• bugün kırtasiyede tanık olduğum olay. veliler peşi sıra kırtasiyeye girip 2'şer top a4 kağıt alıp çıkıyorlardı. kırtasiyeci tanıdığım olduğu için "neden herkes a4 kağıt alıyor?" diye sordum. "karşıdaki okul kayıt için velilerden a4 kağıt istiyor." dedi.

    böyle bir şeyle karşılaştığınızda mebim alo 147 hattını arayarak şikayette bulunabilirsiniz. öğrenciyi devlet okullarına kayıt ettirmek ücretsizdir.

    edit:

    *yaşama hakkı
    *kişi dokunulmazlığı
    *sağlık hakkı
    *eğitim hakkı
    *dilekçe hakkı
    *özel yaşamın gizliliği hakkı
    *seçme seçilme hakkı

    evet, yukarıda madde madde yazan şeyler anayasayla sabitlenmiş, bizim temel hak ve özgürlüklerimiz. bazılarımız ilk maddeyi okuduğu gibi ne olduklarını anlamışlardır. şimdi bu bilgiyi ilk defa öğrenenler vereceğim adrese a4 kağıtları göndersin. ne de olsa mesaj yoluyla çoğu kişinin belirttiği gibi "devlet ödenek vermiyor. okullar da bu tarz şeyleri yapmaya mecbur kalıyor." okulların eğitim karşılığında böyle bir şey yapma hakkı varsa benim de a4 talep etme hakkım vardır diye düşünüyorum. neyse...

    anayasanın 42. maddesinde geçtiği gibi "kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz."

    "biz koyun değiliz, hükümet yanlıları koyun." diyen arkadaşlar için şu gerçeği tekrar hatırlatayım. %50 filan değil tamamımız koyunuz. ne söylenirse onu yapıyoruz. daha temel hak ve özgürlüklerimizi bile savunamıyoruz. toplanan vergiler karşılığında alınması gereken hizmetleri rica minnet a4 kağıt karşılığında almamız gerektiğini sanıyoruz.

    bazı yazarlar da "a4 kağıdın topu kaç para ki, verin gitsin." diyor. tamam belki ben verebilirim, sen de verebilirsin fakat o 5-10 lirayı veremeyen insanlar var. sırf bu yüzden çocuğunu kayıt sırasında sorun yaşayan insanlar var.

    bu paragraf da "kansız bir insansın sen." diyen yazar arkadaşa ithafen. sanki ben" eğitime hiç bir desteğiniz olmasın, her şeyi devletten bekleyin. siz sakın bir şey yapmayın." dedim. tabi ki kendi imkanlarınıza göre okullara destek olun. organizasyonlara katılın, yardımda bulunun. hatta imkanınız varsa gidip okul yaptırın. burada söz konusu olan şey öğrenciyi kayıt etmek için a4 kağıdının zorunlu olması. bu bahsedilen a4 kağıt okula kayıt olma şartı olarak isteniyor. kağıt yoksa eğitim yok deniyor. devlet eğitim için gereken minimum şartları yerine getirmek zorunda.

    aldığım tepkiler üzerine biraz önce kırtasiyeye tekrar gittim ve a4 kağıt almaya gelen bir kadına sordum. "bu a4 kağıtlar zorunlu olarak mı isteniyor?" diye. "evet, hatta bağış için iban numarası da verdiler." dedi. elinde herhangi bir kanıtının olup olmadığını sordum. "iban numarası var ama bağış olarak yazıyor. bağışı zorunlu olarak yapmam gerektiğini sözlü olarak söylediler." dedi.

    gelen mesajlarda öğretmen bir arkadaş, bu durumun milli eğitim bakanlığı tarafından bilindiğini ve bir şekilde kılıfına uydurun dendiğini söyledi.

    başka bir yazar arkadaş da zamanında yeğeninin okulunu şikayet ettiğini ve sınıf öğretmeninin bir tek fotokopi bile vermemeye başladığını söyledi.

    gelen mesajlardan birinde de "camilerde para istenmesine şikayette bulunmuyorsunuz. gelip burada okullara yardım edilmesine şikayette bulunuyorsunuz." denildi. camilerde bağışta bulunmayan kişilere cuma namazı kıldırmayan hocaya rastlamadım. her cuma hocalar para istiyor ve ben tek kuruş vermeden geçip gidiyorum. hatta lösev, kızılay, akut, gibi vakıf ve kuruluşlar dışındaki cami yaptırma derneği, hatip yetiştirme vakfı gibi bağış kutularına da para atmıyorum.

    konuyu kavrayamayan arkadaşlar için özet;

    verilen a4 kağıtlar gönlünden koptuğu için verilmiyor. velinin çocuğunu okula kaydettirebilmek için zorunlu bir para birimi. bu yüzden buraya gelip sanki okula yapılan yardıma karşıymışız gibi yazmayın.
  • valla 2003'te liseye kaydolurken, okul aile birliğine bağış, okul aile birliğinden okul armalı kravat alma, okul aile birliğinden bla bla bla'nın yanında (ki katiyen özele değil anadolu lisesine kaydoluyor idim) benden de istenmişti.

