• (bkz: codice leicester)
    codex hammer diye de bilinen leonardo da vinci tarafından kaleme alınan bu defter 1994 yılında bill gates tarafından açık arttırma ile 30.8 milyon dolara satın alınmış. gates defteri satın aldıktan sonra bazı sayfalarını taratarak windows 95'e ekran koruyucu ve wallpaper olarak eklemiş.
    bu defter nedir aga diyenler için;
    codex leicester; leonardo da vinci'nin hidrolik, suyun hareketi, ayrıca jeoloji ve astronomi üzerine bazı çalışmalarının yer aldığı defter. bill gates tarafından 1994 yılında 30,8 milyon dolara satın alınmıştır ve onun özel koleksiyonunda yer almaktadır. galata köprüsü ile ilgili taslakları bu defterde yer almaktadır.
    dünyanın en pahalı kitabı codex leicester: codex leicester leonardo da vinci’nin bilimsel yazılarının geniş bir kolleksiyonu. 1717'de satın alan kişi tarafından isimlendirilmiş. içerisinde da vinci’nin 30 bilimsel makalesinden yazılar yer almasının yanında fosillerin neden dağlarda bulunduğu, suyun hareketi, ayın parlaklığı gibi bilimsel konular da yer alıyor. kitap 18 yapraklı bir defter gibi. her sayfa ikiye katlanmış ve yazılar katlanmış yüzeylere yazılmış. 72 sayfalı bir kitap oluşmuş böylece. leonardo’nun el yazısıyla ve ona özel ayna yazısıyla yazılmış.
    kitap 1980 yılında sanat kolleksiyoncusu armand hammer tarafından satın alınmı ve codex hammer olarak isimi değiştirilmiş. asıl ilginç kısım bu kitap 1994 yılında bill gates tarafından açık arttırmayla 30.8 milyon dolara satın alınmış. bu fiyat kitabı dünyanın en pahalı kitabı yapıyor. gates kitabı aldıktan sonra ismini tekrar codex leicester olarak duyurmuş. o yıldan sonra çeşitli zamanlarda büyük sanat merkezlerinde kitap sergileniyor.
    da vinci'nin el yazmalarına dair detaylı görseller, notlar ve satın alma bağlantısı için;
  • eski insanların nasıl bulduğunu bir türlü anlamadığım bazı ölçüm yöntemleri.

    misal:

    termometreniz olmasa da elinizde bir tane cırcır böceği varsa sıcaklığı ölçebilirsiniz.

    nası lan?
    cırcır böceğini nasıl bulacağınızı size bırakıyorum.

    eğer hava sıcaklığı 12 ile 38 santigrat derece arasında ise (yaz ikindileri veya akşamları buna çok uygun) elinizde bir cırcır böceğiniz varsa böceğin çıkardığı o sesi sayarak sıcaklık tahmininde bulunabilirsiniz.

    14 saniyede kaç defa ses çıkardığını sayın(niye 14 diye sormayın)
    bunu bir kaç defa yapıp ortalama bir sayı bulun.
    bu sayıya 40 ekleyin.
    sonuç fahrenheit biriminden sıcaklığı veriyormuş.

    kaynak linkte sadece fahrenayt türünden hesaplanabiliyor demiş. lan şu formülü mü bilmiyorlar yoksa adam mı seçiyorlar anlamadım.

    c=(f-32)/1.8

    ha böcük hiç mi ötmedi?
    o zaman ya elinizdeki cırcır böcüğü değil ya da sağırsınız ya da sıcaklık 4-5 santigrat filan olmalı ki o soğukta cırcır böcüğü ölmüştür.

    edit: lan linki tam okumamışım meğer bu yöntemin santigrat versiyonu da varmış.
    25 saniyede kaç kez öttüğünü sayıp bu sayıyı 3'e bölüyoruz ve 4 ekliyoruz.

    vay amk bu eski insanlardan korkulur hacı, ben bunu söyler bunu bilirim.

    kaynak
  • sivrisineklerde kan damarlarımızın yerini tespit etmek için özel bir dedektör bulunur. hiç bir sivrisinek rastgele sondaj vurmaz.
    bu hayvanlar kan emerken aynı zamanda hortumlarının altındaki küçük bir iğne ile enjekte ettikleri madde sayesinde kanın pıhtılaşmasını engeller.
  • özellikle tatil yörelerinde görülen şu palmiye görünümlü ağacın aslında palmiye değil de hurma ağacı olduğunu öğrenmek. daha doğrusu palmiye türünden hurma ağacı desem daha doğru sanırım.
    http://tinyurl.com/mjrr46y
  • dünyadaki insanların yarısı iki dil biliyormuş.

    (bkz: fuck off)
  • ya tamam altı üstü bir doğumgünü ne büyük olay yaptınız arkadaş dediydim de eşim: "bir anne için çocuğunun doğumgünü hem çocuğunun doğduğu gün hem çocuğunu doğurduğu gün anlamına gelir" demişti.

    bir baba için en iyi ihtimalle bunun yarısı olabilir, hadi bunu da ben ekleyeyim.
    ulan yeminle boş yaşıyoruz bütün erkekler.
    (bkz: babalık duygusu/@yorganadam)
  • ingilizce konuşabildiğimi öğrendiğim ilk an.

    (bkz: mecburiyetten)
  • gorebileceginiz iki boyuta sahip yegane "sey" golgedir, zira golge'nin yuksekligi yoktur.
  • 1997 yılında yapılan sanal seks
  • guru'nun dediginin aksine gorebilecegimiz iki boyuta sahip yegane nesne golge degildir. simdi golgeyi nasil tanimlayabiliriz ona bir bakalim:

    bir nesnenin arkasinda isik almayan kismi golge olarak dusundugumuzde bunun bir hacmi olur ve golge uc boyutludur. ornek olarak agacin golgesinde durmak isteyen insan iki boyutlu hale gecmek zorunda degildir.

    eger golgeyi sadece arkadaki bir objeye yansiyan izdusumu olarak dusunursen golge iki boyutludur. ancak bu durumda ayni sekilde bir projektorun bir ekrana yansittigi goruntu de iki boyutludur. basite indirgemek istersek boyle ama izdusumu ya da yansimanin oldugu yuzeyi ne kadar puruzsuz yapabiliriz? nanometre ya da angstron seviyesinde yapamayacagimiz bir yuzeyde iki boyutlu obje elde edebilir miyiz?

    yuzeyi yeterince puruzsuz yapip sadece izdusumunu kullansak bile benim fikrime gore polarize edilmemis isik kullanilmasi durumunda olusan goruntu/golge iki boyutlu olmayacaktir.

    boyle duz bir mantikla dusunursek peki, ulkeleri ayiran sinirlar acaba tek boyutludur diyebilir miyiz?

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap