• veterinerin çok acil kilo vermesini söylemesinden sonra işi ciddiye alarak bir görev gibi 23 gündür yapmaya başladığım uygulama.

    kedimin kilo almasının nedeni kısırlık değil, yavruyken yememesi gereken diğer yetişkin kedinin mamasından da yiyor olmasıydı. kısırlaşmadan önce çok fazla kilo almıştı kedim. sokak yokluğunu da yaşamış bir kedi olduğu için gelip gidip mama yiyordu.

    başıma bir şey gelmesi halinde aç kalırlar diye kaplarında hep mama bulundurduğumdan ve fit olan diğer kedimi de zayıflatacağımı düşündüğümden bu durumla baş edemiyordum ama diğer kedim de mama değişikliğinden dolayı biraz kilo alınca ikisi için de kolları sıvadım.

    veteriner, royal canin'in reçeteli satılan obez kedi mamasını verdi. önerdiği şekilde günde 60 gramı geçirmeden sadece sabah 6'da ve akşam 6'da verirken yatmadan önce bir ara öğün mahiyetinde çok az bir mama veriyorum. akşamları da lazerle oynatıyorum.

    şimdi bakıyorum şu 23 günde kedi süzüldü, vücudundaki ulaştığı noktaları ve genel hareketi daha çok arttı. dört ayak üzerindeyken yan karın bölgesi içe doğru çekilmeye başladı. boyun derisi daha bir ele geliyor. göbeği yine sarkık ve popo üzerine oturunca yine şişkin duruyor ama öncesine oranla genel hacmi daha bir küçüldü.

    kilo verişini gördükçe çok seviniyorum. belki ponçik hali kalmayacak ama onun sağlığı için bu şart. tabi yine eve zamanında gidememe korkum var ama risk almadan da bu iş olmayacak.

    ideal kilosuna ulaşınca öncesi/sonrası fotosu koyacağım.

    edit: 7.5'tan 6.7'ye düşmüş. 0.80 kilo kedide çok fark oluşturdu. durmak yok yola devam.
  • kısırlaştırmayacaksın ,hayvanı kısırlaşınca göt göbek gidiyor emekli dayı formuna giriyor hayvanlar
  • obez kediler için özel mama, mama miktarının azaltılması, l'carnitine ve hemen akabinde çeşitli aktivitelerle başarılabiliyor. kilolarından dolayı koşup oynayamayan ve kendini temizleyemeyen kediniz bunları yeniden yapmaya başlıyor, koşarken tıkanıp öksürmüyor.

    veteriner hekimimizin önerisiyle yaptık hepsini. kendi kafamıza göre aa kedimiz şişman/obez demedik. evdeki diğer kedinin kilosu daha fazla olduğu halde obez kategorisinde yer almıyor o. kısırlaştırma sonrası hemen mamasını değiştirmemize rağmen kilo kontrolünü sağlayamadığımız için önünü alamamıştık şişmanlamasının. en son 6-6.2 arası gidip geliyordu. şu an 4.5 civarında, göbeği sarkık ama mutlu bi kedi.

    obezitesiyle bağlantısı var mı bilmiyorum ama gıda alerjisi de çıktı heyvanda. bu durum biraz geriyordu ama çözüm bulduğumuz ve koşup oynamaya devam ettiği için buna takılmayı da bırakıyorum yavaştan.
  • uygun bir yöntem izlenirse başarılması zor olmayan eylemdir.

    kedinin doğada obez hale gelemeyeceği gözümüzün önünde olan bir gerçek. sokakta gezen hiçbir obez kedi göremezsiniz. demek ki yanlışı biz bakım verdiğimiz kedilerde yapıyoruz. tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de öncelikle uygulanması gereken önleyici tedavilerdir. yani evinizde misafir ettiğiniz, ailenize kattığınız kediyi obez hale getirmeyecek strateji en baştan izlenmeli. bunun için beslenme ve oyun düzgün şekilde planlanmalı. ayrıca kısırlaştırma kilo alımını hızlandıran bir etkendir. bunu da akılda bulundurmakta fayda var.

    diyelim ki bunları yapamadınız ve kediniz obez kedi olmaya doğru hızla gidiyor. o zaman biraz daha ayrıntılı çalışmanız gerekecektir. öncelikle ayarlamanız gereken mama miktarı olacaktır. bunu en doğru şekilde veterinerinizden öğrenebilirsiniz. türe ve ulaşılmak istenen kiloya göre de fark edecektir. büyüme çağındayken kedinin önüne ölçüsüzce mama bırakıp çok yemeye fark etmeden alıştırıyoruz. sonrasında bunu tersine çevirmek kedi için de, bizim için de biraz zor oluyor. kabaca bir hesapla kg başına yaklaşık 10 gr kısırlaştırılmış kedi maması ilk etapta işinizi görecektir. bu miktarda mama çoğu kedi için az gelir. o yüzden gün içerisine bölmek gerekir. bunu yaparken de en güzeli hassas mutfak tartısı kullanarak mamayı gün içerisinde eşit parçalara bölmek olacaktır.

    mama ayarlamasını yapmak için bir başka güzel yöntem kameralı otomatik kedi köpek mama kabı almak olabilir. reklam olmaması için marka yazmıyorum. çok ucuz şeyler değil. ama hem ölçüyü ayarlamak ile uğraşmanıza gerek kalmıyor, hem de dostunuzu evde değilken görebiliyorsunuz. yaklaşık 2,5-3 litre hacmi olan bu kaplar ile istediğiniz sıklıkta, ölçülü mamayı verebilirsiniz. biraz lükse kaçabileceği için öncelikli listesinde değil bu cihaz.