    ilkokula kaydolduğum yılı mazur görün hatırlayamayacağım, 1994 veya 95 olabilir, o zaman da bir sürü şey istenmişti. bir sürü bağışta bulunmuştuk vs...

    babam benden 3 yaş küçük kuzenimi ikametgah bölgesinde gözükmeyen ama aslında evine daha yakın olan ilkokula yazdırabilmek için araya torpil vs. koydurmak zorunda kalmıştı.

    kıssadan hisse; fiiliyatta devlet okullarına kaydolmak hiçbir zaman ücretsiz olmadı.
    buna vaktiyle bir çare de yoktu ancak şimdi bir çağrı hattı vs. varsa, (tabi sonuç alınması da ihtimal dahilindeyse) hiç düşünmeyin şikayet edin. bilhassa okulların mezunları olanlar yapsın.

    çünkü bu gerçekten bir ben yanmasam, sen yanmasan durumu.
    çünkü bunu aman uğraşmayayım ya da aman çocuğuma takmasınlar diye sustuğumuzdan yapabiliyorlar.

    edit: devlet ödeneği yetersiz vs. denmiş. ok. ben zaten devletimiz okulları para içinde yüzdürmesine rağmen gelip öğrenciden alıyorlar, sonra devletin verdikleri ile de iskambil kağıdı basıyorlar demiyorum.
    ama hiçbir okul, kayıt için gerekenler listesini 2 vesikalık, kimlik fotokopisi, 1 koli a4 şeklinde düzenleyemez.
    çünkü evet gerçekten o a4'ün parasını ayrıca cebinden çıkaramayacak öğrenci de o okula kaydolmaya çalışıyor.
    maddi durumu iyi olan velinle görüşüp zaten bağışını alıyorsun, ona da tamam.
    ama devlet okullarındaki, özellikle iyi devlet okullarındaki "bizde böyle" "işinize gelirse" anlayışını, "parası ne ki" diye savunmayın lütfen.
    eğer parası ne ki ise, gidip gelmek için yol parası veremeyen çocuklar yerine o kağıtları siz okullara bağışlayın.

    yazılanlar sonrası edit: (bkz: okullara kırtasiye malzemesi bağış kampanyası)

    edit 3: öncelikle bir top a4 kağıdın adının "alt tarafı bir top a4" olarak değiştirilmesini talep ediyorum.
    başlığa yazılanlardan anladığım kadarıyla 1 top kağıt rayici 7 lira ile 12 lira arasında değişiyor. bu başlık da a4 fiyat rayicini eleştirmek için açılmış.
    1 kutu tebeşir (kullanılıyorsa hala) ya da tahta kalemi, tahta, çocuğun oturacağı sıra, sokağınızı temizlemek için alacağınız süpürge, evden çöpünüzü çöplüğe götürmek için yakacağınız yakıt da aydan aya böldüğünüzde çok tutmayacaktır. sonuçta bunlar ufak meblağlar, daha kaliteli bir yaşam için gözden çıkarılmalı. devletin herşeyi karşılaması beklenemez.
    burada "bık bık" ettiğim çocuklara bağış yapılması değil, bunun mecburi tutulması.
  • "bir a4 kaç para olabilir ki" değil kardeşim. devlet bunlara bunu sağlamıyor mu zaten? eğer böyle bir şikayet hattı varsa sağlıyor demektir. peki bu paraya noluyor?

    edit1: arkadaşlar bu entry bir üstteki entry'e sinirle yazılmıştı çünkü zamanında bir devlet okuluna kaydolurken okula sıra almam istenmişti ve 20 liralık kalitesiz okul takımlarına da 70-80 lira vermem istenmişti (hatta beden derslerine almamıştı hoca okulun eşofman takımını almadığım için). bir a4 kaç para olabilir ki verin nolcak yazısını görünce sinirle böyle bir entry yazmıştım. devletin okullara yeterli ödenek sağlamadığına onlarca dair mesajlar aldım.

    şimdi bu durumun çözümü bence öğrenciden böyle para toplamak değil devletten talep etmektir muhtemelen talep edilmiştir de devlet vermemiştir biliyorsunuz devletimiz genelde okulda eğitim vermeyi değil din aşılamayı sever (bkz: okullarda abdesthane ve mescitlerin zorunlu olması). keşke bu durumu böyle değil de siz öğretmenlerin başlattığı bir tepki ile öğrenseydik ve destek olsaydık. pek bilmiyorum ne yapılır ama mesajla veya yeni bir başlıkla bizlere de duyurursanız devletten ödenek artışı talebi hakkında bir kampanyaya destek olacağımıza emin olabilirsiniz.

