41533 entry daha
  • arz değil, talep geleceğin petrol dengesini değiştirecek

    yıllardır, petrolle ilgili en büyük endişeler arz üzerine odaklanarak ilerledi. ilk aşama olarak yarım yüzyıl önce, opec’in arap üyeleri amerika’ya ve israil’in diğer destekçilerine ihracatı yasakladığı arap-israil savaşında öğrenildi. bugün enerji ile jeopolitik arasındaki bağlantının iyi niyetli olarak kesildiğini de düşünebilirsiniz. orta doğu’da savaş yeniden başlamış ve rusya’nın ukrayna’yı işgali batı için bir dışlayıcı haline getirmiş olsa da, petrol piyasaları duruma büyük ölçüde sessiz kalmıştır. aslında enerji piyasalarına temel olarak arz değil talep olarak etkileyecek yeni bir aşamanın başlangıcı olarak bakılmaktadır. ancak bu değişim derin jeopolitik sonuçları da beraberinde getirecek gibi görünüyor.

    dünya genelinde hükümetler, iklim değişikliği ile mücadele etmek amacıyla petrol talebini azaltmak ve alternatif enerji kaynaklarını desteklemek için politikalar tasarlamaktadır. elektrikli araçlar arkasındaki teknolojiler, giderek daha ucuz ve daha gelişmiş hale gelmektedir. küresel petrol talebinin yaklaşmakta olan zirvesi ve ardından gelen düşüşün, fiyatları ve üretimi önümüzdeki on yıllar içerisinde belirgin hale getireceği görüşündedirler.

    bu değişim, bazı üreticilere daha fazla pazar gücü sağlayacaktır. en büyük, en az karbon yoğunluğuna sahip ve en ucuz petrol rezervleri, suudi arabistan ve hemen komşusu olan basra körfezi’ndeki opec ülkelerinde bulunmaktadır. petrol piyasası daraldıkça, üretim payları yükselecektir. enerji geçişinin hızına bağlı olarak, bir petrol firması olan bp'ye göre, bu güç 2050 yılına kadar küresel üretimin yarısından ve hatta üçte ikisinden fazlasını kontrol edebilir. bu oran, günümüzde %40’ın altındadır. kuveyt, suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri gibi yerler, dünyanın en büyük egemen varlık fonlarına ev sahipliği yapmaktadır ve komşulukları ötesinde sermaye ve etkiyi dağıtmaktadır. sermayelerinin yığılı olduğu ve güçlerini yurt dışında yansıtmak istedikleri bir gerçektir.

    bu arada, diğer petrol güçleri geride kalacak. bugün afrika, latin amerika ve asya’daki birçok ülkede ulusal petrol şirketleri, körfez’deki petrol kadar yüksek maliyetli ve daha fazla karbon yoğunluğuna sahip petrol çıkarıyor. bir ölçüye göre, ulusal petrol şirketleri tarafından gelecek on yıl için planlanan 1,8 trilyon dolarlık yatırımın 1,2 trilyon doları, ülkelerin 2050’ye kadar net sıfır emisyon hedeflerini gerçekleştirmeleri durumunda karsız hale gelebilir. nijerya’nın nnpc’si, meksika’nın pemex’i ve endonezya’nın pertamina’sı, atıl kalma riski en yüksek olanlar arasındadır. birçok üretici, ülkedeki hükümetler genellikle emtia gelirlerine aşırı derecede bağımlı oldukları için bazı ulusal petrol şirketlerinin başarısızlığı, borç krizlerine, iflaslara ve on yıl boyunca kalkınma kaybına yol açabilir. bu, yükselen petrol fiyatlarının ithalatçı ülkelerin ticaret açıklarını genişletmesi ve borçlarını geri ödeme yeteneklerini sınırlamasının ardından 1980'lerde latin amerika'yı saran borç krizlerinin bir ayna görüntüsü olabilir.

    bu bozulma nasıl yönetilebilir? iklim değişikliğiyle mücadele etmek için enerji geçişini hızlandırmak gereklidir, ancak geçiş ne kadar hızlı olursa, pazar gücünün yoğunlaşması o kadar kötüleşir ve yüksek maliyetli üreticilere daha büyük bir şok yaşanır. bu arada, hükümetlerin stratejik petrol rezervleri gibi başa çıkma mekanizmaları, petrol tüketicileri için dalgalanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. bu mekanizmalar, asya ve afrika’daki büyük gelişmekte olan ülkeleri de içerecek şekilde genişletilmelidir. bu ülkeler, yakında çin’i geçerek petrol talebi büyümesine en büyük katkı sağlayacaklardır. hindistan ile yürütülen yeni müzakereler, diğer büyük gelişmekte olan ekonomileri de içerecek şekilde genişletilmesi gerekmektedir.

    bu arada, şanssız üreticiler için öncelik, petrol fiyatları nispeten yüksekken ve talep hala güçlüyken çeşitlendirmek olmalıdır. kolombiya’nın ecopetrol’ünden malezya’nın petronas’ına kadar birkaç şirket, yenilenebilir enerji, hidrojen ve karbon yakalama gibi düşük karbonlu teknolojilere ağırlıklı olarak sermaye bütçelerinin bir kısmını harcamaktadır. bu teknolojiler, petrol çöküşüne karşı bir koruma sağlayabilir. ancak ortalama olarak, ulusal petrol şirketleri sermaye harcamalarının sadece %5’ini çeşitlendirmeye ayırmaktadır. batı’nın büyük petrol şirketleri ise %15 harcamaktadır. hükümetler de ekonomilerin petrol dışında bir çeşitlenme sağlaması için farklı alanlara yatırımlar yapmalıdır. yine de, bazı ülkeler bir şekilde mali yardıma ihtiyaç duyacaktır ve bu çok taraflı kurumları daha fazla zorlayacaktır. geçmiş yarım yüzyılın arz kaynaklı petrol şokları, sıkça jeopolitik karmaşanın kaynağı olmuştur. gelecek geçişi daha öngörülü bir şekilde ele alınmadıkça, önümüzdeki yarım yüzyıl da daha az sorunlu olmayacaktır
  • firmalara verdiğiniz sms ve arama izinlerini liste şeklinde görüntüleyip değiştirebileceğiniz bir yol var.

    e-devlet'e girip "ticari elektronik ileti yönetim sistemi"ni aratın. "yeni iletişim adresi ekle" kısmından telefon numaranızı veya e-posta adresinizi ekleyebilirsiniz. burada da aydınlatma metni`ni okuyup onaylamanız gerekiyor. e-devlet üzerinden tek tek onaylarınızı inceleyip düzenleyebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap