak çevrilen ve tamer karadağlı'nın da rol aldığı filmin yönetmeni tassos boulmetis imzalı 2016 yılı yapımı yunan filmi. film, altmışlı yıllardan seksenli yıllara kadar uzanan bir büyüme hikayesi. yunanistan'ın yakın tarihini hoş görüntülerle anlatan güzel bir seyirlik.

    https://www.youtube.com/watch?v=splrwd7lnlo
  • hayalleri kırıldığında mitolojiyi farklı şekilde kurgulayan bir çocuğun daha doğrusu bireyin büyümesini hızlıca atlayıp, gençliğindeki bazı yaşadıklarını irdeleyen, "az" kalmış, eksik kalmış film. üstelik bir "anlatan" var ve anlatan anladığımız kadarıyla yaşlanmaya başlamış.

    pek güzel ve politiki kouzina yönetmenince çekilmiş bir film; "tarama" gibi hoş sözcükleri de duyuyoruz, barbun denilen barbunya'yı da! anlayanlara... altyazısı çoğunlukla olması gerektiği gibi yunanca bilmeyenler için ingilizce seçilmeli izlenirken, zira sözde altyazıcıbaşıların türkçe altyazı hatalarından kurtulmanın yegane yolu bu, iyi derecede günümüz yunancası'na haiz değilseniz! türkçe'ye çeviri yapabilmek için öncelikle kendi dilini iyi bilmeli ve üzerine de çevrilen filmle ilgili minimum kültürel donanıma sahip olmalı altyazıcıbaşı veya eksikliklerinin ayırdına varıp gidermeli, ondan sonra bu işe kalkışmalı!

    günümüzün yunanistanı'nı anlamak için biraz geriye gitmek gerekirse, 60'ların sonundan 80'lerin sonuna dek olan dönemi bilhassa, kısmen de olsa, pasok'un gelişini oluşturan şartları irdelemek için özellikle izlenebilir bir yapıt. arşivlik değil maalesef. meraklısına, vakti olmayana değil...

    yönetmen aslında daha iyisini kotarabilirdi de yapımcının vb. baskısıyla bu kadarcığını yapıp bıraktı izlenimini veriyor. yarım, hatta çeyrek kalmış bir iş. üç-dört saatlik eşelenme süresi isteyen bir film olmalıydı en azından.
hesabın var mı? giriş yap