• friedrich schiller 1785 yılında an die freude (neşe'ye övgü) isimli bir şiir yazar. insan ırkının birliği ve kardeşliği üzerine bir şiirdir bu. yani aslında neşe isimli birine yazılmamıştır. fakat friedrich sanırım benim gibi kendi yaptığı işten sıkılan mizaçta bir insan olsa gerek, sonradan şiiri kendi çağının zevksizliği olarak değerlendirir ve hor görür. hakikaten de bakınca nihat doğan'ın 1071 zer mircan'ının 1785 yılı versiyonu ayarında alman-fransız kardeştir, ayrım yapan kalleştir. bizi bize bağlayan çimentomuz dinimiz italyan'ı, ingiliz'i, ispanyol'u bırakalım bu kavgaları sıkılaştıralım valsi...haydi hep beraber vals'e, vals'e everybody tadında bir şiir yazmıştır denebilir. aslında bence süper bir şiirdir ve schiller kendi eserine karşı büyük bir denyoluk içerisindedir. clockwork orange filminin müziği olarak duyarız bunu beethoven'ın 9. senfonisinde.
    orijinal versiyonu şöyledir şiirin:

    freude, schöner götterfunken,
    tochter aus elysium!
    wir betreten feuertrunken,
    himmlische, dein heiligtum.

    deine zauber binden wieder,
    was die mode streng geteilt,
    alle menschen werden brüder,
    wo dein sanfter flügel weilt.

    şiiri dönemin bestecisi beethoven 9. senfonisinin prelüdüne giriş sözleri olarak koyar. küçük hüsamettin gibi 7 yaşında müzik hayatına atılan beethoven topu topu sadece 9 tane senfoni besteleyebilmiştir. aslında böyle komikmiş gibi anlatarak neşeye övgü yapmaya çalıştım, ama son derece acıklı bir öyküsü var aslında. beethoven 1796 yıllarında işitme duyusunu yitirmeye başlar. 1801 yılına gelindiğinde işitme kaybı o düzeydedir ki hem müzik kariyeri açısından hem sosyal çevresinde zorluk çekmektedir. doktorunun tavsiyesi üzerine 1802 yılında küçük bir avusturya kasabası olan heilingenstadt'a yerleşir. burada kardeşleri carl ve johann'a hitaben meşhur heilingenstadt vasiyetnamesini yazar. (bkz: heiligenstadt vasiyetnamesi) ode to joy'u bu vasiyetnameyi okuduktan sonra birlikte dinlemek gerekir. 9. senfoniyi beethoven işitme duyusunu tamamen kaybettikten sonra bestelemiştir.

    bir gün olur da avrupa birliği'ne girersek bu senfoniyle karşılayalım isterim...

    vasiyetnamenin en sevdiğim kısmı ise çocuklarına dürüstlüğü önerdiği "recommend virtue to your children; it alone, not money, can make them happy. i speak from experience; this was what upheld me in time of misery." bölümüdür.
  • ölene kadar dinleyebileceğim beethoven bestesi.
  • pete seeger' in, bir afrika çalgısı olan banjo ile raising arizona fiminde çaldığı eser. bence en keyiflisidir.

    http://www.youtube.com/watch?v=8hoiyqxic8q
  • aynı zamanda beverly hills 90210 onuncu sezon yirmi yedinci bölümünün adı.
  • (bkz: #27961461)
  • film seyrederken ya da bir yerlerde otururken çalmaya başladığında aklımdan notalarının geçtiği beethoven senfonisi.*

    yaşasın güzel ülkemin lise müzik dersleri.
  • bir bölümünün türkçe alt yazılı hali için; ode to joy

    başkaları için; türkçesi
hesabın var mı? giriş yap