• gözlerimiz kapalıyken neden dümdüz yürüyemeyiz?

    bugüne kadar birçoğumuz yolumuzu şaşırarak kaybolmuşuzdur. böyle durumlarda etrafımızda bize yön verecek herhangi bir yapı ya da nesne arar, gideceğimiz yolu ona göre belirlemeye çalışırız. ancak görüş alanımız içinde bu tür bir referans noktası yoksa yönümüzü bulmakta zorlanırız.

    aynı durum gözümüz kapalıyken de geçerlidir. örneğin birisi gözünüzü kapatıp dümdüz yürümenizi istediğinde kendinizi hiç tahmin etmediğiniz bir konumda bulabilirsiniz.

    bugüne kadar konuyla ilgili yapılan araştırmalarda gözleri kapalı haldeyken düz yürüdüğünü zannedenlerin aslında daireler çizerek ilerlediği görüldü. kimi araştırmacıların tahminine göre bunun nedeni yürüdükçe her bir adımda “düz” tanımımıza dair bilişsel algımızda bir sapma olması ve ilerledikçe bu sapmaların birbiri üstüne eklenerek ilerlediğimiz hattın giderek kıvrılmasına yol açması.

    vücudumuzda tam olarak nasıl bir mekanizmanın bu sapmaya neden olduğu bilinmiyor, ancak uzmanların tahminine göre mekânsal algı ve denge becerilerimizi yöneten vestibüler sistem ile vücudumuzun ve vücudumuzu oluşturan bölümlerin (kollar, bacaklar, baş gibi) hangi pozisyonda olduğunu anlamamıza yarayan proprioseptif sistem birlikte çalışarak konumumuzu anlamamızı ve düzenli olarak güncellememizi sağlıyor. görsel ipuçları olmadığında ise iç kulaktaki vestibüler sistemin hata verdiği, bunun da konumumuzla ilgili bizi yanılttığı düşünülüyor.

    kaynakça

    live science

    npr
  • atatürk, refik halit karay ile hiç anlaşamazdı. refik bey de mustafa kemal'i sevmezdi. hep kendisine muhalifti. soyadı kanununa müteakip gazi paşa, refik beye "karay " soyadını vermiş ve kendisine; hayatın boyunca bana hep ters gittin,sana soyadını da tersten veriyorum demiştir.
  • vincent van gogh, başlangıçta papaz olmayı planlanmıştı. belçika'nın borinage şehrinde bir vaiz olarak çalışıyordu. geleceğinin resim yapmakta olduğuna ancak bu işten kovulduktan sonra karar verdi.

    parasız olması nedeniyle modellere para vermemek için kendi portrelerini yapmıştır. tuval alacak parası bile olmadığı için önceki resimlerinin üzerine yeni resimler yapmıştır. bu nedenle yaptığı resimlerin sayısı henüz tam olarak bilinememektedir.

    vincent van gogh, hiçbir sanat eğitimi almamasına rağmen 27 yaşından sonra çizmeye başlamış ve 37 yaşında intihar edene kadar 900 tablo ile 1100 çizim yapmıştır. bu da 10 yıllık bir sürede yaklaşık olarak her 2 günde bir sanat eseri ve her 4 günde bir tablo ortaya çıkaracak kadar üretken bir sanatçı olduğu anlamına gelir.

    kaynak:
    https://artsandculture.google.com/…h/aglstryjblbrka
  • yeşilçamın akraba ünlüleri-son
    selamlar herkese. bu serinin son entrysini girmem 3 günümü aldı. benim için yorucu oldu ama bunları araştırıp, yazarken keyif aldım. sizlerin de okurken keyif alması dileği ile. hadi başlayalım

    bu görsel beyefendinin ismi erhan dilligil. hatırlatayım erhan dilligili, şenerşen in milyarder filminde son numara ile büyük ikramiyeyi kaybeden adam, dila hanım filminde kadir inanır ile içki yudumlayan adam görsel ya da çıplak vatandaş filminde emniyet görevlisi görsel rolleri ile hatırlayabilirsiniz. kendisi önceki entrylerimde bahsettiğim avni dilligil in oğlu olur. erhan dilligil de aliye rona nın yeğeni( hala sıfatı ile), aynı zamanda çiçek dilligil ingörsel anne ayrı baba bir abisi olur. avni dilligil in 2. eşi de gülen gözler filmi ile çöpçüler kralı filminde şener şen in annesi rolünde oynayan nezahat tanyeri dir.görsel görsel aynı zamanda erhan dilligil in annesidir. avni dilligil in 1. eşi daha önceki entrylerimde bahsettiğim üzere belkıs dilligil dir görsel
    karışık mı oldu? bir daha okuyun :)

