• yurdun değişik yerlerindeki eski evlerde rastlansa da , günümüze kadar varlıgını en cok ankara da hissettiren evlerdir. bu evlerde bir oda bağımsız olsa da kalan 2 odaya geçmek için, herkesin oturdugu salona girmeniz gerekir. cünkü odaların kapısı salona acılmaktadır.

    mahremiyet falan sıfırdır bu evlerde. aileyle yaşayan tipler için ayrı bir eziyettir. arkadasımı odama davet edeyim, aile salonda takılsın biz odada iceriz vs. dersen de rahat edemezsiniz. olmaz. ailenin yanıbasındadır odanız. ya da evde yatılı misafiriniz kaliyordur, odasında istirahat halindedir , o sırada baska misafriniz gelmiştir. buyrun bakalım, odadaki misafir çişe giderken öteki misafirle yüzgöz olacaktır.
    en fenası da şu...diyelim ki, evde birileri var, ben gidip bir duş alayım falan dersiniz, fakat duştan sonra bornozla vs. odanıza gitme şansınız yok.

    tabi ki ısınma konusunda bir avantajı vardır. o da , salona soba kurmak ve diger odaları da bu yolla ısıtabilmektir. başka da bir avantajı yok.

    **edit**: vay arkadas ya! baslıgı genel açtım ama yurdun degisik yerlerinde rastlansa da diyorum...yani dünyada bir tek ankarada bu evler var dememisim. dogru okuyamamıs bazıları.... ornegin istanbul kurtulus'a gidin orada da eski evler hala var ama mimari boyle degil...eski rum ve ermeni apartmanlarına bakın , 4 katlı evlere bakın...salon ayrıdır. tamam tabi ki vardır ama ankaranın istisnasız eski tip evleri böyleydi. hatta direk salona girenler de vardır. iki odanın cam ile ayrıldıgı evleri de cok gordum ankarada...

    ayrıca aile havası , sıcaklık, tatlışlık falan var ona bir sey demiyorum. ama salonda misafir varsa banyodan giyinme odanıza gecemiyorsunuz vs.... bunu dedim , sonra küfrediyor kültürlenmemi oneriyor bazı tipler. history of housing diye bir kavram var, konutun tarihi ..internette arasınlar gelsin benimle tartıssınlar kültürlülük üzerine ondan sonra.
  • saçma olmayan evlerdir. ankara kışın çok soğuk ve eskiden herkes sobayla ısındığı için o şekilde dizayn edilmiştir o evler.
  • odaları tuvalete açılması gereken evlerdir. vatandaş nereye sıçacak düşünen yok tabi.
  • saçma sapan evler...

    halbuki daire girişini azıcık geniş tut, kur sobayı ortaya bütün ev homojen şekilde ısınsın..

    dairenin adamakıllı bir girişi, koridoru, salonu ve odaları olsun..nerdee o kafa...

    konut sektöründeyim..

    ne örnekler gördüm, iyi ki bu saçma evler gibi yayılmadı..

    ebeveyn banyosu yapacağım diye 2 metrekare bölümleyen mi ararsın, o 2 metrekareye klozeti oturtup musluğu ve aynayı yatak odasının ortasına koyana'mı rastlarsın... bu saçmalık ve mallıklar uzar gider...

    hele istanbuldaki aç gözlü müteahhitler...

    yatacak yerleri yok..

    bodrum katı daireye dönüştürüp, daire kapısınından girince önce mutfaktan geçilen salonlar gördü bu gözler..
  • (bkz: bağımlı)
  • kiralık daire ilanlarında eleme yaparken çok işimize yarayan ev tipi. zira emlakçı ilana bağımsız salon yazmışsa bilin ki o ev tam bir zindan. ilana yazılacak kadar önemli olan tek özelliği salonunun bağımsız olması olan evden hayır mı gelir allasen?
  • özellikle 70'lerden önce yapılmış apartmanlar ya da müstakil evler genelde böyledir. bir tanıdığım yakın zamana kadar sokak kapısı ve bütün odaları salona açılan bir dairede oturuyordu. diğerleri hadi neyse de yemek masasının mecburiyetten* tuvalet kapısının önünde olması misafirlere gergin anlar yaşatırdı.
  • mutfaktan tuvalete girilen evler gormus beni pek te sasirtmayan evlerdir.
  • (bkz: hayat)
hesabın var mı? giriş yap