• gözyaşının gözün içinden degil de üst göz kapağındaki bir kanaldan geldiğini öğrenmek...
    edit: yaş 24
  • stres altında olduğumuzda tatlı yemenin iyi geleceği.
    stressed -> desserts
  • dünya dil haritası istediğiniz dilde bir kelime yazın; ve o kelimenin dünya haritasında, tek tek ülke olarak karşılığını görün.
  • hatalı pozitif paradoksu. *

    şöyle ki: nüfusun %2'sini etkileyen bir hastalık için, %95 kesinlik veren (ve hatalı negatif vermeyen) bir test geliştirilmiş olsun. eğer bu test sizin bu hastalığa sahip olduğunuzu söylüyorsa, aslında sadece %29 ihtimalle enfektesiniz demektir.

    örnek:

    nüfus: 1.000
    x hastalığını kapmış insanlar: 20
    x hastalığını kapmamış insanlar: 980
    testin hatalı pozitif verme oranı: %5
    testin hatalı negatif verme oranı: %0

    yani test negatif derse kesin negatif, yok pozitif derse %5 hata yapmış olma ihtimali var.

    şimdi test hastalığa sahip olan 20 kişiye pozitif diyecek.
    ama hastalığa sahip olmayan 980 kişiden 49'una da yanlışlıkla pozitif diyecek.
    toplamda 69 kişi testten pozitif çıktı. ama sadece 20'si gerçekten hastaydı.
    bu durumda kesinliği %95 olan test pozitif sonuç verdiğinde gerçekten pozitif olma ihtimali 20/69=%29

    kafaları daha da karıştırmak, ufku üçe beşe katlamak için ikinci bir örnek:

    bu kez milyonda bir görülen bir hastalık için üretilmiş %99 kesinliği olan bir testi ele alalım. 1 milyon kişiye de bu hastalık var mı diye testi uygulayalım.

    nüfus: 1.000.000
    hasta: 1
    hasta olmayan: 999.999
    hatalı pozitif oranı: %1
    hatalı negatif oranı: %0

    bu durumda aslında sağlıklı olan 999.999 kişinin %1'inin test sonucu hatalı olarak pozitif çıkacak. gerçekten hasta olan 1 kişi ve yanlışlıkla pozitif çıkan 9.999 kişiyle birlikte toplam 10.000 kişiye pozitif sonuç verecek test. yani testin pozitif dediklerinin arasından 1/10.000'inde gerçekten o hastalık mevcut. bu da %0,01'i demek oluyor.

    sonuç olarak milyonda bir görülen bir hastalıkta %99 kesinliği olan bir testin sonucu pozitif çıksa bile %99,99 ihtimalle hiçbir şeyiniz yok.

    daha fazla anlat bana diyenleri wikiye alalım. (ingilizce)

    oturdun bunu mu hesapladın lan diyenler için de: yok reddit'te gördüm ilgimi çekti çevirdim, orijinali için şuraya alalım. (ingilizce)
  • fazla değer göte girer.
  • istanbul'un bazı semtlerinde bir zamanlar 110 volt elektrik kullanılıyordu. 80'lerin ortasında 220 volta dönüşüm yapıldı.
  • apollo görevlerinde astronotların uzayda çocuk gibi zıplayarak yürümelerinin sebebinin aya çıktıkları için çok sevinçli olmaları değilmiş. asıl sebebi dünyaya göre 6 kat daha düşük olan yer çekiminde en az enerji harcayarak hareket etme yöntemi olduğu içinmiş. kaynak * esnemek diye tabir ettikleri bu yönteme göre ayaklar, neredeyse senkronize şekilde öne doğru ivmelenerek vücudun minimum enerji harcamasına yardımcı olur. ayda ya da diğer düşük yer çekimi olan bir gök cisminde dünyadaki gibi yürümeye çalışırsak daha fazla enerji harcayabiliriz. fakat iş merkür olunca işler değişiyor. aya oranla 3 kat fazla yerçekimi olan merkür'de ise senkronize adımlarla zıplamak yerine ağır koşan adımlarla havada süzülmek daha kolay. bu şu demek oluyor; yani kütle çekimi değiştikçe yürümemiz farklılaşıyor. bence bu bile bize diğer gezengenlerdeki yaşamın neye benzeyeceği, hatta ilerde güneş sisteminde koloni kurarsak insanoğlunun neye evrimleşeceği hakkında ufak ipuçları veriyor.
  • william schatleben ve thomas allen'in 1891 yılında bisiklet ile yaptıkları ve round trip bicycling asia minors ismini verdikleri yunanistan'dan özbekistan'a uzanan tur da bunlardan biridir.

    1890 yılında washington universitesi'nden mezun olan iki kafadar marco polo'dan gaza gelip bir seyahate çıkarlar. önce trenle new york'a varan gençler* sonra londra üzerinden küçük asya ismini verdikleri bu tura çıkarlar. bu turda sırasıyla; yunanistan, türkiye, iran ve günümüzde türkmenistan ve özbekistan olan diyarları dolaşırlar. fotoğraflar 28 ocak 1891- 15 mart 1891 arası çekilmiştir. fotoğrafların en güzel özelliği ise, adeta bir street view tadında olması ve doğrudan insanlar ile beraber çekilmesi. kodak kamera ile çekilen yaklaşık 1200 civarında tarihi fotoğrafların bir kısmı şu şekilde görülebilir;

    yunanistan
    atina'nın aşağılarında bir sokak sahnesi

    türk camii önünde gezginleri bekleyen kalabalık

    acropolis'te bisiklet sürmek

    türkiye
    sultan abdülhamid'in cuma selamlığı

    sandal ile boğaza giriş

    sultanahmet

    ayasofya

    galata köprüsü üzerinde

    çemberlitaş civarı

    beypazarı

    sivas

    iran
    ülkeye giriş kapısı

    amerikalı bir misyoner

    tebriz'in güney kapısı

    halılarıyla meşhur kazvin şehri girişi

    türkmenistan ve özbekistan
    semerkant'ta toplanan halk

    semerkantlı bir berber

    taşkent'te bir rus ortodoks kilisesi

    trans-hazar bölgesinde bir gözetleme kulesi

    buhara şehrinde yer alan medrese

    hani en başında marco polo'dan esinlenmişler demiştik ya; buralardan sonra kazakistan'a oradan da gobi çölü üzerinden çin'e kadar gitmişler. nihayetinde şangay üzerinden gemi ile vancouver'a oradan da san francisco'ya 1892 yılında varabilmişler. oradan da new york'a giden gezginler sonunda 1893 yılında tam bir turu tamamlamışlar. her iki gezgin de ilginç şekilde 1950 yılında vefat etmiş.
  • goo.gl servisi ile kısaltılmış linkleri adres satırına yazıp, sonuna + koyarak açtığımızda url hakkındaki analytics bilgilerine ulaşabiliyoruz.
  • "burası muştur yolu yokuştur" değil "burası huştur yolu yokuştur" muş. bahsi geçen yolu yokuş olan yer muş değil huş muş.

    video
hesabın var mı? giriş yap