• okumak yerine okutmuş olabilir.
  • yüzsüz insandır. hele kitap çok sevilen bir kitapsa okkalıda küfrü hak ederler. başkasının olanı pişkince kullanma, sahiplenme alışkanlıkları olan uzak kalınası sevimsiz insanlardır aynı zamanda.
  • 'ödünç verilen kitabı aslında geri getirecek olan insan'lara bile bilmeden etmeden kitap verememeye sebep olur bu insanlar. aslında okunan kitabın elden ele dolaşıp herkesçe paylaşılması süper bişeydir fakat işte hep bu insanlar yüzünden insan rahat rahat tavsiye bile veremiyor 'bak bu kitap çok güzel, mutlaka okumalısın' diye*. sonuçta şöyle başlıklar açıyor insanlar:

    (bkz: kitaplıktan ödünç kitap vermemek)

    haklılar...
  • kendisini toplum içinde rencide ederek kitabı geri istemek sevaptır.
  • saygısız ve sorumsuz insandır.
  • bu kişiler aynı zamanda muzik ve film cd,dvd leride getirmez,bir süre sonra "bulamıyorum,karışmış benimkilerin arasına , sana geri vermiştim, vermemişmiydim, hay allah, bir daha bakım , bulamazsam yenisini alırım" -der ama siz asla verdiğinizi ,bırak verdiğini muadilini bile göremezsiniz.
  • bunun bir üst versiyonu da ödünç verilen kitabı başkasına veren insandır.
  • aynı insan ödünç aldığı kıymetli arabanızın koltuğunda da bir sigara deliği bırakacak ve farketmeyecek kadar gamsız olabilir. ama kan bağınız varsa bu insan ile, atsan atılmaz, satsan satılmazdır, bir ömür boyu katlanılınır.

    yıllar sonra evine gittiğinizde kitaplığında gördüğünüz kitabınızı geri istemek değil, sağlamca söverek direk çantanıza atmak en güzel çözüm gibi gelebilir o an ama, eve gelip aynı kitabı kendi rafınızda bulduğunuz an gerçekten sizin için rengarenk, bambaşka bir andır. nihayetinde, kendisi de umursamadığı ve hatırlamadığı için yapabileceğiniz en güzel şey kitabı başka birine vermek veya bir yerlerde başkaları da okusun diye bırakmaktır.
  • anlamakta zorluk cektigim, arkadas cevrem arasinda bulundugunu farkettigimde tanidigim icin utandigim insan turu. borc almaktan nefret ederim. borc vermeyi de sevmem. birinin 3 kurusluk hakki gecse ertesi gun yana done o insani arayip parasini veren, tesekkur eden biriyim.
    benim hazinemden (kutuphanem) bir parcayi benim rizam ile almissin. ondan alacagini al ve bana geri iade et, arkadas. mecbur muyum sana hatirlatmaya? sorumluluk sahibi bir insan degilsen de kimseden odunc ya da borc hicbir sey alma. bir insanda biraz haysiyet olur.
    bu tur insanlarin bazilari sorumluluk sahibi olmadiklari kadar pasaklidir da... kitabinizi okuyup geri vermedigi gibi bir de ustune o kitabi yipratir, sayfalarina birseyler doker... vb. katli vaciptir.
    cok yakinim olmadigi surece artik kesinlikle hicbir kitap ya da cdmi odunc vermiyorum. varsin "cimri" desinler. odunc verebilmeyi goze aldigim o kitabi da artik yok sayiyorum.
hesabın var mı? giriş yap