• kimse çocuğunuzun masrafını karşılamak zorunda değil demiş yukarıda birisi. devlet nerede peki? ne güne duruyor? ödediğimiz vergiler nereye gidiyor?mebusların bindiği makam araçları yerine daha ekonomik araçlar tercih edilse kaç çocuğun eğitimine katkı sağlanır? a4 kağıdını alamayan çocuğun ailesi ne yapacak? tüm sınıf getirip durumu olamayanlar getiremediğinde mahcup olmayacak mı çocuklar tüm sınıf arkadaşlarına karşı. cidden yazık size. örtülü ödenekten harcanan paralarda kaç tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır kim bilir.

    edit: imla ve düzeltme.
  • valla gençler işin içinden biri olarak konuşuyorum, devletin okullara ücretsiz a4 kağıdı göndermesinin tek yolu, hükümete yakın birilerinin kağıt işine girerek bunları ihaleyle devlete çakması sayesinde olur. işte o zaman okullara kamyon kamyon a4 yığılır, hatta fazlalıktan "çoluk çocuk kıçını silsin" diye tuvaletlere bile konur. siz bilmezsiniz ama şu an tablet, akıllı tahta, fotokopi makinesi, okul sütü, okul kuru üzümü gibi kalemlerde yaşanan şey tam olarak budur. bu a4 işini de bugüne kadar nasıl akıl edemediler, ona şaşırıyorum asıl ben. yoksa yakışırdı yani bilmemne holdingime.
  • "bir a4 kaç para olabilir ki" değil kardeşim. devlet bunlara bunu sağlamıyor mu zaten? eğer böyle bir şikayet hattı varsa sağlıyor demektir. peki bu paraya noluyor?

    edit1: arkadaşlar bu entry bir üstteki entry'e sinirle yazılmıştı çünkü zamanında bir devlet okuluna kaydolurken okula sıra almam istenmişti ve 20 liralık kalitesiz okul takımlarına da 70-80 lira vermem istenmişti (hatta beden derslerine almamıştı hoca okulun eşofman takımını almadığım için). bir a4 kaç para olabilir ki verin nolcak yazısını görünce sinirle böyle bir entry yazmıştım. devletin okullara yeterli ödenek sağlamadığına onlarca dair mesajlar aldım.

    şimdi bu durumun çözümü bence öğrenciden böyle para toplamak değil devletten talep etmektir muhtemelen talep edilmiştir de devlet vermemiştir biliyorsunuz devletimiz genelde okulda eğitim vermeyi değil din aşılamayı sever (bkz: okullarda abdesthane ve mescitlerin zorunlu olması). keşke bu durumu böyle değil de siz öğretmenlerin başlattığı bir tepki ile öğrenseydik ve destek olsaydık. pek bilmiyorum ne yapılır ama mesajla veya yeni bir başlıkla bizlere de duyurursanız devletten ödenek artışı talebi hakkında bir kampanyaya destek olacağımıza emin olabilirsiniz.

    edit2(bir yazarın isteğiyle bilgilendirme ve kampanyamsı bir şey): "cok yakin zamana kadar isin icinde olan biri olarak hatta meb'in il , ilce teskilatinda bulunmus biri olarak soyluyorum hocam malesef devlet nakdi olarak para vermiyor okullara. meb dedigin kurum olmus ali babanin ciftligi en basit ornek olarak okullari ele alirsak okul muduru , mudur yardimcisi hatta ve hatta iskurdan gelen temizlikci bile liyakatten bi haber. liyakat olmayinca malesef hicbir sey olmuyor. okul mudurune il ilce kantin geliirlerinden para talep edelim diyoruz adamin boyle bir gelirden haberi yok. yanlis anlasilmasin ordan para talep estsekte maxsimum bin lira verecekler o da ayri bi olay. isin entresan kismi ne biliyor musun hocam imam hatip orta okullari icin il-ilce meb reklam afisi basar. brosur basar okullara dagitir. ama nakdi paraya gelince yok. su an imam hatip liselerine en azindan bir coguna 1 yildir odenek geliyor. normal diger okullara ise odenekler 2018 itibari ile gelecek yani bakanlik direk 2018 den itibaren okullara para yatiracak ya da para nakit para degil ama makbuzla alisveris hakki. o da ouulun elektrik, su, vs faturalarina ancak yetecektir.

