• okunduktan sonra ağaç olan kitap.
    "arjantin’de basılan "mi papá estuvo en la selva" (babam ormandaydı) adlı çocuk kitabı okunduktan sonra ekilebiliyor ve birkaç hafta içinde ağaç oluyor.
    el yapımı olan kitap özenle her sayfasına tek tek tohumlar yerleştirilerek hazırlanıyor. ekilebilir kitap projesi 8-12 yaş arası çocuklara doğal kaynakların önemini anlatabilmek için hazırlandı. kitap ekolojik mürekkep ve asitsiz kağıt kullanılarak yapılmış. projenin bir diğer amacı da (biraz felsefi yanı da olsa) kitapların da çocuklarla beraber büyüyebileceğini göstermek."

    fotoğraf
    fotoğraf

    videosu
  • internet kotalarının windows 10 yüzünden dolmakta olduğu gerçeği.

    enty i windows 10 başlığına da yazacağım. eğer bilginin olması gerektiği bir başlık var ise entry i referans verin zira memlekette kota ciddi sorun. kimse mağdur olmasın.

    windows 10 kullananların dikkatle okuması gereken bilgiyi giriyorum. microsoft her güncellemede kendi sunucularına yük binmemesi için her bilgisayarı birer update server olarak ayarlamış. mesela güncellemeyi aldığında iş bitmiyor. internet üzerindeki diğer bilgisayarlara güncelleme senin üzerinden gidiyor. bir nevi torrent server misali. bunu kapatmayan arkadaşlar haberleri olmadan gigabaytlarca veri transferi yapıyor. kapatmak için
    windows ayarları => güncelleştirme ve güvenlik => gelişmiş seçenekler => güncelleştirmelerin nasıl teslim edileceğini seç diyoruz
    gelen pencerede açık olan tiki kapalı hale getiriyoruz. eğer kendi ağımızda windows 10 lu bilgisayarlar var ise açık ve yerel ağımdakiler diyebiliriz. bu seçenek sadece kendi ağımızdaki bilgisayarlara güncelleme dağıtır.

    debe sonrası gelen mesajlar için zorunlu edit
    superonline upload için kota uyguluyor
    adres

    ayrıca mobil telefonu modem olarak bağlayan ve tarifeli bağlantı özelliğini seçmemiş arkadaşlar için mobilde ciddi sıkıntılar oluşabilir.

    iş bu genel olarak tüm kullanıcılar için yazılmış entry için
    ben ttnet kullanıyom, ben zikkonet abonesiyim bende yok diye mesaj atmayınız lütfen. size özel yazmadım. belki işinize yarar diye yazdım. siz yine 2 mb uploadınızı internete güncelleme dağıtmakta kullanın. o da bir tercih sonuçta.
  • tekrar veya herkesin zaten bildiği bilgilerden çok, bunlara ayar kasacam diye yazılan entry'lerin içine sıçtığı başlık. sokayım ayarınıza. adam üşenmemiş bir sayfa ayar yazmış. bu ne sinir? ruh hastasısınız yemin ederim.
  • arabalarda yakıt göstergesinin yanında bulunan ok işaretinin depo kapağının olduğu tarafı gösterdiğini biliyor muydunuz....şaka şaka hemen kızmayın.*

    uzun zamandır arabalardaki sistemlerin çalışma prensibi hakkında ayrıntılı bir entry yazmak istiyordum fakat bir türlü fırsat olmadı. yarın askere gidiyorum, gitmeden en azından elimdeki videoları paylaşıp, daha kolay anlaşılması adına mantığını anlatan kısa notlar yazmak istiyorum.

    marş ve ateşleme: 1 2.

    motor, gelen yakıtın yakılması ile oluşan ufak patlamaların oluşturduğu basıncın pistonu aşağıya doğru itmesiyle dairesel hareket oluşmasını sağlar ve bu hareket de çeşitli dişlilerle tekerlere iletilir. tık

    gaz pedalına bastığımız anda yakıt ve oksijenin motora fazla gönderilmesiyle motordaki pistonların daha hızlı dönerek hareketi hızlandırır. tık

    fren: kabaca, fren pedalına bastığımız anda, fren hidroliği sayesinde fren diski balataları sıkıştırılır ve tekerleğin dönmesi engellenir. abs fren ise, tekerlik dönmesini komple kilitlemeyen ufak ufak aralıklarla serbest bırakılmasıyla arabanın ani frenlerde arabanın kontrolü kaybetmemesi amacıyla uygulanan sistem. 1 2 abs

    bu videoda hidrolik ve hidrolik olamayan direksiyon çok güzel şekilde anlatılmış. animasyon

    ve sözlük olarak en çok merak edilen konu ve bence en çok beğenilen konu yakıt göstergesi* bu animasyon bu da gerçek gösterimi.

    sağlıcakla kalın esen kalın.
  • (bkz: #63817998) bu entry'de bahsedildiğinin aksine kotalarınızın windows 10 yüzünden dolmayacağı.

    upload yapmak kotanızı doldurmaz, isp'ler kotaları download üzerinden hesaplar, upload'un hiçbir şekilde etkisi yoktur.

