• 2012 abd başkanlık seçimlerinde barack obama'nın kullanacağı kampanya terimi. "yes, obama cares" de bonusu.
  • abd baskani barack obama tarafindan 2010 da imzalanan, patient protection and affordable care act isimli, dini ve mali engelleri olmadikca tum abd vatandaslarindan ozel saglik sigortasi yaptirmalarini aksi durumda gelirlerinden kesinti yapilmasini ongoren, bu haliyle oldukca tartismali ve supreme court a tasinmis yasanin halk arasindaki adidir.
  • bu kanun hakkinda karar onumuzdeki hafta icerisinde supreme court tarafindan aciklanacak ve kanun buyuk ihtimalle anayasaya aykiri bulunarak dusecek. maalesef.

    edit: dusmedi.
  • destek vereni de karşı çıkanı da çok. destek verenler herkesin bütçesine uygun ve ekonomik olmasından dolayı destekliyor, karşı çıkanlar ise bu reformun özgürlükleri kısıtlayacağını ve insanları/şirketleri yapmamaları gereken şeyleri yapmaya zorlayacağını ileri sürüyor.

    peki bu reform ne yapıyor, ne yapacak bir bakalım:

    - amerikan gıda ve ilaç kurumu daha fazla eşdeğer ilaç üretimini onaylayabilecek (piyasada daha fazla eşdeğer ilaç olması rekabeti arttıracak ve böylelikle ilaç fiyatları aşağıya çekilmiş olacak)

    - ilaçların sağlık sigortası ile geri iade edilen para miktarı artacak. (dolayısıyla ilaç daha ucuzluyor)

    - hükümetin doğrudan kontrol etmeyeceği, kar amacı gütmeyen bir grup kuruluyor ve bu pcori adı verilen grup farklı tedavi yöntemlerini araştırarak en iyi ve paranın en iyi kullanıldığı tedavi yöntemlerini bulmaya çalışacak.

    - mcdonalds gibi restoranlar ürünlerindeki kalori miktarını belirtmek zorundalar, dolayısıyla insanlar daha sağlıklı seçim yapabilirler.

    - bu reform kapsamında daha önce herhangi bir hastalığı olanlardan oluşan "yüksek riskliler havuzu" gibi bir havuz oluşturuluyor. dolayısıyla ilerde bu "yüksek riskliler havuzu" daha kolay ortadan kaldırılabilecek. halihazırda herhangi bir hastalığı bulunanlar yine de sigortadan faydalanabiliyor ama diğerlerinden farklı oranlarda.

    - sigorta şirketlerinin engelli ve sakat insanlara uyguladığı ayrımcılığı yasaklıyor.

    - solaryum makinelerinin vergisini %10 arttırıyor (beyaz yakalılar tedirgin)

    - sağlık sigorta şirketleri müşterilerine "yaşam limitini doldurdukları için artık sigorta kapsamında olmadıklarını" söyleyemeyecekler.

    - çocuklar ebeveynlerinin sağlık sigortalarından 26 yaşına kadar faydalanabilecek. (26 yaşında çocuk mu olur lan)

    - 19 yaşından küçük çocuklar için artık "önceden mevcut olan hastalık" koşulu olmayacak.

    - sigorta şirketleri müşterilerinin sağlık planlarında artık kolayca değişiklik yapamayacaklar.

    - sigorta şirketleri müşterileri hastalanınca onları bırakamayacaklar.

    - sigorta şirketleri müşterilerine aldıkları parayı "tam olarak" nereye harcadıklarını söylemek zorundalar. yani "işlem ücreti" gibi geniş ifadeler değil de daha spesifik açıklamalar olacak.

    - dolandırıcılıkla mücadele için ayrılan fon arttırılacak ve dolandırıcılığı durdurmak için yeni yollar aranacak.

    - kronik hastalıklara sahip olanlar daha adamakıllı takip ve tedavi edilecek.

    - yaşlılar için sosyal yardım harcamalarında bulunan bazı şirketlerin ücretleri düşürülecek.

    - sigorta şirketlerinin bir müşteriden kazanabileceği kar miktarına limit getirilecek.