    kisaca verilen bir top kagit emin olun sizin cocugunuz icin hatta mumkunse daha fazla yardim edin, yardimlari okul idaresine degil de direk sinifin ogretmenine yapin. kagit olur, fotokopi makinasi olur. malesef devletimiz haftanin 5 gunu sut ve uzum vererek bir zengini daha zengin ediyor. o uzumler var ya onlar iste yerlere atilip ustine basliyor. o uzum ve sute harcanan parayi okula verseler okulda yemek verilir ama. kime anlatacaksin hocam. biri de cikip uzumler ise yaramiyor diyemiyor neden liyakat yok birinin iki dudagi arasina bagli orda yonetici olmasi."

    yani arkadaşlar okullara yeterli ödenek gelmiyor ama muhtemelen bir yandaşın kurduğu firmalardan çocukların sağlıklı gelişimi için okullara bedava süt sağlanıyor. tabii ki bu bedava süt ve üzümün parası verginizden kesiliyordur ama bedava işte. (bkz: bakanlığın dağıttığı sütten zehirlenen öğrenci). bir de yazar arkadaş süt ve üzüm konusunda öğrencilere anket yapılsın istemeyenlere boşuna verilmesin demişti. çünkü yenmiyormuş boşa gidiyormuş o üzümler.

    ve tabii ki kapanış olarak imam hatipler kapatılsın
  • bugün kırtasiyede tanık olduğum olay. veliler peşi sıra kırtasiyeye girip 2'şer top a4 kağıt alıp çıkıyorlardı. kırtasiyeci tanıdığım olduğu için "neden herkes a4 kağıt alıyor?" diye sordum. "karşıdaki okul kayıt için velilerden a4 kağıt istiyor." dedi.

    böyle bir şeyle karşılaştığınızda mebim alo 147 hattını arayarak şikayette bulunabilirsiniz. öğrenciyi devlet okullarına kayıt ettirmek ücretsizdir.

    edit:

    *yaşama hakkı
    *kişi dokunulmazlığı
    *sağlık hakkı
    *eğitim hakkı
    *dilekçe hakkı
    *özel yaşamın gizliliği hakkı
    *seçme seçilme hakkı

    evet, yukarıda madde madde yazan şeyler anayasayla sabitlenmiş, bizim temel hak ve özgürlüklerimiz. bazılarımız ilk maddeyi okuduğu gibi ne olduklarını anlamışlardır. şimdi bu bilgiyi ilk defa öğrenenler vereceğim adrese a4 kağıtları göndersin. ne de olsa mesaj yoluyla çoğu kişinin belirttiği gibi "devlet ödenek vermiyor. okullar da bu tarz şeyleri yapmaya mecbur kalıyor." okulların eğitim karşılığında böyle bir şey yapma hakkı varsa benim de a4 talep etme hakkım vardır diye düşünüyorum. neyse...

    anayasanın 42. maddesinde geçtiği gibi "kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz."

    "biz koyun değiliz, hükümet yanlıları koyun." diyen arkadaşlar için şu gerçeği tekrar hatırlatayım. %50 filan değil tamamımız koyunuz. ne söylenirse onu yapıyoruz. daha temel hak ve özgürlüklerimizi bile savunamıyoruz. toplanan vergiler karşılığında alınması gereken hizmetleri rica minnet a4 kağıt karşılığında almamız gerektiğini sanıyoruz.

    bazı yazarlar da "a4 kağıdın topu kaç para ki, verin gitsin." diyor. tamam belki ben verebilirim, sen de verebilirsin fakat o 5-10 lirayı veremeyen insanlar var. sırf bu yüzden çocuğunu kayıt sırasında sorun yaşayan insanlar var.

