• zeki demirkubuz'un 2015 yılında hürriyet'e verdiği röportaj sayesinde öğrendiğim olay.

    kulislerde zaten yıllardır konuşulan küslük olayı, 2015'te zeki demirkubuz'a sorulan "nuri bilge ceylan'la küs olduğunuz doğru mu?" sorusuna karşılık "evet, 2006'dan beri konuşmuyoruz" cevabıyla resmileşmiş. ben de bu olay üzerine internetten konuyla ilgili bir dedikodu toparlaması yapmak istedim.

    yaptıkları iş sebebiyle ortak noktaları da bir hayli çok olan ikili, bir dönem ciddi anlamda sıkı dostlar. derin sinema kulislerine göre zeki demirkubuz, bir gün nuri bilge ceylan ile sohbeti sırasında ceylan'a yılmaz güney'in baba filminin yeni versiyonunu çekmek istediğini, hatta oyuncu arayışlarına da başladığını söyler. bu konuşmanın yapılmasının üzerinden çok fazla zaman geçmeden demirkubuz'un kulağına, nuri bilge ceylan'ın üç maymun adlı bir filme başladığı dedikodusu gelir; ceylan'ın 2008 yılında vizyona giren filmi üç maymun'un omurgası tıpkı baba filmindeki gibi cezaevindeki bir adamın ailesinin, o cezaevinden çıkana kadar yaşadığı değişimdir. bu haberle sarsılan zeki demirkubuz, nuri bilge ceylan'a küser.

    ikili arasında yaşanan bu olaylar, o tarihten 2012'ye kadar sinema kulislerinde konuşulur ancak kimse meseleden tam olarak emin olamaz. 2012'ye gelindiğinde zeki demirkubuz, engin günaydın'ın başrolde olduğu yeraltı adlı bir film yapar. dostoyevski'nin "yeraltından notlar" adlı romanından esinlenilerek yapılan filmde sıkıntılı bir memur hayatı yaşayan kahramanımız, zamanla çok meşhur bir yazara dönüşen eski arkadaşının düzenlediği bir meyhane muhabbetine katılır. ankara sıkıntısı adlı bir kitapla büyük üne kavuşan, sağdan soldan çalıp çırptıklarıyla meşhur olan yazar ve şakşakçı arkadaşlarına sinir olan kahramanımız o rakı sofrasında masadakilere demediğini bırakmaz. hatta bir ara "sen bu gidişle nobel de alırsın oscar da alırsın..." gibi bir cümle de kurar. bilindiği gibi nuri bilge ceylan'ın mayıs sıkıntısı adlı bir filmi var ve kendisi iki kez türkiye'nin oscar aday adayı oldu. işte bu sahneden sonra derin sinema kulisleri, demirkubuz'un "yeraltı" filminde nuri bilge ceylan'a gönderme yaptığından emin olurlar.

    bitti mi? hayır... eylül 2012'de yeraltı filmiyle 19. adana altın koza film festivali'ne en iyi film dalında aday olan demirkubuz, festivalden eli boş döndü. o dönem birçok eleştirmenin "senenin en iyi filmi" olarak üzerinde birleştiği "yeraltı" böyle bir festivalden nasıl eli boş döndü? bu olayla alakalı olarak ahmet hakan'ın da köşe yazısına taşıdığı bir kulis dedikodusu vardı: nuri bilge ceylan'ın filmlerinin yapımcılığını üstlenen zeynep atakan, jüri koltuğundaydı ve iddiaya göre nuri bilge ceylan'ın, "yeraltı" filminin ödül alamamasında etkisi vardı. zeki demirkubuz, o dönem attığı bir tweet'le sonuçlara olan tepkisini şöyle göstermişti: “bu filmleri kendileri jürilik yapsın diye çektiğimi zanneden gerzeklerden çok sıkıldım artık. bundan sonra türk festivallerinde yarışmak yok.”

    evet, olaylar böyle... her ne kadar zeki demirkubuz, 2015 yılında hürriyet'e verdiği röportajda bu küslükle alakalı olarak "hayat böyledir. insanın arkadaşları olur, sevgilileri, ahbapları olur; bir dönem sonra herkes yoluna gider." gibi basit bir cümle kursa da yıllar yılı yaşananlar bu cümlede anlatılandan çok daha fazla gibi.

    edit: yol filmi, baba olarak değiştirildi.
  • tam bir "kutsal bilgi" örneği paylaşımı. bu durumu öğrendikten sonra ufkum iki katına çıktı. derhal bir ekip yapıp, çiftleri barıştırmaya gidelim ey sözlük ahalisi.
  • gözümün önüne geldi.

    nuri bilge ceylan, kendisini oynuyor. bankta oturmuş, gücenmiş bir ifadeyle denize bakıyor. çaprazdan çekim. yarım saat boyunca aynı konumdan aynı sahne.
  • yahu şu kulisler nerede bana bi gösterir misiniz
    herşeyi konuşuyorlar da

    hayır yani bilmediğimden :)
  • sanatçı adamın çekişmesi de böyle naif olur dedirtmiştir; birbirlerinin filmlerinin gösterildiği salonları kurşunlatacak halleri yok ya.
  • bence ikisiyle eve çıkan umut sarıkaya tarafından araları bozulmuştur.

    nuri'ye memleketten gelen sucuğu umut yemiştir, nuri de zeki'den bilmiştir.

    (bkz: nuri bilge ceylan ve zeki demirkubuz'la eve çıkmak)
  • zeki demirkubuz haklı eğer bu varsayımlar gerçekse. çok zekice bir hakkını savunma yöntemine başvurmamış mı? hiç birimizin ruhu duymadı yeraltı'nı izlerken. gerçekten farklı iki ünlü böyle bir çekişme yaşasa mahalle kavgasına dönerdi ortalık yangın yeri olurdu. tv'ler, magazin sayfaları vs. naifliğe puanım 10.
  • yıllar önce üç maymun filmini izlerken "bu filmi nbc'nin çektiğini bilmesem demirkubuz filmi derdim" gibi bir cümle kuran arkadaşımı hatırlatan küslük.
  • yazıyı okudum ki okumasam bile kanaatim değişmezdi. zeki demirkubuz her zaman haklıdır.

    http://zekidemirkubuz.com/movies.aspx

    izle izlettir.
  • türk sineması adına üzen olaydır. sonuçta adamakıllı işler yapan insanların küslüğü piyasaya olumsuz etkiden başka bişey yapmamıştır hiç. bir de, sanırım bu küslükler en çok türkiye'de oluyor sadece: nuri ve zeki, ceza ve sagopa, sezen aksu ve yıldız tilbe... napıyorsunuz siz ya?
hesabın var mı? giriş yap