    devam edelim feridun çölgeçen ismini daha önce duymamış olabilirsiniz belki ama şu resme görsel bakınca hatırlarsınız. kendisi kapıcılar kralı filmindeki en üst katta oturan zengin yaşlı amcamız. feridun çölgeçen ile yeşilçamın küçük hanımefendisi belgin dorukgörsel teyze çocuklarıdır. ( bu arada feridun çölgeçenin hayatını okursanız standartların üstünde biri olduğunu görebilirsiniz)
    bu görsel deki hanımefendiyi tanırsınız ayten gökçer. eşi ise ünlü tiyatrocu cüneyt gökçerdirgörsel öyle ki cüneyt gökçerin ismi ankara çayyolundaki devlet tiyatrosuna verilmiştir.
    cüneyt gökçerin ilk eşinden olan yine oyuncu bir kızı vardır. adı da deniz gökçerdirgörsel bu haliyle tanımazsınız ( ben de tanımayamazdım) eski hali şuradagörsel görsel

    bu sanatçımızın ismi erdinç akbaş. peki aydemir akbaş ın kardeşi olduğunu biliyor muydunuz?

    butiyatro oyuncumuz yine tanıdık bir simalardan. kendisi adile naşitin kardeşi selim naşit ingörsel oğlu olur ve adı da necip naşit özcandır.

    bilge zobu yu kapıcılar kralı filminde yönetici rolünden tanırız. görsel
    bilge zobu aynı zamanda sinema oyuncusu melike zobu nun görsel amcası olur.

    kemal sunal ın yakışıklı isimli bir filminde aliye rolü ile oynayan hanımefendiyi hatırlarsınız.görselgörsel bu sanatçımızın ismi ayşegül uygurer dir. ayşegül uygurer in annesi ise tanıdık bir isim kaynanalar dizisindeki nuri kantarın eşi rolündeki namı diğer nöriye karakterini canlandıran leman çıdamlıdır.görsel

    aytaç öztuna yı görsel
    ilk bakışta hatırlamayabilirsiniz. kendisi bir çok filmde rol almıştır. örneğin şener şen in milyarder filminde şuradagörsel
    [https://soz.lk/i/r6v662cb görselgörsel ya da metin akpınar zeki alasya nın başrolünü oynadığı caferin çilesi filminde şuradan görsel
    görsel , bu hanımefendinin babası kim dersiniz.? tosun paşa filminde tellioğllarının kafasına aldığı darbe ile üşüten akil öztunagörsel ya da hababam sınıfının felsefe hocası akil bey. küçük bir anekdot akil öztuna tosun paşa filmi çekimlerinde deveden düşmesi sonucu iç kanama geçirerek vefat etmiş.

    süt kardeşler filminde afife rolünde oynayan sanatçımızın ismi jale altuğ dur. görsel jale hanımın eşi süper baba dizisinin fikret i, perihan abla dizisinin şakiri şevket altuğdur.görsel bu resimde de jale ve şevket altuğ çiftini görmekteyiz.

    yine tosun paşa filminden daver beyi bilirsinizgörsel bu beyefendinin ismi metin sezer'dir ve eşi de ünlü tiyatrocu defne yalnızdırgörsel kendisine de kaynanalar dizisinden hakimiz.

    bu genç adamı nereden hatırlıyorsunuzgörsel evet hababam sınıfı tatilde filminde yıkadığı ayaklarına öğretmenler odasında çorap giyerken hatırladığımız okula yeni gelen avni hoca. ( bu sahnede mahmut hocayı haklı bulmuşumdur. öğretmen de olsan çorabını öğretmenler odasında giymenin alemi ne) avni hocanın gerçek adı da avni zaten. avni yalçın. eski eşi ise bizimkiler dizisinin nazanı ayşe kökçüdür.görsel bu arada ayşe kökçünün diksiyonu ve ses tonunu çok seviyorum. avni yalçın ile ayşe kökçü 7 yıl evli kalmışlar ve 2001 yılında boşanmışlar. daha sonra ayşe hanım yine ünlü bir tiyatrocu gökhan mete görsel ile evlenmiş.

