• avukat yazarların kitap gibi anlatması bana daral veriyor: kısaca gençler: gelen her tebligata dikkat edin, üzerine tarih atın ve maaş haczinden alakasız birinin borcuna kadar neden bahsederse bahsetsin, hiç alakanız yoksa bile itirazınızı yazıp 7 gün içinde verin yoksa kabul etmiş sayılırsınız. ciddiyim.
  • tebligatı alan değil de yollasansanız kendinizi muhtemel alacaklarınızın cebinizde oluşturacağı sıcaklığa hazırlamak için zamana ihtiycaınız olan emir türüdür ...
  • ödeme emri, cebri icra aşamasının başlangıcıdır. başka bir ifade ile, ödeme emri tebliğ edilmeden alacaklı kamu idaresi, alacağını tahsil etmek amacıyla cebri takip işlemlerine başlayamaz. ödeme emir bir yönü ile borçluya borcunun ödenmesi konusunda yapılan bir duyuru niteliğindedir. fakat asıl önemli yönü, alacaklı tahsil dairesi bakımından cebri tahsilat safhasının başlangıcını teşkil etmesi, ödeme emrinin çıkarılması ile cebri tahsil usullerinin devreye girecek olmasıdır. ödeme emrinin muhteviyatı; - borcun asıl ve ferilerinin mahiyet ve miktarı, - borcun nereye ödeneceği, - müddetinde ödenmediği takdirde borcun cebren tahsil edileceği, - müddetinde ödeme yapılmadığında mal bildiriminde bulunulması gerektiği, - borçlu mal bildiriminde bulunmadığı takdirde üç aya kadar hapsen tazyik edileceği, - gerçeğe aykırı bildirim halinde hapis ile cezalandırılacağı kaydedilir, - 6183 sayılı kanunun 114 üncü maddesinde yazılı vazifeleri borçluya bildirilir. - bu vazifeler yerine getirilmediğinde sulh işlerine bakan mahkemelerce bir aya kadar hafif hapis cezası veya 100 tl’ye kadar hafif para cezasını gerektirir. ayrıca; ödeme emrinde ödeme emrine karşı hangi sürede, hangi yargı merciine başvurabileceği hususlarına da yer verilmesi gerekmektedir. mal beyanında bulunan ya da haczi kabil mal veya gelirinin bulunmadığını beyan eden borçlulara bu cezalar uygulanmayacaktır. ödeme emri tebliği ise cebri takibatta başlangıç noktasıdır. ödeme emri tebliğ edilmeden borçlu hakkında haciz uygulaması ve diğer cebri takibat yollarına başvurulması imkanı yoktur. bu nedenle ödeme emrinin tebliğinin hatalı olması halinde de cebri takibatın dayanağı ortadan kalkmakta haciz işleminin iptaline karar verilebilmektedir. bu sebeple vuk’nun tebliğ konusundaki hükümlerine riayet edilmelidir. tüzel kişilere yapılacak ödeme emri tebliğlerinde; öncelikle tüzel kişiler hakkında cebri takibat işlemlerinin başlatılması ve sonuçlandırılması, 6183 sayılı kanunun 54 üncü ve müteakip maddelerine göre yapılan takip sonucunda amme borçlusunun (tüzel kişi) malvarlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları vuk’nun 10 ve 6183 sayılı kanun’un 35 ve mükerrer 35 inci maddeleri gereğince limited şirketlerde ortak ve müdürlerinin, anonim şirketlerde kanuni temsilcilerinin mal varlığından tahsil cihetine gidilecektir. tüzel kişilerin borcundan asıl olarak şirket tüzel kişiliğinin sorumlu olması nedeniyle borçlu şirket iflas halinde ise iflas masası ile irtibata geçilerek borcun öncelikle iflas masasından karşılanıp karşılanmayacağı tespit edilecek, iflas masasından karşılanamayacağının tespiti durumunda ise kanuni temsilciler/ortaklar hakkında takibata geçilecektir.
    kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahıs, böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde alacaklı tahsil dairesine ait vergi davalarına bakan vergi mahkemesine itirazda bulunabilir. dava açma nedenleri; - borcun olmadığı, - borcun kısmen ödendiği, - borcun zamanaşımına uğramış olduğu, durumları ile sınırlandırılmış olup, mükellefin başka bir sebepten dolayı dava açma imkanı bulunmamaktadır. ödeme emrine karşı tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde davanın açılacağı hükme bağlanmıştır.
  • alacaklı olduğunu iddia eden birinin, yetkili bir icra dairesine başvurarak icra dairesi kanalıyla borçluya gönderdiği belgenin adıdır.