    bu paragraf da "kansız bir insansın sen." diyen yazar arkadaşa ithafen. sanki ben" eğitime hiç bir desteğiniz olmasın, her şeyi devletten bekleyin. siz sakın bir şey yapmayın." dedim. tabi ki kendi imkanlarınıza göre okullara destek olun. organizasyonlara katılın, yardımda bulunun. hatta imkanınız varsa gidip okul yaptırın. burada söz konusu olan şey öğrenciyi kayıt etmek için a4 kağıdının zorunlu olması. bu bahsedilen a4 kağıt okula kayıt olma şartı olarak isteniyor. kağıt yoksa eğitim yok deniyor. devlet eğitim için gereken minimum şartları yerine getirmek zorunda.

    aldığım tepkiler üzerine biraz önce kırtasiyeye tekrar gittim ve a4 kağıt almaya gelen bir kadına sordum. "bu a4 kağıtlar zorunlu olarak mı isteniyor?" diye. "evet, hatta bağış için iban numarası da verdiler." dedi. elinde herhangi bir kanıtının olup olmadığını sordum. "iban numarası var ama bağış olarak yazıyor. bağışı zorunlu olarak yapmam gerektiğini sözlü olarak söylediler." dedi.

    gelen mesajlarda öğretmen bir arkadaş, bu durumun milli eğitim bakanlığı tarafından bilindiğini ve bir şekilde kılıfına uydurun dendiğini söyledi.

    başka bir yazar arkadaş da zamanında yeğeninin okulunu şikayet ettiğini ve sınıf öğretmeninin bir tek fotokopi bile vermemeye başladığını söyledi.

    gelen mesajlardan birinde de "camilerde para istenmesine şikayette bulunmuyorsunuz. gelip burada okullara yardım edilmesine şikayette bulunuyorsunuz." denildi. camilerde bağışta bulunmayan kişilere cuma namazı kıldırmayan hocaya rastlamadım. her cuma hocalar para istiyor ve ben tek kuruş vermeden geçip gidiyorum. hatta lösev, kızılay, akut, gibi vakıf ve kuruluşlar dışındaki cami yaptırma derneği, hatip yetiştirme vakfı gibi bağış kutularına da para atmıyorum.

    konuyu kavrayamayan arkadaşlar için özet;

    verilen a4 kağıtlar gönlünden koptuğu için verilmiyor. velinin çocuğunu okula kaydettirebilmek için zorunlu bir para birimi. bu yüzden buraya gelip sanki okula yapılan yardıma karşıymışız gibi yazmayın.
  • çünkü devlet milli eğitim bakanlığı yerine diyanet bütçesine zam yapıyor.

    okul ne yapsın? yok, para da yok, ödenek de yok, öğrencinin ihtiyacı var. senin çocuğun için öğretmen kendi cebinden mi para versin?
  • ister büyükşehir ister taşra, ilk gördüğünüz devlet okuluna gidip müdürden 1 çaylık vakit isteyin ve tuvaletlerin temizliği için malzemeyi nasıl sağlıyorsunuz, kişisel bakımı yeni öğrenmiş çocukların sabunlarını nasıl tedarik ediyorsunuz..sadece sorun ve dinleyin...

    bak a4 falan demedim daha ben, çamaşır suyu, sıvı sabun, tuvalet kağıdındayım.
    çatısı akan, peteği tıkalı, kömürü/odunu belediyeden dilenen müdürler idarecilik değil kravatlı dilencilik mesleğini icra ediyorlar.....

    bak a4 falan bak daha demedim oralara gelemedim......
  • öğrenciler için kullanılacak eğitim gerecini temin etme çabasıdır. elbette alınması zorunlu değildir, okulların sadece bağış toplama yetkisi var. yoksul insanları bu konuyla ilgili daraltmak/bunaltmak da doğru değil.

