• vucutta su toplasmasi.
  • bağdokusundaki hücreler arası boşluklarda ve beden boşluklarında, organizmanın sıvı bileşenlerinin aşırı toplanması.
  • kortizon tedavisi ile yok edilir.
  • (bkz: odem weapon)
  • dikey limit filmine konu olmus bir hastalik
  • düşük hava basıncı olan ortamda uzun süre bulunduğunuzda veya cereyanda kalıp klimanın ya da vantilatörün önüne oturduğunuzda akciğerinizde olacak şey.
  • ameliyattan sonra planet of the apesteki maymunlar gibi görünmenize neden olan şişkinlikler. (bkz: dışarı çıkmama nedenleri)
  • yeni (bkz: dengesiz herifler)
  • oncelikle odem bir hastalik degil bir semptomdur. bir çok hastaligin en temel belirtisi olabilir. ancak temel mekanizma olarak incelendiginde buradaki esas olay damar icindeki sivinin damar disina tasarak interstisyel aralikta birikmesidir. vucutta sivilarin damar ici-disi arasindaki alisverisi temel olarak iki sistem uzerinden gerceklesmektedir.
    1-) onkotik basinc: bu sistemde esas olan kandaki protein miktaridir. kandaki major protein olan albumin buradaki en onemli etkendir. albumin beraberinde siviyi da tuttugu icin damar icerisindeki kanda ne kadar albumin mevcutsa kan, yani sivi o kadar damar icerisinde kalma egilimindedir. protein sentezinin azaldigi durumlarda-ki bunlar temel olarak karaciger hastaliklaridir- gorulebilir. bir diger ihtimal de kotu beslenme sonucunda vucudun protein sentezi icin ihtiyac duydugu esansiyel aminoasitlerin alinamamasidir. sindirim sistemindeki emilim bozukluklari da yine benzer bir tablo yaratarak kandaki protein miktarini azaltmak suretiyle odeme sebebiyet verebilir.

    2-) hidrostatik basinc: adindan da anlasilabilecegi uzere bu sistem kanin dinamigi ile ilgilidir. arterlerdeki basincin venlerdeki basinctan daha yuksek olmasi neticesinde kan bu itme gucunun etkisiyle dokuda durmaz ve venlere dogru pompalanir. bu sistemin bozuldugu durumlar temel olarak kalp hastaliklari diye genellenebilir.kalp yetmezligi ve kardiyomiyopati bu durumlara verilebilecek orneklerdir. ancak vucutta bobrek uzerine etkili olan renin anjiyotensin aldosteron sistemi ve adh salinimindaki duzensizlik ve bozukluklar gibi hormonel faktorler de dikkate alinmalidir.

    bu iki mekanizmanin uyumu vucuttaki sivi dengesinin korunmasi acisindan kritik bir oneme sahiptir. bunlardan birinin veya eszamanli olarak ikisinin de bozuldugu durumlarda odem olusur ve bu, doktoru altta yatan sebebi incelemeye yonlendirmelidir. ancak "sende odem var" diyerek tani koymak cinayettir cunku dedigim gibi odem bir hastalik degil, bir çok onemli hastaligin semptomudur.

    not: bu kadar genis capli bir konuda mutlaka unuttugum seyler olacaktir ama genel bir bakis acisi vermeye calistim. "su detay nerede bu detay nerede" diye basimin etinin yenmemesi dilegiyle...

    edit: unuttugum bir nokta daha var ki o da yaralanmalarla ilgili. trauma sonucunda zarar goren dokuda salinan belirli mediatörlerin etkisiyle o bolgede lokal olarak damar gecirgenliginde artis gozlenebilir. kapiller permeabilitede gorulen bu degisim sonucu damar ici sivi, damar disina kacabilir.

    ayrica * lenf yollarinda gorulen tikanikliklarin da bu duruma sebebiyet verebilecegi unutulmamalidir ..
hesabın var mı? giriş yap