    edit2(bir yazarın isteğiyle bilgilendirme ve kampanyamsı bir şey): "cok yakin zamana kadar isin icinde olan biri olarak hatta meb'in il , ilce teskilatinda bulunmus biri olarak soyluyorum hocam malesef devlet nakdi olarak para vermiyor okullara. meb dedigin kurum olmus ali babanin ciftligi en basit ornek olarak okullari ele alirsak okul muduru , mudur yardimcisi hatta ve hatta iskurdan gelen temizlikci bile liyakatten bi haber. liyakat olmayinca malesef hicbir sey olmuyor. okul mudurune il ilce kantin geliirlerinden para talep edelim diyoruz adamin boyle bir gelirden haberi yok. yanlis anlasilmasin ordan para talep estsekte maxsimum bin lira verecekler o da ayri bi olay. isin entresan kismi ne biliyor musun hocam imam hatip orta okullari icin il-ilce meb reklam afisi basar. brosur basar okullara dagitir. ama nakdi paraya gelince yok. su an imam hatip liselerine en azindan bir coguna 1 yildir odenek geliyor. normal diger okullara ise odenekler 2018 itibari ile gelecek yani bakanlik direk 2018 den itibaren okullara para yatiracak ya da para nakit para degil ama makbuzla alisveris hakki. o da ouulun elektrik, su, vs faturalarina ancak yetecektir.

    kisaca verilen bir top kagit emin olun sizin cocugunuz icin hatta mumkunse daha fazla yardim edin, yardimlari okul idaresine degil de direk sinifin ogretmenine yapin. kagit olur, fotokopi makinasi olur. malesef devletimiz haftanin 5 gunu sut ve uzum vererek bir zengini daha zengin ediyor. o uzumler var ya onlar iste yerlere atilip ustine basliyor. o uzum ve sute harcanan parayi okula verseler okulda yemek verilir ama. kime anlatacaksin hocam. biri de cikip uzumler ise yaramiyor diyemiyor neden liyakat yok birinin iki dudagi arasina bagli orda yonetici olmasi."

    yani arkadaşlar okullara yeterli ödenek gelmiyor ama muhtemelen bir yandaşın kurduğu firmalardan çocukların sağlıklı gelişimi için okullara bedava süt sağlanıyor. tabii ki bu bedava süt ve üzümün parası verginizden kesiliyordur ama bedava işte. (bkz: bakanlığın dağıttığı sütten zehirlenen öğrenci). bir de yazar arkadaş süt ve üzüm konusunda öğrencilere anket yapılsın istemeyenlere boşuna verilmesin demişti. çünkü yenmiyormuş boşa gidiyormuş o üzümler.

    ve tabii ki kapanış olarak imam hatipler kapatılsın
  • ne saçma işler var...
  • geçen hafta itibariyle sekreterimizin kızının kaydı için 3 paket a4 kağıdı istemişler. bir de 750 tl'de nakit para.
  • baktım herkeste bi fas fus konuşma.. sanki dört dörtlük ödenek gidiyor okullara da. okul aile birliği üyeleri de veli..onları da bıdbıd edenlerden seçiyorlar. sonra bi bakıyorum a4 yanında tahta kalemi de istiyorlar.. (bkz: davulun sesi)
  • "şikayet edin, devlet kağıt veriyor" nah veriyor. okula gelen kağıt yetmiyor. milli eğitim müdürlükleri elinden gelse okullardaki kağıdı üç kuruş parayı alacak. 2 yıldır öğretmen olarak biz kendi aramızda para toplayıp kağıt ve toner alıyoruz. sonra öğretmenler çok ağlıyor. hassiktir.
  • mebin okullara yeterince ödenek gönderemediğinin kanıtı olabilecek hadisedir...

    kaldı ki siz okul yöneticilerinin a4 kağıtları, fantezileri için kullanbileceğini düşünüyorsanız hiç düşünmeden şikayet edebilirsiniz. bir soruşturmanın en az bir ay süreceğinin varsaydığımızda; alacağınız iki top kağıdın birinin, emin olun, yapacağınız şikayete bağlı soruşturmada kullanılacağını, yapılacak toner sarfiyatını, müfettiş görevlendirilmesi ve müfettişe verilecek yolluk ve yevmiye ödemelerini unutmadan tabii ki..
  • bağıştır. çoçuğunu okutacağın okula durumunuz varsa verin zaten ama bizde istemezsen kimse vermez o yüzden bi yere kadar yönlendirilme yapılabilir olarak düşünüyorum.

    bu arada durumu olupta herhangi bir bağış yapmamak için direnmekte bence bi o kadar saçma. evet bu okul devletin bütçesiyle yönetiliyor ama bu bütçelerin kısıtlı olduğu ortada ne olur yani çoçuğunun okuyacağı okula 2 kitap ya da sayfa artık neyse birşey alsan. her veli birşey katsa çoçuklar daha iyi bir ortamda derslerini görür. ne biliyim bunun kütüphane yapmaktan ne farkı var bütçen kadar yardım etmeli herkes heleki kendi çoçuğu için 2 paket eksik sigara iç kat birşey okula.

    lakin durumu olmayan bir kişiden zorla istenen birşey var ise bu ayrı bir şey bunun ayrımını yapalım zar zor geçinen birinden okul için bağış yapmasını zorlanmamalı tabiki. adam belki çocuğa giyicek kıyafet alamıyor ama ondan zorla bağış istiyorsan olmaz tabiki bu.
hesabın var mı? giriş yap