*

  • apple tarafından ahci yerine kullanılmaya başlanan(bkz: iphone 7) bir arabirim. bu arabirimin bilinen tek dezavantajı küçük kapasiteli ssdlerde yüksek kapasiteli ssdlere göre hatırı sayılır miktarda düşük okuma ve yazma hızı sunuyor olması.

    eğer hız sizin için önemliyse ihtiyaç duyduğunuz depolama miktarından daha büyük bir ssd seçmeniz tavsiye ediilir.
  • yıllardır var olan 'abi ramı yükseltsek harddisk hiç kullanmasak daha hızlı olmaz mı' geyiğinin gerçekleşmiş halidir. rami yükselterek diskten feragat etmek değil de, disk olarak direk ram teknolojisi kullanmak artık mümkün. yanlış bir algıyla bu şimdiye kadar ssd için dillediriliyordu. ssd sata diskler anakartla bağlantısını geleneksel sata controller aracılığıyla yaptığı için bu durumu tam karşılamadığı gibi ram hızına yaklaşması mümkün değildi.

    anakart bağlantısı olarak aynı giriş tipi kullanılsa da m2 sata'dan tamamen farklı teknolojiyle bağlanır anakarta. ram mantığındadır, şu an piyasada ddr2 ramdan daha hızlı çalışanları bile vardır. olay sadece 3500 mb/sn okuma 2500 mb/sn yazma hızlarına ulaşması değil ardışık veya birbirine uzak bölümlerdeki verilere aynı anda ulaşabilmesi, farklı bölümlerden verileri çok hızlı okuyup yazabilmesidir. dibimizin düştüğü astronomik okuma yazma hızları buzdağının sadece görünen yüzüdür.

    gelelim bu işe niyetlenen insanları ciddi zararlara sokacak en çok yapılan hatalara. m2 sata harddiskler teknolojisi gereği anakarta gömülü komponent olan sata controller'a uğraması gerekirken m2 nvme diskler doğrudan pci express x4 arabirimi sayesinde direk anakarta ulaşırlar. bir nevi ekran kartı gibi düşünün, ekran kartları bu sayede saniyede 11 gb'a varan veri aktarım hızına ulaşırlar* *.

    bunun bizle ne alakası var derseniz, benim anakartımda nasıl olsa m2 girişi var parası neyse vereyim alayım bir tane diyerek olmuyor. eğer anakartınızdaki m2 portu sata controller'a uğrayan bir giriş ise sadece m2 sata diskler çalışır. ama m2 pcie x4 gen 2.0 veya 3.0 olarak geçiyorsa sizde de sadece m2 nvme'ler çalışır. ucuza kaçayım m2 sata alayım derseniz paranız çöpe gider. veya tam tersi. bazı masaüstü anakartlarda çift m2 portu var, ikisini de destekliyor.

    bu durumda araştırsanız bile yarım kalmış araştırma sizi yine hataya sürükleyecektir. b,m,b & m giriş şekli ve 2280,2242,2260 boyutlandırılmış tipleri vardır. bendeki m2 portu hem 2280 boyut tipine hem de b & m giriş tipine uyum sağlıyor diye nvme almayın. sizdeki m2 sata controllera uğruyorsa, nvme disk çalışmaz.

    şu an piyasada satılan 5-6 binlik notebookların bile çoğundaki m2 disk, m2 satadır. m2 nvme disk 2016 son çeğreği veya 2017 çıkışlı bilgisayarlarda ancak rastlayabilirsiniz. ki onların bile önemli bir bölümünde ucuz olduğu için hala m2 sata kullanılıyor. satıştaki bilgisayarların ayrıntılı teknik özelliklerinde bile bu bilgiye ulaşmanız zordur. hele teknoloji marketlerde görevlilere sorarak elde etmeniz hiç mümkün değildir. eğer olur da bu bilgilendirmeyi yapan çalışana denk gelirseniz mutlaka kültür varlıkları ve müzeler genel müdürlüğüne haber verin. bizzat kendiniz bilgisayarın aygıt yöneticisinden bu bilgiye erişmeye çalışın, 2016 üçüncü çeyreğinden önce çıkmış bir model ise hiç bakmayın m2 satadır o.
    tavsiyem m2 nvme takılı olmasa da bu teknolojiyi destekleyen yeni jenerasyon anakartlara sahip bilgisayarlara yönelin.
  • 2.5 saniyede bios açılışı 2 saniye şifre girme ve anında açılan masaüstündeki firefox tuşuna çift tıklamayla birlikte anında googleda arama yapabilmek demek. yani alet kapalı ve açılış tuşuna bastınız. tam 5 saniye sonra internette aramanızı yapmış oluyorsunuz. öyle hızlı bir açılış ve açılış tamamlamayı sağlıyor ki insan ayakta alkışlıyor. siz siz olun nvme m2 ssd'nizi alın en az 10-15 yıl o aleti tam kapasitesiyle kullanın.
  • ks. non-volatile memory express. nvram ve pcie kombosu bir kısaltma.
  • eskiden hizli disk erisimine sahip olmasini istedigim seyleri ssdye kuruyordum artik bu nimet sayesinde yavas olsa da olur dedigim seyleri ssdye kurar oldum.
  • yerden de müthiş bir tasarruf sağlıyor bu ssd'ler. kablo derdi olmaksızın anakartın üstünde süzülüyor ciklet kadar bir şey zaten.
    pratikte aktarım hızı bir mesele olmaktan çıkıyor sayesinde. önceden depolama birimi darboğaz yapardı, şimdi ramler darboğaz yapacak nerdeyse depolama birimine.

