• cinin nufusu her yil 18 milyon artarken, avustralyanin toplam nufusu 18 milyon. belki birsey ifade eder. bu nufus artisiyla, insan nereye kadar sorusunu sormadan edemiyor.
    malthusun dediklerini temel alirsak (aslinda hic bir bilimsel yonu olmasada), kaynaklarin aritmetik, nüfusun ise geometrik olarak arttigini varsayarsak yani, insanligin buyuk bir bolumunu ciddi bir problem bekliyor ilerde.
  • erkeklerin pipisi, kadinlarinsa kukusu vardir. kadin ve erkek bir araya gelip nufusa katki yapmaya karar verdiklerinde bu iki bile$en yardimiyla bir adet bebek meydana getirirler. eger erkek ve kadin zaman icerisinde iki tane bebek meydana getirirlerse, oldukleri vakit (+2) ve (-2) olacagindan, nufus arti$i sifir olur. ama eger kadin ve erkek, bu sure zarfinda ikiden fazla bebek meydana getirirlerse, nufus arti$i olur. sonra o bebekler de kendilerine yeni e$ler bulup yeni ve cok sayida bebek meydana getireceginden, nufus geometrik bir bicimde artar. bu sebeplerden dolayi nufus arti$i kontrol edilmesi guc bir olgudur.

    nufus arti$ini kontrol etmek icin uzerimize du$en $eyler vardir.

    erkekler a$k yaparken pipilerini ortebilirler ya da kadinlar a$k yapmadan once ya da yaptiktan sonra bebek olduren haplardan icebilirler. olen bebek de aslinda bebek degildir, oyle alelade bir hucre toplulugudur. sinir sistemi olmadigi icin aci hissetmez, hak ehliyeti yoktur; haklarina ise ancak tam ve sag olarak dogumu ile sahip olabilir. kadin ve erkek genellikle bebek isterler, ama cok da fazla istemezler. cunku bebekler ilgi, sevgi, zaman ve para tuketirler. sevmenin siniri yoktur derler, ancak ilgi zaman ister, zaman ise paradir; yani kisitlidir. eger cok fazla bebeginiz olursa, son bebeginizin marjinal maliyeti cogunlukla ilk bebeginizin ya da bebeklerinizinkinden kisilarak kar$ilanir, bu yanli$tir. cunku bebekler her $eyin en iyisine layiktir.

    lutfen, gerekli ilgiyi, sevgiyi, egitimi ve sihhati saglayamayacaginiz bebekler yapmayin. cunku hem kendileri mutsuz oluyorlar hem de ba$kalarini mutsuz ediyorlar. onlara ve dunyaya bunu yapmaya hakkiniz yok; unutmayin, ne kadar cok olurlarsa o kadar aziyla yetinmek zorunda kalacaklar. bunu hem mikro anlamda hem makro anlamda hesaba katin; cunku dunya bir tane.

    ...$imdi sevi$ebilirsiniz.
  • türkiye'de yaşananı için öne sürülebilecek sebepler;

    "alllah rızkını verir" anlayışının ve erkek çocuğu bulma ısrarının hâlâ devam etmesi,
    doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmaması, bundan bihaber kişilerin çokluğu (bkz: eğitimsizlik),
    en az 3 çocuk doğurun diyen başbakanı dinleyen aklıevvellerin olması,
    dağıtılan kömürlerin ısınmada yetersiz kalışı ve doğalgazın da pahalı oluşu neticesinde,
    yatakta termoforla ısınmayı deneyeceğine hanım suyu ısıt anlayışının yaygınlığı.

    sonra da , "gdo olursa açlık biter". *
  • insanlık bu hızla üremeye devam edebilseydi, kaba bir hesapla 10.000 sene sonra evrenin her bir noktası insan etiyle dolu olurdu.
  • çok tehlikeli çok! o küfür ettiğimiz sistemlerin beslendiği yegane durum.
  • hükümetin 3 çocuk projesi ile yükselişe geçtiği bariz görülen artıştır.

    nasıl mı?