    edit : akil kupuru diyor ki ; superonline da varmış böyle bir kota, "kampanya kapsamındaki paketlerin upload (yükleme) akk değerleri 50 gb, kotalı paketlerin ise upload (yükleme) akk değerleri 25 gb’dır." diye belirtiyorlarmış. - kaynak
  • parmak çıtlatmanın sanılanın aksine zararlı olmaması
  • budur. (bkz: eşikaltı büyücüleri)
  • bir kişinin zeki olduğunu nasıl anlarız?
    bu soruya toplumda çeşitli cevaplar alabiliriz fakat doğru cevaba yakın bir sonuç almak çok zordur.

    jean piaget'ye göre: kişi, içinde bulunduğu özellikle de fiziksel çevreye ne kadar çok ve ne kadar hızlı uyum yapabiliyorsa o kadar zekidir.

    zihin gelişim kuramının en önde gelen hocalarından piaget zeki insaları böyle seçebileceğimizi söylemiş. ve çoğu otorite tarafından da kabul görmüş.
  • ne kadar zeki olduğunuz değil, sınıfınızdakilere oranla ne kadar zeki hissettiğiniz önemlidir.

    j. conley tarafından yapılan araştırmalarda. en iyi gençler en prestijli üniversitelerden mezun olanlar değildir. bir sıralama yapacak olursak en başarılı gençler, ülkenin en iyi üniversitesindeki %20'lik dilime giren gençlerdir. ardından en iyi 2. üniversitenin %20'lik dilimine giren gençler gelmektedir.

    örneğin makina mühendisliğinde en iyi okul odtü diyelim. ardından da 2. sırada itü geliyor diyelim. her iki okulun da kapasitesi 100 kişi diyelim. üniversite yerleştirme sınavında ilk 100 kişi odtü'yü tercih etmiş olsun. 100-200 kişi arasındakilerde itü'yü tercih etmiş olsun. tabloya bu şekilde bakınca odtü'dekilerin sonuncusu diğer üniversitenin en iyisinden daha iyi.

    peki gerçekte ne oluyor. yapılan araştırmalar gösteriyor ki %20'lik dilim çok önemli. en akademisyenlere ve en iyi öğrencilere sahip olmasına rağmen. odtü ilk 20 kişide genelde başarılı oluyor ama artık 21. kişi beklenildiği gibi odtü'den gelmiyor itü'den geliyor. 21'den 40'a kadar itü'lü sıralamaya geçiyor. hatta itü'nün ilkleri bazen sıralamada daha yüksek yere geliyor.

    başarılar insanların cesaretini kırabiliyor. en iyi yerde bir şekilde kendini başarısız hisseden öğrenciler derslerinin kötü olduğunu düşünüyor ve bir çeşit kendini gerçekleştiren kehanete dönüşüyor.

    işte dandik üniversite mezunun daha iyi kariyer yapması'nın nedeni de budur.
  • daha önce habil ile kabil hikayesinin tarım devrimi metaforu olabileceginden bahsetmiştim. (bkz: #63796189) o entry'de adem'ın hikayesinden de bahsedeceğim demiştim. bahsedeyim.

    aynı yazara göre adem'in yasak elmayı yemesi masumiyetin yitirilişi ile alakali bi metafor. aslında daniel quinn bunu biraz kapalı anlatmış ama ben kendi çıkarımım şeklinde yazacağım.

    insan, bir gün ne olduysa tanricilik oynamaya başladı. "ben bu dünyaya hukmedebilirim. kimin öleceğine kimin yaşayacağına ben karar veririm" demeye başladı. dinlerin anlattığı hikayedeki elma ağacı aslında bilgi ağacı: iyinin ya da kötünün bilgisini veren ağaç. meyvesinde kim ne zaman ölecek, kim ne zaman yaşayacak hükmünü saklayan ağaç. peki insan ne zaman hukmetmeye başladı? tabi ki tarım devrimini yaptığında. hangi hayvanın yaşayacağına hangi hayvanın öleceğine o karar verdi. sadece kendi işine yarayan bitkinin dünyayı istila etmesine olanak verdi. (buğday: bu konuda okuduğum başka bi kitapta ortadoguda çok küçük bi coğrafyada yetişen bugdayin nasıl dünyaya egemen olduğunu anlatıyordu.) kendi gibi tarım yapmayan insanları öldürmeye başladı. yani tanrı oldu.

    peki daha önceki entry'de ve yukarıda yazdığım yazıda bu metaforlari anlatan kim? kitaba göre avcı-toplayicilar. çünkü tarım devrimini anlatan insanlar iki hikayeyi de kötü bir şey gibi anlatmazlardi. (çiftçilerin masumu öldürmesi ve adem'in tanrılara karşı gelip yasak elmayı yedikten sonra dünyaya düşmesi) avcı-toplayicilar ise başlarına gelen felaketi metaforlastirdilar.

    biraz kötü anlattım ancak çıkarım yapmamız gereken nokta şu: tanri olmaya çalışmak, hem dünyayı hem de insanlığı felakete götürüyor. ınsanlar dünyaya hukmetmeye calismasalardi dünya çok daha iyi bi yer olarak kalabilirdi. tabi ki artık her şey için çok geç. geri dönüşü olmayan bir yola girdik.
hesabın var mı? giriş yap