    şu beyler kardeşler. tiyatro yönetmeni ege aydangörsel ile eski milli basketbolcu efe aydangörsel bu iki kardeşin anneleri olan ve gençlik fotoğrafını gördüğünüz görsel hanımefendiyi tanıdınız mı? biraz zor evet. şöyle bakın tanıyacaksınız görsel
    evet bu hanım sevda aydan. namı diğer kaynanalar dizisindeki tijen. burada da efe aydan ile annesinin bir fotoğrafını görüyorsunuz. görsel

    burada bilal inci ve ailesinin bir fotoğrafını görüyorsunuz görsel
    bu fotoğraftaki küçük kız elif incinin şimdiki hali böyledir. görsel evet bu kızımız bilal incinin kızıdır ve selvi boylum al yazmalım filmindeki samet de bu kızımızdır.görsel

    kemal sunalın deli deli küpeli filminde kemal sunalın yanındaki bu görsel oyuncunun ismi yavuzer çetinkaya dır. eşi de yine ünlü bir isim meral çetinkaya dır. görsel ancak evlilikleri yavuzer çetinkayanın evlendikleri yıl (1992) vefat etmesi sonucu çok kısa sürmüştür. bu arada dikkat çekici bir ayrıntı yavuzer çetinkaya robert koleji mezunu olup savaş ve doğum adında bir kitabı da mevcuttur.

    cüneyt arkın ın deli yusuf adlı bir filmi vardı. o filmde zengin bir işadamının kızı rolünde oynayan bu güzel oyuncumuzun ismi zerrin arbaş dır. burda da görsel şimdiki halini görüyorsunuz. zerrin arbaş paris doğumlu olup aynı zamanda bale sanatçısı ve 1965 türkiye güzelidir. böyle bir kadının kızı da güzel olur değil mi ? aynen öyle zerrin arbaş ın kızı derya arbaş görsel annesinden aldığı güzellik meşalesini arşa çıkarmış. peki zerrin arbaşın eşi yani derya arbaş ın babası kim? ilginçtir dehl berti adında apaçi kızılderilisi kökenli amerikalı western filmleri oyuncusudur. şunlar da aile fotoğrafları görsel
    görsel
    görsel
    görsel
    derya arbaş da annesi ve babası gibi oyuncudur
    görsel

    çiçek taksi dizisinde yer alan burdakigörselgörseloyuncumuzun adı cem karakayadır. babası da cilalı ibo ile tanıdığımız feridun karakayadır.görsel. çok benziyorlar değil mi?

    hayat bilgisi nin arda sı, muhteşem yüzyılın ilyası, acemi cadı nın selimi çağkan çulha yı tanırsınız.
    görsel
    görsel
    görsel
    annesi kim dersiniz? hemen söylüyorum köyden indim şehre filminde ali rıza nın baldızı rolünden tanıdığımız mine mutlugörselgörsel

    sakar şakir filminde gardırop fuatın sevgilisi bu görsel hanımın ismi ayfer feraydır. peki kardeşinin tosun paşa da tellioğllaarından hatice karakteri ile tanıdığımız günfer feray görsel
    görsel olduğunu biliyor muydunuz?

    kemal sunal ın garip filminden tanıdığımız bu görsel hanımın ismi nilgün saraylıdır. kendisi yakın zamanda kaybettiğimiz bahar öztanın kardeşi olur.
    görsel
    görsel

    genellikle seslendirme yapan sinema sanatçımız alev koral ın görsel eşi yönetmen ve sinema oyuncusu orhan elmastır görsel alev koral ın sesini merak ediyorsanız https://youtu.be/jgvmvq2fivk?si=wiaogwivikehth7o videoya bakabilirsiniz.

    bu oyuncumuzu genellikle yan rollerden hatırlarsınız. bu sanatçımızın ismi semih sezerlidir. eşi ise yine sinema oyuncusu uğur kıvılcım dır.
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel

    cüneyt arkının baba kartal filminde rol alan
    şu sanatçımızın ismi aytaç yürükaslandır. burada kendisinin 2015 yılında ölmeden önceki en son halini görüyorsunuz. aytaç yürükaslan ahmet mümtaz taylanın görsel dayısı olur.

    kadir inanır ın başrolünü oynadığı yılanların öcü ile tarik akan ın başrolünü aldığı derman filminde gördüğümüz
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel bu hanımefendiyi çıkarabildiniz mi? kendisi en son kıvanç tatlıtuğ ile serenay sarıkaya nın yer aldığı aile dizisinde rol alan nur sürer dir. görsel nur sürer bülent kayabaş ın eski eşidir ve 1981-1994 arası evli olan çiftin 1 çocukları vardır.

    son olarak şu resimdeki adamı hatırladınız mı? hani üsküdarda "laiklik elden gidiyeeahh iltica geliyeeaah" diyen süleyman çakır. şurda da kendisini hararetli bir şeyler anlatırken görüyoruz. süleyman çakır ın 3. kuşaktan dedesi kim bilin bakalım. bu
    evet şeyh sait.