    şunu da göz önünde tutmak gerekir ki okul, bağış olarak aldığı a4 toplarından şato inşa etmiyor, bu kağıtlar öğrenciler için harcanıyor. okul da ne yapsın kardeşim, veli bağışlarına muhtaç..

    yahu, yazım nasrettin hoca'nın "sen de haklısın" fıkrasına döndü. ben işin içinden çıkamadım...

    ___________
    okur köşesi
    merhaba, rica etsem isim vermeden ekleyebilir misiniz?

    okulda fotokopi kağıdını (5 top kağıdı 490 tl ye aldım bugün), toner bittiğinde toneri (haziranda bir toner 900 tl idi), fotokopi makinesi ya da okuldaki diğer yazıcılar arızalandığında tamir parasını (mayısta 3300tl ödedik), çocuklara materyal, pano süsleme, etkinlik hazırlamak için gerekli olan tüm malzemeleri, okulun her türlü temizlik malzemelerini, son dönemde maske ve dezenfektanlarını ve daha sayamayacağım bir çok şeyi biz öğretmenler alıyoruz. okulu boyatabilmek için okul aile birliği ve hayırseverlere dil dökmek zorunda kaldık. bahçemiz kaç yıldır yapılmadı, kapı kapı dolaşarak duvar ancak çektirebildik. şahsen benim ayda bin liraya yakın okul masrafım oluyor kendi cebimden. durumu olmayan öğrenciler için yaptığımız yardımları ayrı tutuyorum.

    kimsenin bir şeyden haberi yok...
  • valla 2003'te liseye kaydolurken, okul aile birliğine bağış, okul aile birliğinden okul armalı kravat alma, okul aile birliğinden bla bla bla'nın yanında (ki katiyen özele değil anadolu lisesine kaydoluyor idim) benden de istenmişti.

    ilkokula kaydolduğum yılı mazur görün hatırlayamayacağım, 1994 veya 95 olabilir, o zaman da bir sürü şey istenmişti. bir sürü bağışta bulunmuştuk vs...

    babam benden 3 yaş küçük kuzenimi ikametgah bölgesinde gözükmeyen ama aslında evine daha yakın olan ilkokula yazdırabilmek için araya torpil vs. koydurmak zorunda kalmıştı.

    kıssadan hisse; fiiliyatta devlet okullarına kaydolmak hiçbir zaman ücretsiz olmadı.
    buna vaktiyle bir çare de yoktu ancak şimdi bir çağrı hattı vs. varsa, (tabi sonuç alınması da ihtimal dahilindeyse) hiç düşünmeyin şikayet edin. bilhassa okulların mezunları olanlar yapsın.

    çünkü bu gerçekten bir ben yanmasam, sen yanmasan durumu.
    çünkü bunu aman uğraşmayayım ya da aman çocuğuma takmasınlar diye sustuğumuzdan yapabiliyorlar.

    edit: devlet ödeneği yetersiz vs. denmiş. ok. ben zaten devletimiz okulları para içinde yüzdürmesine rağmen gelip öğrenciden alıyorlar, sonra devletin verdikleri ile de iskambil kağıdı basıyorlar demiyorum.
    ama hiçbir okul, kayıt için gerekenler listesini 2 vesikalık, kimlik fotokopisi, 1 koli a4 şeklinde düzenleyemez.
    çünkü evet gerçekten o a4'ün parasını ayrıca cebinden çıkaramayacak öğrenci de o okula kaydolmaya çalışıyor.
    maddi durumu iyi olan velinle görüşüp zaten bağışını alıyorsun, ona da tamam.
    ama devlet okullarındaki, özellikle iyi devlet okullarındaki "bizde böyle" "işinize gelirse" anlayışını, "parası ne ki" diye savunmayın lütfen.
    eğer parası ne ki ise, gidip gelmek için yol parası veremeyen çocuklar yerine o kağıtları siz okullara bağışlayın.