    - reçetesiz alınan ilaçlar için sigorta şirketlerine sigorta türü kapsamında limitler konacak. (halihazırda sigorta şirketleri aspirin vb gibi ilaçlar için para ödemiyor)

    - işverenler işçilerine sağladıkları sigorta, yardım vb gibi bilgileri vergi formlarında acıkça belirtmek zorunda olacaklar.

    - sigorta şirketlerinin müşterilerine sunacakları herhangi bir yeni sağlık planı hastalığı önleyici tedaviler için ek ücret talep etmeyecek.

    - yılda 200 bin dolardan fazla kazanıyorsanız ödeyeceğiniz vergi %0.9 oranında artacak. (bu kısım 2013'te yürürlüğe girecek)

    2014'te yürürlüğe girecek olan ve en önemli kısımlar ise şunlar:

    - "önceden mevcut olan hastalık" koşulu tamamen ortadan kalkacak. herkes daha önceki hastalıkları göz önünde bulundurulmaksızın aynı oranda ödeme yapacak.

    - eğer sigorta yaptırmaya imkanınız var ve yaptırmıyorsanız para cezasına çarptırılacaksınız. bu reforma karşı çıkanların "özgürlüklerimiz elimizden alınıyor" derken öne sürdükleri kısım burası işte. yani öyle hem param var hem de sigorta yaptırmıyorum olayı yok. yani diyor ki "ben hastalanıncaya kadar sigorta yaptırmam (nasıl olsa geçmişte mevcut olan hastalık koşulu kalktı) ama ne zaman ki hastalanırım işte o zaman sigorta yaptırırım" olayı yok. çünkü eğer böyle bir para cezası olmazsa hiç kimse ihtiyaç duyacağı ana kadar sigorta almaz. yani sigorta almama gibi bir lüksünüz yok. (türkiye'de de sigorta ödeme zorunluğu getirildi ama oradaki saikleri bilmiyorum)

    - 25 ve altında çalışana sahip küçük işletmelere vergi kredileri ödenecek.

    - 50'den fazla çalışana sahip şirketler full-time çalışan işçilerine sağlık sigortası yapmak zorundalar yoksa ceza ödeyecekler.

    - sigorta şirketleri müşterilerine yıllık harcama limiti koyamayacak. müşteriler ihtiyaç duydukları müddetçe istedikleri kadar sağlık harcaması yapabilecekler.

    - orta sınıf için sigorta geri ödemelerini daha kolay alabilmeleri için sigortalar arası değiş-tokuş sistemleri kurulacak.

    - kongre üyelerine normal vatandaşa sunulan sağlık paketleri sunulacak. farklı olmayacak.

    - ilaç firmalarına yeni vergiler getirilecek.

    - sağlık aracı alımlarına yeni vergiler getirilecek.

    - sigorta şirketlerine pazar paylarına göre vergilendirilme yapılacak. pazar payı büyük olanlar daha fazla vergi ödeyecek.

    2015'te yürürlüğe girecek kısım:

    - doktorlara ödenen ücret tedavilerinin "kalitesine" göre belirlenecek, baktıkları hasta sayısına göre değil.
  • mustafa sarıgül'ün kampanyasından esinlenilmiştir. (bkz: care sarıgül)
  • obama'nın ikinci kez başkanlık koltuğuna gelirken en önemli kozlarından biriydi. ancak şimdilik askıya alındı ki kişisel görüşüm obama yönetimi ilerleyen günlerde bu işte başka geri adımlar da atacak.

    [http://politicalticker.blogs.cnn.com/…ed/?hpt=us_c2 http://politicalticker.blogs.cnn.com/…ed/?hpt=us_c2]
  • (bkz: care obama)
  • salak amerikalilarin salak itirazlarina konu olan, asil ismi patient protection and affordable care act olan ve herkese oyle ya da boyle, daha erisilebilir saglik sigortasi sunabilmeyi amaclayan yasa.

    herhangi bir sosyal durumu, istisnasiz sosyalizm/komunizm ve rusya'ya baglayan amerikalilardan da baska bir sey beklemek yanlis olurdu ya...

    edit: ismini yanlis yazmistim, duzeltildi.
  • bu kadını kapsamamıştır!
hesabın var mı? giriş yap