• novaya yeni demektir, gorod şehir
    yenişehir olarak çevirebiliriz dilimize.
    (bkz: eskişehir)
  • kievan rus'un ilk başkenti.
  • st. petersburg'dan moskova'ya giderken otobüslerin durduğu şehir. görülecek hiçbir şey olmadığı gibi, inanılmaz derecede boğucu ve kasvetlidir.
  • (bkz: holmgardr)
  • tüm zamanların en ilginç savaş gemilerinden birinin adıdır aynı zamanda. 1873 yılında denize indirilen bu kıyı bombardıman monitorü daire şeklindedir. amaç her ne kadar sığ bir su kesimi sayesinde ağır topları kıyıya daha fazla yaklaştırabilmek olsa da, daire şeklindeki gövdede suyu kesecek omurga olmayışı bu gemileri neredeyse idare edilemez ve aşırı sallanan bir karakterde yapmış, ayrıca aynı problem geminin iki koca topundan sadece biri ateşlendiğinde geminin suda topaç gibi dönmesine neden olmuştur. yine de rusya bunlardan 2 tane birden (novgorod ve aynı tasarımda ama daha büyük üretilmiş, adını tasarımcıları andrei alexandrovich popov'dan alan kardeşi amiral popov) üretmiş, lakin 1870'li yıllardaki türk-rus harbi (bizim bildiğimiz adıyla 93 harbi) sırasında bu ikisi liman kraliçesi olmaktan öteye gidememiş, sonra da depo haline getirilmiş, 1912'de de hurdaya çıkarılmışlardır.
  • europa universalis 4'da aldığınız anda muscovy sizi yok ediyor.
  • ilk yerleşilen kısmı ormanlık bir alanda olup zamanında tamamıyla ahşaptan inşa edilmiş bir şehir. zaten ticaret yolu üzerinde olan bu şehrin en önemli ürününün kereste olduğu tahmin edilir.
    1951-1962 arasında kazılmış ve bin yüz elli yapı ortaya çıkmış. yapıların tamamı keresteden imal edilmiş. hatta şehrin yolunun 18 yılda bir araba tekerlekleri ve kızakların altında bozulan eski yolun üstüne yeni çam kereste tabakası konularak yenilendiği fark edilmiş. ayrıca ortaya çıkan çok büyük sikke varlığı, ikisi sekizinci yüzyıl orta asya'sına ait olmak üzere. novgorod'un uzun erimli ticaret temaslarının moğol işgalleri de dahil hiçbir zaman kesintiye uğramadığını gösteriyormuş.
    huş yaprağına yazılı 400 mektup bulunmuş, biri hariç hepsi rusçaymış. hatta bir tanesi evlilik teklifi içeriyormuş:
    "nıkita'dan ulyanilsa'ya. benimle evlen. seni istiyorum, sen de beni. ıgnatio da tanık
    olacak. "
    (bkz: europe a history)
  • rusların detroit'i diyebiliriz. türk vatandaşının rusya'da rahat iş bulabileceği yerlerden birisidir. ek bilgi olarak, hala işletiliyor mu bilmiyorum ama paşabahçe'nin büyük bir fabrikası var, bu şehirde.
  • "aynı kaynağa göre, o sırada novgorod'u yöneten, yarı efsaneleşmiş prens rurik'tir. bu prens, bütün vikinglerin, kuzeydeki slav topluluklarının ve bazı finlerin başıdır." arthur koestler - the thirteenth tribe

    (bkz: holmgard)
    (bkz: yenişehir)
  • trafiği çekilir bir trafik, şoförleri centilmen. ya da ankara'ya kıyasla öyle geliyor.

    yemekleri fena değil. özellikle balık restoranları güzeldir.

    gece hayatı çok renkli değil ama dünya kupasından sonra biraz hareketlenmişti. rusya sonuçta. strip club, brothel, restaurant, bar, cigar lounge, massage hizmetlerinin hepsi bir arada sunulan otelleri var. gavurca yazdım ki tiksinmeyin. otel ucuz diye gittim. kafamı kaldırdıysam namerdim.

    savaş biterse yine gidebilirim. ama bir gün yeterli bu şehir için. bir st. petersburg veya moskova değil tabi ki ama kale'si görülmeye değer hakikaten. volga'nın dibinde hakikaten muhteşem bir tarihi eser.
hesabın var mı? giriş yap