    yazılanlar sonrası edit: (bkz: okullara kırtasiye malzemesi bağış kampanyası)

    edit 3: öncelikle bir top a4 kağıdın adının "alt tarafı bir top a4" olarak değiştirilmesini talep ediyorum.
    başlığa yazılanlardan anladığım kadarıyla 1 top kağıt rayici 7 lira ile 12 lira arasında değişiyor. bu başlık da a4 fiyat rayicini eleştirmek için açılmış.
    1 kutu tebeşir (kullanılıyorsa hala) ya da tahta kalemi, tahta, çocuğun oturacağı sıra, sokağınızı temizlemek için alacağınız süpürge, evden çöpünüzü çöplüğe götürmek için yakacağınız yakıt da aydan aya böldüğünüzde çok tutmayacaktır. sonuçta bunlar ufak meblağlar, daha kaliteli bir yaşam için gözden çıkarılmalı. devletin herşeyi karşılaması beklenemez.
    burada "bık bık" ettiğim çocuklara bağış yapılması değil, bunun mecburi tutulması.
  • 3-5 sayfa entry okudum. direkt yazayım. o kağıt isteyenlerden birisi de benim.adım adım gidelim isterseniz.
    benim okul 400-480 arası mevcudu değişen bir okul.bir tane engelli hizmetlim var ki onunla da ilgilenecek bir personel lazım aslında. devlet baba diyor ki her hizmetli 8 sınıf temizlesin ( fazla falan verirsen sonra bakanlığa dava açıyor bakanlıkta okul idarecisi kimse rücu ettiriyor) şimdi benim bu hizmetliyi sayma zaten temizleyemiyor da. bende 20 derslik var.ne yapıcam ben 2 hizmetli okul aile birliği bütçesinden karşılayacağım. bir hizmetli hizmet alımı (kdv,sgk v.s) 2600 tl. hadi kağıt üzerinde engelli hizmetlim olduğundan 4 sınıfı onun üzerine göstericem.2 hizmet satın alma yaptım ne etti ayda 5200 tl sabit gider. 10 ay çalıştırsam bu arkadaşları 52000 tl para eder. böl bunu 400 veliye ne yapar 52000/400=130 tl veli başı para gelmesi lazım. bakın daha kağıdı küreği sabunu deterjanı havlu kağıdı, akan patlayan yerleri , kırılan camları v.s. saymadım.

    ben veliye diyorum ki: dönemlik 75 tl bağışta bulunun ki bunu yapalım.bak zorunlu değil bağış.yapmazsan ne olur? alamam hizmet alımı, 1 engelli ile ne kadar olursa. e haliyle okul leş gibi olur tuvaletler kokar v.s. bana ne var? ben odamda otururum devlet bana yine maaşımı verir. peki böyle mi oluyor? olmuyor dostlar. velinin %60'ı verirse şanslıyım. geri kalanı " bana ne devlet versin" diyor. ben de 10 takla atıyorum kalanını bulmaya.esnaf veli gelse yapışıyorum adama, kermes yapıyorum, kendi evime etmediğim pazarlığı okula ediyorum.(adamın birisi çok pazarlık ettim diye yüzüme karşı "bu okul idarecileri de hep aç" dedi de yuttum lafını.kimin için, senin çocuğun için)

    hesaba dönelim: 250 veliden senede 150 tl bağış alsam ne eder? 250*150=37500. e benim sadece hizmetli giderim 52000 ne yapıcam? tüm bu durumda bir de kağıt masrafı mı ödeyeyim.

    kayıtta 2 top kağıt istiyorum.kimsenin boğazına da yapışmam. vermese kağıdı sanki kayıt yapmıyacak mıyım? el mecbur yine yapıcam. 100 veli gelse kayda 200 top kağıt olur. benim geçen sene devletin verdiği fatih projesi fotokopi cihazında sayaç var. 1 senede 560000 çekim yapılmış. idarenin harcadıkları falan hariç bunlar tabii.

    sonra 75 tl bağış veren veli var ya! en ufak bir hata görse okulda, mesela kirli lavabo, bitmiş sabunluk v.s. " hocam o kadar bağış veriyoruz neden yapılmıyor bunlar" diyor. eh biraz haklı ama sanki 150 lira'yı verip beni satın almış gibi havası yok mu?