    egzersiz planlaması çok önemli. kediler zaten uykuyu ve tembelliği seven canlılar. kimisi biraz daha hareketli, kimisi daha sakin. ama genelde tembelliği seviyorlar. eğer evde iki kediniz varsa hareket konusu nispeten daha rahat çözülüyor. ama tek kedi ile yaşıyorsanız (ve kediniz ekstra tembelse) mutlaka siz oynatmalısınız. klasik çözümler lazer ve yumak ile oynatmaktır. oldukça da etkilidirler. ama kediniz bir süre sonra sıkılacaktır. veya doğru oyuncağı bulamadığınız için sıkıldı zannedeceksiniz. kediler alakasız şeyleri oyuncak yapmaya bayılırlar. o yüzden değişik malzemeleri deneyin. biri mutlaka ilgisini çekecektir.

    kediyi hareketlendirmek için sözlükte çokça övülen robot süpürgeler de iyi bir alternatiftir. hem kediniz aletin peşinde gezdiği için kalori harcayacak, hem de süpürge ile eviniz kedinizin tüyünden temizlenecek. yine pahalı bir alternatif ama akılda bulundurmakta fayda var.

    son olarak kedilerin zayıflaması için veterinerler tarafında önerilen farklı takviyeler var. marka vermek istemem. veteriner hekim değerlendirmesi gerekir bunları kullanmak için. kutu üzerinde tamamlayıcı yem gibi bir ifade gördüğünüz bu takviyeler hayvanın metabolizması üzerine etkilidir ve tokluk hissi verir. diyetin en sıkıntılı kısmı olan diyet stresini azaltır.

    kedinizi sevin. kediler güzeldir.
  • 1- zaman ayarlı mama verin
    zaman ayarlı mama makinesi alın. mamayı az az verin ve kedinizin de ihtiyacını gözlemleyin mesela benim kedim yazın sabah ve akşam olmak üzere 2 öğün yerken kış ayların 3 hatta bazı dönemlerde 4'e çıkabiliyor. bir süre sonra kediniz bu sürelere alışıyor ve rastgele zamanlarda acıkmıyor mamanın düşmesine yarım saat kala hareketlenmeye başlıyor.

    2- kedinizle oynayın
    her gece yatmadan önce kendinizi biraz lazer vs. koşturun. her kedi farklıdır tabi ama genellikle kediler geceleri daha aktif ve enerjik oluyorlar.

    3- kedinize mama hazırlayın.
    bu tarif oldukça iyi kedinizin sindirim sistemini düzenleyecektir.
    https://www.youtube.com/watch?v=hqg4vpelzms
    tabii bu tarifi ana yemek olarak sunmayın karnını kuru maması ile doyursun bunu yaş mamaya alternatif olarak verin.

    4- ev yemeği vermeyin
    kediler lezzetli özellikle tuzlu bir şey yediklerinde bir süre sonra kendi mamalarını yememeye başlayacaklardır kedi düzeni seven hayvandır sizde düzenli ev yemekleri verirseniz kilo alması kaçınılmaz tabi arada ev yemeğini keserseniz strese girecek bir süre kuru mama yememeye çalışıp sonunda açlığın verdiği dürtüyle daha çok kuru mama yiyecektir.
  • kedim gün itabiriyle tam 7 kiloya ulaştı. kendisi çok tatlı bir tekir. kısırlaştırmadan önce öyle fitti ki. kısırlaştırma işlemiyle beraber birden kilo aldı ve iştahı çok açıldı.
    mama kabına ne koysam yiyor. yediklerimden yemeye çalışıyor hatta atlayıp çalıyor.
    bir kaç kere mama kısıtlaması yapmaya çalıştım ancak evi birbirine katıyor. mamanın olduğu odanın önünde ağlıyor hep. gelip ısırıyor, hırçınlaşıyor. ben de kıyamadım bir süre sonra maalesef.
    yarından itibaren katı bir diyete giriyoruz. 70 gr mama ile beslemeye başlayacağım ikiye bölüp vereceğim. nöbetçi olduğum günler için planım yok. belki mamayı biraz fazla tutarım o günler.
    bunun dışında oyuncu bir zillidir kendisi ama karnını mıncıklarken oralara yetişememesi, çabalaması falan çok üzücü o görüntü.
    tombiş kızımı zayıflatacağım umarım. burayı aralıklarla editlerim.
  • eski sevgilimin kedisinin göbeği yere değerdi. her kıpırdanmamızda yanımıza gelip mama için ağlardı.
    bir tane de sokaktan kurtardığı, yeni doğum yapan ve kıl gibi kedi vardı.
    beslenmelerini bana bırakmasını söyledim.
    çiğ beslenmeye başladılar.
    kısa sürede şişko kedinin göbeği gitti, diğeri de iskelet görüntüsünden çıkıp mis gibi oldu.
    ayrıca kepeklenme, kokulu dışkı, yemeğimize sulanma, mama dilenme gibi sorunlar da bitti. veteriner kliniğine de sadece kontrol ve aşı için gider olduk.
    çiğ beslenmeyi araştırmanızı öneririm.
hesabın var mı? giriş yap