    şaka şaka :) son cümlede biraz tebessüm bırakmak istedim.
    evet sevgili okuyucular benden bu kadar. buraya kadar okuduysanız sabrınız için teşekkür ederim. sağlıkla, huzurla kalın.
  • hüzünlü müzik dinlemek insanları mutlu ediyor. müzikten hüznü çıkardığınızda bu müzikleri daha az beğeniyoruz;
    çünkü müzikteki hüzün zihnimizde olumlu hissetmemizi de sağlayan bir duygusal uyarıma neden oluyor.
    ayrıca hüzünlü müziklerin prolaktin hormonunu yükselterek de haz deneyimi yaşamamıza neden olduğu düşünülür.

    görsel
    görsel
  • “daha az hastane odası görmek isteyen herkesin bilmesi gerekenler:

    1. en sağlıklı yemek evde yapılan yemektir. paket ürünlerin çoğunda yüksek oranda şeker, doymuş yağ ve katkı maddeleri bulunur. kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerinin riskini arttırır. uzak durun.

    2. uzun süre oturmak sigara kadar zararlıdır. inme başta olmak üzere birçok kronik hastalığa yol açabilir. işiniz gereği sürekli oturmak zorundaysanız, yarım saatte bir kalkıp 5 dakika yürüyün.

    3. sporu alışkanlık haline getirin. vücudunuza yapacağınız en büyük iyilik budur.

    4. kilo başa beladır. şişmanlamamak için gayret edin. fazla kiloları verin. obezite ile ilişkili sadece 13 kanser türü var. kilo veremiyorsanız profesyonel destek alın.

    5. orta yaşlardan itibaren kaslar zayıflar. egzersizle kas kütlenizi artırın. her şeyinize iyi gelecek.

    6. ne yediğiniz kadar, nasıl yediğiniz ve ne zaman yediğiniz de önemlidir. yemeği içer gibi yani iyice çiğneyerek yemeli. yavaş yemek ve akşam yemeğini uyumadan 4 saat önce yemiş olmak önemli. akşam yemeğinden 1 saat sonra 15-20 dk yürüyüş çok iyidir.

    7. uyku önemi ihmal edilen bir konudur. gece 6,5 saatten az uyunmamalı. daha az uyuyanlarda obeziteden depresyona kadar birçok hastalığın gelişme riski artar.

    daha iyi melatonin hormonu salınımı için en geç 24.00’te uyumak gerekir. melatonin güçlü bir antioksidandır.

    8. sağlık, beden sağlığından ibaret değildir. birçok araştırmaya göre; insanın ruhen ve bedenen sağlıklı olmasını sağlayan şeylerin başında sosyal ilişkiler gelir. çok olmasına gerek yok, iyi birkaç dostla vakit geçirmek önemli. bir araştırmaya göre mutlu bir hayatın anahtarı.

    9. rasyonel bir iyimserlik ve pozitif duygular, ruh ve beden sağlığını destekler. aynı şekilde iyilik yapmak ve başkalarına yardımcı olmak, fizyolojik süreçleri olumlu etkiler.

    10. gün ışığı almak ve doğada vakit geçirmek hormonlarınızı olumlu etkiler.

    11. modern çağın en büyük sorunlarından biri strestir. kısa süreli stres zararsız olsa da; kronik stres, kronik iltihap gibi zararlıdır. nefes egzersizleri, meditasyon, yürüyüş gibi stresi kontrol etme yöntemleri geliştirmeli; baş edemiyorsanız destek almalısınız.

    12. genetik önemli ama her şey değildir. en lüks araç bile sürekli stabilize yolda kullanılınca aşınır. hastalıkların birçoğunun riskini düşürmek mümkün.

    13. hayatta bir hedefi olmayan insanların, uzun ve mutlu yaşamaları zor görünüyor.

    14. su bardağına düşen karınca kendini okyanusta zanneder. hayata bakış açınız hayatınızın istikametini belirler. sizi üzen ve yıpratan şeyler göründüğü kadar büyük olmayabilir. başka açıdan bakmayı deneyin.

    kendinizi önemseyin ama milyarlarca insandan biri olduğunuzu ve taş çatlasa 100 sene yaşayacağınızı unutmayın.” der, prof. dr. güner sönmez
hesabın var mı? giriş yap