• gorevleri asagidakilerden ibaret olan mudurluk:

    a) ülke nüfusunun yapısı, nitelikleri, nüfus hareketleri ve bunlardaki gelişmelere göre takip edilecek politikaların tespitine dair çalışmaları ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde yapmak, belirlenecek esasların yürütülmesini sağlamak,

    b) nüfus hareketlerini takip etmek ve değerlendirmek, merkezde bir nüfus bilgi bankası kurmak, aile ve hayat istatistiklerine ait verileri toplamak, ilgili kuruluşlarla işbirliği içerisinde yayımlamak,

    c) nüfus hizmetlerini düzenlemek, yürütmek, takip etmek, denetlemek ve değerlendirmek, usulüne göre, tesis edilmemiş kayıtların silinmesini karara bağlamak, maddi hataları düzeltmek, aile kayıtlarını birleştirmek, mükerrer kayıtları birbirine göre tamamlamak ve diğerlerini silmek, nüfus hizmetleri ile ilgili olarak diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamak,

    d) vatandaşlığın kazanılması, kaybı ve göçmen olarak kabule dair işlemleri yürütmek ve vatandaşlıkla ilgili kanunları uygulamak, vatandaşlık anlaşmazlıklarını karara bağlamak ve vatandaşlık incelemelerini yapmak,

    e) nüfus cüzdanlarının yürürlük, değiştirme ve geçerlilik tarihlerini belirlemek ve nüfus cüzdanlarının üretiminde, uygulanacak sistem ve teknolojiyi tespit etmek.

    f) özel kanunlarla ve bakanlıkça verilen diğer görevleri yürütmek.

    http://www.nvi.gov.tr/ 'den aynen paste.
  • devlet dairelerinin en düzgün çalışanı
  • heybetli ismine ragmen hala mahalle muhtari olmadan is görmeyen kurum. olay söyle gelisir:

    yer: aydin il nüfus müdürlügü,
    yil: milenyum+7

    - iy günner. ben gecenlere yurtdisinda evlendim de (amsterdam'da degil sevgili sözlükcüler), evliligimi konsolosluga bildirdim, ama nüfus cüzdanimda halen bekar yaziyor, o yüzden nüfus cüzdanimi yenilemek istiyorum.
    - muhtardan onayli nüfus kayit belgesi getirmeniz lazim
    - ha? ama iste nüfus cüzdanim, iste ben, peki evlilik kaydim görünüyor mu bilgisayarda?
    - bakimm, evet, evliliginiz bilgisayara islenmis
    - eee, bilgisayara da evlilik kaydim islendigine göre sorun ne?
    - olmaz, muhtardan nüfus cüzdan sureti getirmeden yeni cüzdan veremeyiz.
    - nuh?
    - peyg.. haha, yemezler!

    tööbe tööbe denir, boyun bükük cikilir.

    muhtardan o belgeyi almak icin nüfus cüzdaninizi gösterirsiniz, muhar, nüfus müdürlügünün vermis oldugu nüfus cüzdanina baka baka belgeyi doldurur, mühürler, o belgeyi nüfus müdürlügüne götürmeniz lazim ki nufus mudurlugu size yeni nüfus cüzdani cikarsin. esseklik bizde ki kolay olur diye nüfusa kayitli oldugumuz yerde yaptik basvuruyu. sonra gittim konsolosluktan cikarttim nüfus cüzdanini.
  • kaybolan kimliği yeniden çıkartmak için benden "kimlik fotokopisi " isteyen güzel ülkemin güzel müdürlüğüdür. selam olsun sana. sana da selam olsun sevgili "bürokrasi ". sana da.
  • nüfus kağıdı değişimi için, insanlardan 4.60 tl alan devlet dairesi. küsuratı ne diye alıyorlar anlamış değilim. şöyle ki; tezgahta, 'lütfen bozuk veriniz.'' yazıyordu. çıkardım 5 tl verdim. kabinin arkasında, çay içmekten çaydanlık gibi olmuş bir insan, '' bozuk yok mu ?'' dedi. '' yok işte 5tl var.'' diye karşılık verdim. çaydanlık insan, zorla 40 kuruş para üstünü verecekti artık, kurtuluş yok. ''istemiyorum.'' diyorum. '' vericem bekle diyor.'' velhasıl işlem sürecini beklerken, çaydanlık insan anlattı, '' vatandaşın çoğu 4.50 tl veriyor. yada 5 tl veriyor. kimseden 10 kuruş çıkmıyor. günde 20 kişi 10 kuruş vermese, 2 tl kendi cebimizden veriyoruz. bu nasıl iştir anlamadım. '' çaydanlık insan belliki durumdan hoşnut değildi. nitekim vatandaşta öyle. devletin küsuratlı ücret almasının sebebi kanımca ciddi olduğunu göstermek olabilir. mesela 5 tl olsaydı, vatandaş kolay hesap yapardı. '' günde 10 kişi gelse, 5tl'den, valla iyi para.'' şeklinde. 4.60 tl 'yi hesaplamak zor. küsuratlı veriyorlar ki salladıkları belli olmasın.
  • ümraniye şubesinin önünde uzuuuun kuyruklar oluşan, saat 08:30'da işbaşı yapması gereken memurların 09:00'da bile işbaşında olmadığı devlet "kurumumsu"su.
  • kim ne derse desin kimsenin hakkını yemeyen kurumdur. nasıl mı? yıllar yıllar önce (25-26 yıl) bir baba yeni doğan kızının kimliğini almak için nüfus müdürlüğüne gider. kızın ismi sahra'dır fakat bakarki kimliğe sara yazılmış. çok üstünde durmaz. aradan 1 yıldan biraz uzun bir zaman geçer ve bu baba'nın ikinci kız evladı dünyaya ğelir. tabi haliyle nüfus müdürlüğünün yolu tutulur. kimliği eline alan adam birde ne görsün, adını esra koyduğu kızının kimliğinde esrah yazar. yaa dostlar fıkra gibi ama gerçek. sen ilk çocuktan kestiğin h harfini ikinci çocukta babaya teslim et. ibretlik bir hak teslimi.
  • bugün benden, nüfus bilgilerimin onayı için başka bir devlet kurumundan, mühürlü onay yazısı isteyen kurum. tam tersi olması gerekirdi bence. başka bir kurum nüfus bilgilerinin onayı için onlara başvurmalıydı.

    doğduğumdan beri bütün kayıtlarımın olduğu kuruma göre başkası "evet böyle birisi var" demezse yokum ben.

    bu arada internet sitelerinde yazanlar siteyi yapan insanların kendi görüşleri ve kendi görüşlerine göre olması gerekenler sanırım. zira kurumda çalışanların olaylarla, yazanlarla pek alakası yok. birisi şube müdürü olan 3 kişi birbirimize baktık sitede yazanları söyleyince. ölü taklidi yapmaları işe yaramayınca, beni yolladılar.

    yani işin özü benim varlığımı onlaylayacak bir kuruma ihtiyacım var. aksi takdirde kimlikte yok bende yokum.
  • (bu kurumda calisan birileri arada sirada bu baslik altinda yazanlari kontrol ediyordur diye yaziyorum.)
    istanbul il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğü'nün profesyonelden cok internet islerinden az-cok anlayan birisinin canla basla calisarak yaptigi bir sayfa izlenimini veren http://www.istanbulnvi.gov.tr/ adresindeki websayfasi'nda istanbul'un nüfus bilgisi yazilmamis.
    nüfus bilgisini vermiyorlarsa bize, niye sayfa yaptilar da internete koydular?
hesabın var mı? giriş yap