    nacizane tavsiyem m.2 nvme özelliği olmayan laptop veya pc anakartı almayın günümüzde. thunderbolt 3 ile beraber olmazsa olmazlar arasındalar güncel laptoplarda.
  • (bkz: #76717812)

    hiç gereği yokken son normal ssdmi de nvme ile değiştirdim. hızlı sürücülere karşı bir zaafım var sanırım.
  • her m.2 cikisi nvme degildir, her m.2 ssd de nvme ssd degildir.

    m.2 portu sata da olabilir nvme de olabilir. bunu anakart ustunde belirtir zaten pci express x4 nvme seklinde. ayni sekilde aldiginiz suruculerde de nvme ise yazar veya fiyatindan zaten anlarsiniz.

    fark ne diyecek olursaniz. m.2 sata ssd'lerin yazma okuma hizi falan 500 mb/s civarinda iken nvme lerin 2-3gb/s civarindadir.

    normal bir kullanicinin kati suretle nvme ihtiyaci yok gunumuzde. 5 saniyede acilan oyun veya sisteminiz 3 saniyede acilir en fazla.

    ama cok uzun yazma, yukleme, render falan fisman isleriyle ugrasan kisilerin cok aradigi bir ozellik olabilir. sadece oyun oynayacaksaniz veya nette dolasacaksaniz gidip de butcenizi nvme ssd'ye ayirmayin derim.
  • bunun çift çentiklisi bildiğin sata bağlantısını kullanır. okuma yazma hızları klasik ssd'ler ile aynıdır. b key olarak geçer bu çentiklerden ikincisi. birinci çentik de m key olur.

    alacaksanız tek çentikli olandan alın ki nvme'nin nimetlerinden* faydalanın. hepsiburada vs. sitelerde karman çormandır, resimlere bakarak hızlıca tarayabilirsiniz, çift çentik ise direk pas geçin. an itibariyle amazon.com üzerinde süper fiyata 1tb intel 660p satılmakta, memlekete gelişi 120 usd'ye mal olmakta. bu fiyata normal ssd yok tr'de. bhphoto'da daha da ucuza 1tb crucial mevcut, o da tek çentikli, m key, nvme.

    yukarıda da 500mb/sn neyinize yetmez diyenlere bakmayın. bilgisayar kendine geliyor takınca. hatta deneysel olarak 8gb ramli kasım kasım kasılan klasik raid1'li bir sanal server (web+mail) nvme disk üstüne taşınıp üstüne 2gb ram disk cache de iptal edilip toplam ram 1gb ile sınırlı tutulduğu halde çok seri reboot edip her türlü mouse hareketine anında tepki veren bir hal almıştır. özetle pagefile olarak da süperdir. hani photoshop falan kullanıyorsanız işinize yarar.

    son olarak windows 10 update ile kasılan pc'nizin ilacı budur.
  • eski jenerasyon ve giriş seviyesi modelleri karşılaştırırsanız hız avantajı olmadığını düşünebilirsiniz.
    zaten giriş seviyesi medya alacak kadar bütçe kısıtlı ya da sıradan ihtiyaçlara sahipseniz nvme medyalar size hitap eden bir ürün değil.

    gelelim rakamlara:

    samsunga ait iki pronun(970 vs. 860) karşılaştırması:
    https://ssd.userbenchmark.com/…2gb/m498971vsm431483

    evet 4k-read/write/mixed gibi senaryolarda performans farkı yüzde 50.
    yaptığınız disk operasyonları konusunda talepkar ise * bu fark oldukça net gözlemlenebiliyor.

    ayrıca dosya kopyalama vs. gibi sequential disk erişi gerektiren işlemlerde nvme medyalar sadece çok yüksek peak hıza sahip değil ayrıca daha yüksek sürdürülebilir hızlara da sahip.

    örnek: büyük dosyalar kopyalarken normal bir ssd 500mb/s gibi bir hızda sürünürken aynı klasmandaki bir nvme medya 2000den fazla mb/s hızda veri yazabiliyor.
    neden lazım derseniz yüksek çözünürlüklü video kayıtları gibi iş yüklerinin ne kadar yaygınlaştığını düşünürseniz 4 kat daha hızlı bir medyanın kimlere ne kadar para ve zaman kazandırdığını da anlayabilirsiniz.

    ihtiyacınız olmayabilir, gerçek hedef kitlesi dar olabilir ama pazarlama hilesi demeden biraz düşünmek lazım.
hesabın var mı? giriş yap