• başta avustralya olmak üzere ingiltere, yeni zelanda , irlanda vb. ülkelerde çalışmak isteyen sağlık sektörü (doktor, hemşire, ebe...) çalışanlarına yönelik mesleki ingilizce sınavıdır. ingiltere'deki recognitionı geçen hafta itibariyle bangır bangır duyurulmuştur. ielts, toefl vb. sınavlara göre üstünlüğü tamamen bu sektörün çalışanlarının alanlarından soru çıkmasıdır yani jargona hakimiyet söz konusudur.

    sınav 4 dil becerisini ölçmekte ve speaking bölümleri face to face yapılmaktaymış. pahaca ikame sınavlarına göre biraz fazla olmakla beraber örneğin avustralya'da iş garantisi vermesi gibi güzellikleri varmış.

    başvuru vb. bütün detaylara aşağıdaki websitesinden ulaşılabiliyor;

    https://www.occupationalenglishtest.org/
  • yaklaşık 2500 liralık fiyatı ile sinir bozan tıp dil sınavı
  • an itibariyle defalarca refresh etmeme rağmen açıklanmayandır.

    melbourne saatine göre açıklanması lazım.
  • reading ve listening kısımları kolay gibi görünen sınav. ancak diğer kısımlarında taktik lazım sanki

    bu yüzden writing ve speaking kısmı için özel ders verecek birisi varsa düşünebileceğim sınav.
  • yaklaşık 3400 tl ücreti olan sınav. ingiltere'de çalışmak isteyen doktorlar için ielts'e alternatif fakat daha pahalı.

    tıbbi terminolojiden sorular gelmesi ciddi bir avantaj ama işte o avantajın bedeli de biraz tuzlu oluyor.*
  • ingiltere ve amerikada doktorluk için geçilmesi gereken alternatiflerden.
    nisanda çalışmaya başlamak isteyenlerle küçük ama işlevli bir grup kurabiliriz.
  • tıbbi olanına yakın dönemde gireceğim sınav.
    genel olarak zor bir sınava benzemiyor ancak konuşma task'leri için biraz pratiğe ihtiyacım var.
    benimle role-play partner olmak isteyen arkadaşlar varsa yeşillendirsin lütfen.

    edit: bugün niyeyse birkaç kişi sınavı sordu sözleşmiş gibi. buraya da yazayım. sınava girdim, sınava toplamda sadece 12 gün çalıştım, son hafta bi de salak gibi sinovaclar bana bir şey yapmadı diye biontech aşısı oldum, 2 gün 39 derece ile yatak döşek serilip sadece youtube videoları izledim.

    youtube’da speaking ile ilgili salak bir kadını izledim, özel ders verdiği için sanırım milleti konuşma kısmından çok ürküttüyordu ki kendisinden özel ders alsınlar diye sanırım. bir yandan ateşten bayılıp yatıyorum bir yandan kabus görüyorum yeterince doğal akmıyor konuşmam diye falan.

    hiç gerek yokmuş yemin ederim. speaking çok basit, turiste yol sorabiliyor musunuz, aha o basit ingilizce bin kere yeterli, rol play için bir iki gün şöyle bir yalandan baksanız yeter bence, buddy’e bile ihtiyaç yok, sadece kağıda hızlıca bakıp söyleyeceğiniz cümleleri çok basit şekilde, hiç doğal akış falan gözetmeksizin, bam güm ard arda sorup cevaplayın, vallahi speakingi çok basit. ben o kadının gösterdiği gibi normal hekim gibi konuşmaya çalıştım sürem yetmedi, yarısında kaldım. aha sınavdan kaldım şu an diye moralim bozuldu, ikinci diyaloğu yapmak istemedim, yine de karşımdaki hoca bırakmadı beni sağolsun, hastaymış gibi soru sormaya devam etti, onu cevapladım yalandan, sınavı geçmişim.

    writinge çok az çalışmıştım, o zorladı biraz, yani aslında bir haltı yoktu belki düşününce ama elim sıcak değildi ecel terleri döktüm bir miktar yetişmeyecek diye. şimdi düşününce bir mükemmelliyetçiliğim tutmuş, gerçek hekim gibi yazmaya çalışmışım ama bu bilgiler de önemli diye, kelime sınırını aştım, gerisin geri hepsini sildim falan, saçma sapan bir organizasyonsuzluk oldu, hekim gibi düşünmeyin velhasıl yazarken. bir de el yazısı ile yazmak ne kadar amele bir şey ya, bilgisayarda pratik yapmayın, kurşun kalemle pratik yapın.

    listening pratiği biraz yapmak lazım, bir de aşı sersemliği devam mı ediyordu, gece 2’de istanbul’a gelip sabah sınava girmek fantezi yaptığımdan mı oldu bilmiyorum, bir ara sınavda tam listeningte saniyelik dinlemedim, öyle olunca ulan nerdeyiz diye kayboldum, ard arda iki-üç cümleyi birden kaçırdım allah yüzüme güldü tam o sıra bilgisayar bozuldu, bir yeri yeniden dinledik, öylelikle yırttım. saniyelik bile kaçırmamaya özen gösterin, dili zor değil ama ikinci kez dinleyemiyorsunuz, ona göre pür dikkat olun.

    reading uyduruk baya demiştim, asıl onda puanım düşük geldi beklediğimden.

    başka sınav olsa baya çakılacağım bir sınavdan bol keseden puan vermişler, genel itibariyle zor bir sınav değil, öyle sizi çok çok üzmez. sadece pratiğini yapmış olun biraz.
  • writing kısmından kaldığım ve yeniden hazırlanmaya başladığım çok pahalı ve çok zor olan bir sınav.