    birisi bu paralar nereye gidiyor demiş. 3 ayda bir okul aile birliği bilanço yayınlar okula internet sitesine asılır.aç bak kardeşim! beğenmezsen gel hesabını da sor. yok anca atıp tutma. ben bu açık kalan miktarı çıkarmak için takla atıyorum.bu sebeple okula onay almış filmlerden oluşan sinema arabası getirtiyorum.bir miktarını tutanakla okula alacağım. geçen sene velinin birisi arıyor "siz çocuklar üzerinden para kazanıyorsunuz" diyor.parayı ben kazanıyorum ona göre çünkü. gönderme çocuğunu diyorum zorunlu değil.e ama canı istiyor diyor. bebesine söz geçiremeyen size çemkiriyor.

    bu sebeple benim güzel kardeşlerim.iki top kağıda ağlayacağınıza çocuklarınızın hangi şartlarda eğitim yapmaya çalıştıklarına ağlayın.almayacaksanız da "alamam" deme cesaretiniz olsun.ülkede eğitim 12 yıl zorunlu.çocuğunuzu okutmam diyemez kimse.evet hoca camide bağış yapmayınca " namaz kıldırmam" demez. öğretmen de "okutmam" demez korkmayın en fazla ödev vermez.

    ben okulda paraya elimi sürmem mesela.sağolsun bazı veliler kendisi gelip "okul için ne yapabiliriz?" diyorlar. kağıt aldırırım, toner bedelini yollar kırtasiyeye ödettiririm, camcıya borcum varsa yollar ödettiririm ama para verdi mi ben almam kardeşim derim.af buyurun götü boklu 2 top kağıt için duyulan laflara bak şurada.sanki kendine istiyor adamlar.

    bu kadar şikayetçisin neden idarecilik yapıyorsun diyecek olanlara not: benim mantığıma göre bu işi öyle ya da böyle birisi yapması gerekiyor.ben kendi adıma iyi yaptığımı düşünüyorum.yukarıda yazdığım gibi ""ben maaşımı her türlü alırım"" diyemeyen adamlar bu işi yapmalıdır.iyi çalışacak adamlar bu işi yapmalıdır. mantığım bu olduğundan ben bu koltuktan kaçınırsam ve bu sebeple buraya layıkıyla çalışmayacak birisi oturursa vebali benim olur diye düşündüğümden yapıyorum.tüm bunları da bugün okulda üçüncü kata 1 palet fayans taşımış birisi olarak gönül rahatlığıyla yazıyorum.
  • idareci olarak kayıtlarda istiyoruz. tabiki zorlama ya da kayıt yapmama gibi durum yok. bu daha çok okula sahip çıkılması için yapılan bir uygulama.
    okullarda açıldığı hafta devlet tüm öğrencilere tüm dersler kitaplarını ücretsiz olarak verecek. ama öğrencilerin çoğunluğu bu kitapları özen göstermeden belki çöpe atacak. veliler kitapları da sormayacak neden çünkü bedava.
    biraz para verince okulu ve malzemeleri sahiplenirler umuduyla böyle şeyleri deniyor okul idareleri
    keşke öğrenci ve veliler vandal davranışları engellemeye çalışsa okullara gelen ödenekler verimli bir şekilde yerinde kullanılsa ben de dilenci gibi a4 kağıdı istemesem.

    edit : gelen mesajlar üzerine
    1-gelen velilere gönüllük esaslı olduğunu anlatıyoruz. durumu olmayana gereken kolaylık gösteriliyor.
    2- olumlu ya da. olumsuz mesaj atan arkadaşları kendi çocuğunun ya da kardeşinin okuduğu okulda okul aile birliğine üye olmasını tavsiye ederim. böylelikle verilen paraların nerelere ödendiğini takip edebilirsiniz. (bkz: davulun sesi uzaktan hoş gelir.)
hesabın var mı? giriş yap