• anlatım bozukluğu barındıran ve çok sık rastlanan kullanım. zira nuans küçük fark demektir.

    zamanından ötesinden: peki canlar siz yanlış yanlış kullanmaya devam edin. öptüm kib bye
  • (bkz: etik ahlâkı)
  • ortaokul, lise yıllarında nefret ettiğimiz bir takım cahil öğretmenlerimizin sıkça kullandığı ve bu sayede onları kendimizce aşağılayıp mutlu olmamıza neden olan türden anlatım bozukluklarından biri.
  • milliyet gazetesi(!)nin rte'nin 6 temmuz 2009 urumçi çatışması hakkındaki "adeta soykırım" sözünün ingilizceye "bir tür soykırım" olarak çevrilmesinden doğan gerilimi anlatırken yaptığı anlatım hatası. bu iki ifade arasında "nüans farkı" bulunuyormuş milliyet'e göre. önce kendi dilimizi düzgün kullansak, sonra ingilizce çeviri hakkında ahkam kessek daha iyi olmaz mıydı diyen yok demek ki koskoca gazetede...
  • nüans kelimesi fark demek olmadığından, bu ifadenin kullanımı her zaman anlatım bozukluğu olmayabilir.

    nüans, iki kavram arasındaki ince fark, ayrım demektir. yani orada bir nükte, bir incelik vardır. oysaki fark, ince olmakla kayıtlanmaksızın "ayrım" demektir.

    örneğin siyahla beyaz arasında bir nüans vardır denmez, fark var denir. ancak biri beyaz, biri krem rengi olan iki nesneden bahsediyorsak, "hayır, renkleri aynı değil, orada bir nüans var" denebilir.

    bu durumda, gerçekten bilinçli bir şekilde, özel bir hâlden, mesela nüanslar arası fark gibi bir durumdan bahsetmek üzere "nüans farkı" ifadesini kullanan biri, anlatım bozukluğuna sapmamış olabilir. ancak günümüzde bu şekilde kullanan pek olmadığı için, duyduklarımızın yüzde 99,9'unun yanlış veya gereksiz kullanım olduğunu söyleyebiliriz.
  • ahmet hamdi tanpinar'in huzur isimli kitabindan bir paragraf: ne beklenmedik bir hazirlanisi, suzulusu, kendini haber verisi, tereddutleri ve nihayet bir hakikat kesfedilir gibi gelismesini, ince nuans farklariyla, tipki bir sonbahar bereketi gibi tekrarlayip sonra yeniden kendi degiksikliginin mucizesi icinde kaybolusu vardi.

    ustad burada, kelimelerin bir arada kullanimini mesru gostermek icin anlatim aralarindaki nuans farklarini bildirerek "ama nuans sadece fark demek degildir, bir seyin, anlam inceliginin belirtilemi de ayrica.." diyenleri ve "incelik, keskinlik belirtiminden ziyade as olarak fark belirtimi..." diyenleri de caresiz birakarak uc kelimeyi ayni anda kullaniyor, buyrun!
hesabın var mı? giriş yap