    ıelts'in listening ve reading kısımlarına kıyasla aşırı derecede zor, writing'i ise kolay gibi görünen ama aslında içine girince çıkılamayan harbi kazık sınav.

    hatta öyle ki, hiç bir zaman hazır olduğunuzu hissedemediginiz, sınavdan çıkınca geçip geçemeyeceğinizi asla kestiremedeğiniz sürprizle dolu bir sınav.

    sinavın reklam yüzü sağlık profesyonelleri, gerçek yüzü ise sadece büyük bir aldatmaca.

    listening kısmı %80 advanced ingilizce kovala hadi yakalayabilirsen. reading hayvan gibi practice gerektirirken writing ise tamamen şans. speaking çok kolay olmakla birlikte diğerlerinin birinden bile kalınca tek başına hiç bir anlam ifade etmiyor.

    evet kaldım şimdi yeniden hazırlanıyorum. çok çalıştım ve eğer değiştirirsem aynı çabayı ıelts için göstermem gerekecek.

    sınava hazırlananlar için: tüm cambridge sınavlarının bel kemiği writingdir. ona göre çalışın.
  • 2 saat sonra gireceğim, biraz gergin olduğum bir sınav
  • dün nöbetteyken geçtiğimi öğrendiğim sınav. writing gerçekten zorladı. referral letter yazmamız gerekiyordu, hastayı hocaya sunar gibi (gibisi fazla aslında, tam o şekilde) çerçeve oluşturup yazmaktı planım. 40 dakika fazlasıyla yeter diye düşünürken bir anda vaktim bitti. writing bölümünden kalacağımı ve bu yüzden sınavı tekrar almam gerekeceğini düşünüyordum ama geçtim. listening ve reading inanılmaz kolaydı, hiç zorlanmadım. speaking de aynı şekilde kolaydı, umduğumdan daha düşük skor almışım ama geçtikten sonra mühim değil. sıfıra yakın bir hazırlanmayla girdim, kimseye yaptığımı önermiyorum. ingilizceniz çok çok iyiyse bile sınav pratiğine yönelik çalışmanızı tavsiye ederim.

    edit: sınav türkiye’de yapılıyor. istanbul’da iki sınav merkezi var. ülkemizde sınav formatı oet on paper olarak var, pc formatında henüz yapılmıyor. oet’nin resmi internet sitesinden ülkemizdeki sınav yer ve tarihleri bilgilerine ulaşabilirsiniz. sınava kayıt olmanız için oet portal hesabınız ve pasaportunuzun olması lazım. sınav kaydı da oet portal üzerinden yapılıyor, uygun bulduğunuz tarih ve yeri seçip sınav ücretini ödedikten sonra mail yoluyla bildirimler geliyor zaten.

    sınav çalışması tecrübem yok, çünkü düzgün çalışmadım ama sınav gününe dair bilgi vereyim.

    sabah mailde bildirilen saatte sınavın yapılacağı wyndham grand hotel levent’teydim. sınav merkezi olarak güzel bir mekan, 4.kat oet için ayrılmıştı. tam saatinde olmasa da görevliler sınava girecek adayların isimlerini okuyarak kayıt ve kimlik doğrulama işlemlerini yaptı. sonrasında listening, reading ve writing subtestleri için sınav salonuna alındık. herkesin oturacağı masa numarası belliydi zaten. listening ile başlıyor sınav. kulaklık verildiğinden daha konforlu. sonrasında reading ve writing subtestleri yapıldı. sınav kurallarını dikkatlice okumanızı öneririm.
    masalarımızda speaking subtesti için bize ayrılan saat ve hangi odada speakingi yapacağımız bilgileri olan kağıtlar vardı. listening reading ve writing bittikten sonra speaking saatim gelene dek avm’de yemek yedim, kahve içtim. bu açıdan da çok konforlu bir sınav merkezi kesinlikle. speaking için de biraz gecikmeli olsa da çağırıldık. bir sorun çıkmadı sınav yürütülmesi sırasında.

    oteldeki ortak alanlar ve tuvaletler tabi ki çok temizdi. sınav salonuna yanımızda götüremeyeceğimiz eşyalar için ayrılan emanet odası vardı. sınavdan bir iki gün önce hes kodumuz için mail atıldı sınavı yürüten merkez tarafından. girişte de hes kodlarımız kontrol edildi.

    bunun dışında aklıma gelen bir detay olursa buraya eklerim. mesajla sorulan soruları her zaman cevaplayamıyorum, eğer cevaplamadıysam görmediğimdendir, bakmaya vaktim olmadığındandır. bu entrydeki bilgiler umarım yardımcı olur. bol şans!
hesabın var mı? giriş yap