    son zamanlarda etrafımda pek çok kadının hamile olduğunu farkettim.
    gerçekten sıradışı idi. zira uzun uzun zaman çocuk yapmamış kadınlardı bunlar.
    millet o kadar şaşkındı ki;
    hatta esprisi bile yapılıyordu dairede bekar erkekler tarafından.
    "millet çatır çatır çalışıyor.." diye.

    peki bu çalışmalar yeni mi hızlandı?
    değil tabii ki. vatandan rutin çalışmalarında devam ediyordu. peki bu çoğalma olayı nereden çıktı?

    işte burası çok güzeldi:
    geçenlerde bu konuyu konuştuğum aile hekimi bir arkadaş anlatınca olay netleşti:

    şimdi efendim bu 3 çocuk projesinden midir, yoksa başka nedenlerden midir bilinmez artık devlet sağlık ocaklarında doğum kontrol haplarını ve kondom dağıtımını durdurmuş. yani buralara halka dağıtılması için gönderilen bu malzemeler gönderilmez olmuş.

    vatandaş talep ediyor ama elde mevcut değil.

    eczaneden almaya kalksa cepten para gidecek. ne de olsa bedava sirke baldan tatlı. onlar da azımsanmayacak fiyatlarda. (asgari ücreti falan düşünürsek)

    hasılı acemilikler falan da işin içine girince gebelik kaçınılmaz.

    yani diyorum ki ; evet nüfusumuz artıyor.
    hayırlı olsun.
  • bence dünyadaki tüm insanlar ölene kadar 1 çocuk doğurmalı. kesinlikle dünya ferahlar.
  • hızlı artışı yoksulluk yönünde baskı yaparken, azalması yapmaz. aşırı nüfustan kurtulmanın bilinen yolu savaştır ve gelişmiş ülkeler bunu yeterince kullanmıştır. tabi kaybeden tarafa getirdiği yıkım ve yoksulluğu cabasıdır.

    ama azalması sorun değildir. dış göç yoluyla süratle eksik kapatılır. hatta seçmece insan alındığından ihtiyaç göz önüne alınır ve yetişmiş insanın maliyeti sıfıra kadar iner -burada dil kültür geçişi maliyeti var-.

    hızlı artan nüfuslarda kaynakların önemli bir kısmı temel ihtiyaçların artan giderlerine aktarılırken, durağan hatta azalan nüfuslarda bu kaynaklar daha nitelikli eğitim ve sağlık hizmetlerine aktarılır. yaşlanmanın verimliliği göreli azaltması söz konusu olsa bile, verimlilik esas olarak daha karmaşık ve nitelikli iş örgütlerinin varlığına dayalıdır. bu meseleyi çözmeden yaşlanmayı dert etmek detayla uğraşmaktır. yani iş dönüp dolaşıp 1 kg ihracatın kaç dolar kazandırıyor hesabına gelir.

    yaşlanma sorun olsa, almanya ve japonya'nın ekonomik üstünlüğü süratle azalıyor olurdu. makineleşme ve otomasyon sayesinde genç iş gücü ihtiyacı azalıyor oysa ki. mesela, sen asgari ücretle bir adamı kahve dükkanına garson yapıyorsun, adam bunun yerine her yere kahve makinesi koyup geçiyor. elden ayaktan düşmüş yaşlısına bakması için de asya'nın ortasından birini getirip işi yaptırıyor. bu kadar basit. hizmet sektöründeki iş gücü daralmasını bir taraftan dış göç ile giderirken, diğer taraftan kendi işini kendin yap şeklinde bir politikayla bu problemi azaltıyor. yani mobilya siteleri daralırken, ıkea büyüyor.

    askeri uçakların bile insansız uçtuğu zamana geldik, senin göz bebeğin otomobil üretimi robotlarla çalışıyor, tüm siparişlerini internetten veriyorsun, paranı cep telefonu ile yönetiyorsun, e bu arada nüfus artsın diyorsun. ne yapacak bu bebeler? ha süper piyade sayılarına ulaşırsın, bir işe yararsa tabi.
  • olağan artış hızı asimetrik olarak hatta katlanarak çıkmaktadır.

    harika bir gif ile izlemek için buyrun.
  • kaçınılmaz olarak büyük bir kıyımı getirecek olandır. göz göre göre geliyor.
hesabın var mı? giriş yap