    sizin adınıza olan bir ödeme emri elinize geçerse ilk olarak yapmanız gereken şey onu okumaktır. üzerinde hangi icra dairesinden kimin alacağına binaen gönderildiği yazar. genelde normal vatandaşlar ilamsız takipte ödeme emri ile karşılaşırlar. 7 gün içerisinde borcunuz varsa ödeyin yoksa itiraz edin.. itirazın nasıl gerçekleştirileceği hususunda avukata danışmakta yarar vardır.
  • danıştay vergi dava daireleri kurulu tarafından onanan vergi mahkemesi kararında; ödeme emrinin 6183 sayılı kanun hükümleri kapsamında tesis edilen bir tahsil işlemi niteliğinde olduğu, düzeltme şikayet kurumunun ise verginin tarh ve tahakkukunu düzenleyen 213 vergi usul kanununda yer aldığı, dolayısıyla ödeme emrinin düzeltme şikayete konu edilemeyeceği gerekçesiyle davanın reddi yönünde karar verilmiştir.

    diğer taraftan, ödeme emri düzeltme şikayete konu edilemese de ödeme emri içeriği vergi ve cezaların beş yıllık zaman aşımı süresi içinde düzeltme şikayete konu edilmesine yasal engel bulunmamaktadır.

    bu nedenle ödeme emri veya haciz aşamasına gelmiş bir vergi borcu için vergilendirme hatası bulunduğu düşünülüyorsa ödeme emrinin değil, ödeme emri içeriği vergi ve cezaların düzeltme şikayete konu edilmesi gerekmektedir.
  • şirket ortağı/müdürüne vergi borcundan ödeme emri geldi. bu aşamada dava önemli.

    çünkü:

    hacze dava açarsanız danıştay önceki safha hukuka aykırılıkları incelenmez diyor.

    işlem tesisi ile dava açarsanız esas incelemesi yapılmıyor.

    düzeltme şikayet yolu da işe yaramaz
  • şirket tüzel kişiliği ortadan kalktıktan sonra düzenlenen ödeme emrine konu borcun tahsil edilemediğinden bahisle şirketin bir zamanlar kanuni temsilcisi olan şahıs adına düzenlenen ödeme emrinde hukuka uyarlık bulunduğu söylenemez.

    ist. bim - 6. vdd
    e.: 2019/2787
    k: 2020/69
  • yapılandırarak vadesi geçmiş kısmını ödediğim ve kalan taksitlerini de düzenli şekilde ödemeye devam ettiğim kyk borcuma dair, yapılandırmadan önceye ait bir tanesinin 18 mart 2021 tarihinde tarafıma ulaştığı emir. vergi dairesine gittim bu ne iş diye sormak için, yapılandırmadan önce otomatik olarak takibe alınmış borç ama tebligat mesajı anca gelmiş dikkate almayın sizlik bir durum yok cevabını aldım.
  • bir icra hukuku aracı. tebliğ aldığınızda lütfen aynı gün avukatınızı arayın ki ödenecekse ödensin, pazarlığı yapılsın, kısa sürede hallolsun; ödenmeyecekse ise itiraz süresinde ve gerekli biçimde yapılabilsin.

    aldıktan 10 gün sonra gelince bunun yarattığı hukuki sonuçları değiştirmek hem avukatı daha çok yoruyor, hem vatandaşdan daha çok para çıkıyor, üstelik çok uzun (bazen yıllar) sürüyor.
  • alacaklının takip talebi üzerine, icra dairesi tarafından borçluya üç gün içinde gönderilmesi gereken belge.
hesabın var mı? giriş yap