• ufku iki katına çıkarmaz ama diye başlamak istemezdim ama öyle *
    muhteşem yüzyıl dizisindeki taşlıcalı yahya'nın *ünlü çizgi film karakteri bugs bunny'nin türkçe seslendirmesini yapan kişi olduğunu öğrenmek.
  • size uygun tuvalet oturma pozisyonunu anlatıyım.

    öncelikle bunlar benim alanım değil, yaptığım araştırmalar sonucunda ulaştığım sonuçlar. e kendim de hergün tuvalete gittiğim için hakim olduğum bir konu*

    ilk olarak boşaltımın anatomisine bir bakalım. bağırsak sisteminin o son halkası olan rektum ve anüs, yani çok afedersiniz ama götümüzün deliğinde bu konuyu ilgilendiren üç kas var. delik derken düğme deliği olarak değil, ingilizcedeki asshole, yani hol, boru gibi düşünün.

    neden direkt olarak buradan başladım? çünkü uygun oturma pozisyonunu ilgilendiren kısım bura, zurnanın zırt dediği yer*

    en dıştaki, bizim gördüğümüz büzgeç kas olan malumunuz anüs, biraz içteki diğer büzgeç kas olan rektum, ve onun da dibindeki teknik adını bilmediğim kas var. biz ayaktayken ve otururken adını bilmediğim kas (puborektalis muscle imiş) soldaki sitting yazan resimdeki gibi duruyor. yani rektumdan bir önceki kısmı iplikle balonun ağzını sıkıyormuşuz gibi sıkıyor. bahçe hortumunu kırarsınız da su gelmez ya, onun gibi kırıyor. bunun sebebi de tabi ki tuvaletimiz geldiği zaman tutmaya yardımcı olmak. yardımcı olmak diyorum çünkü bu işlevi diğer ikisiyle birlikte yapıyor. peki diğer ikis ne yapıyor?

    boşaltım yapmamız gerektiği zaman rektum anüse ufaktan biraz dışkı gönderiyor, yokluyor yani durumlar ne halde çıkabilirler mi diye. biz bunun gaz mı dışkı mı olduğunu beynimizde anlıyoruz. anladığımız anda gazsa ve ortam müsaitse veryansın ediyoruz bırakıyoruz. dışkıysa ve ortam müsaitse de salıyoruz, tuvalete tabi. peki ya ortam müsait değilse? rektum hafiften yokluyor dedik ya, beyin müsait değiliz hacı derse anüs kendini sıkıyor ve bu bizim kontrolümüzde oluyor. rektum da haa tamam müsait değilmiş deyip sıkıyor göndermiyor. hani çok sıkışınca sanki birazcık donumuza kaçırmışız gibi hissederiz ya, işte o hissettiğimiz anüsle rektumun arasında kalan, ortamın müsait olup olmadığını yoklayan dışkı. tuvaletimiz geldiğinde kendimizi sıkmamız da işte bu şekilde oluyor.

    adını bilmediğimiz en içteki kas vardı ya onun işi nolursa olsun bağırsağı tam anlamıyla boş bırakmamak. yani sen kendini sıkmışsın sıkmamışsın, rektum yoklamış anüs izin vermemiş onun umrunda değil o her durumda sıkıyor. ee sıkıyorsa biz nasıl tuvaletimizi yapacağız? işte uygun pozisyon burada devreye gidiyor, çömelmek. çünkü o kasın tek gevşediği an çömelme pozisyonu. yine aynı resimde kafanızda canlandırın işte, kasın bir ucu bağırsakta diğer ucu artık karında mı nerdeyse bağlı. çömelince dokuz büklüm oluyoruz ya, o esnada kasın iki ucu yani bağırsaktaki ve karındaki birbirine yaklaşıyor dolayısıyla gevşiyor ve sıkmıyor. sağ taraftaki resimde görebilirsiniz.

    o kasın sıkmamasını sağladık, rektumu zaten beyin hallediyor, anüsü de biz hallediyoruz. sonra uygun ortamı bulunca takır takır atıyoruz. uygun ortam derken?

    alaturka tuvalet ya da klozet kullanıyorsanız ayağınızın altına şu şekilde tabure koyduğunuz pozisyon. çok zor değil la, abartmayın, farkı anlayacaksınız.

    bu arada çömelerek tuvalet yapılan ülkelerde basur yokmuş. onla ilgili de sonra yazarım.

    bonus: bununla ilgili israilli doktor dov sikirov deney diyemesek de deneme yapıyor. 28 denemekten** oluşan araştırma grubuna üç farklı tuvalet pozisyonunda dışkılama yapmaları için ricada bulunmuş; klozete oturarak, alaturka tuvalete çömelerek ve açık havada çömelerek. ikinci ve üçüncü aslında aynı pozisyon, mekan farklı. ayrıca denekler işini görürken süre tutulmuş. boşaltımın başlaması ile tamamlanması arasında bariz fark olduğunu görmüş. çömelerek yapanlar 50 saniyede işini hallederken klozette oturarak yapanlar 130 saniyede halletmişler. ve klozete yapılan, çömelerek yapılan kadar başarılı olmamış, tam boşaltım sağlanamamıştır. zaten bunun farkındalığına sahipseniz siz de farkı anlayabilirsiniz.

    bir başka denemeyi japon doktor yapmış ama yazmaya üşendim şuan, belki sonra.
  • eskisi kadar ufuk acmayan seyler
  • astronomi ile ilgili olarak;

    kırmızı yıldızlar beyaz yıldızlardan, beyaz yıldızlar da mavi yıldızlardan daha soğuktur. yani mavi yıldızlar en sıcak, beyaz yıldızlar orta derecede sıcak, kırmızı yıldızlar (3,700 k'den daha düşük) ise en soğuk yıldızlardır. çekirdeklerindeki nükleer reaksiyonun miktarı rengi belirler.
  • -ukrayna'da doğum gününde hediye olarak para verilmesi. yani eğer biriyle çok yakın arkadaş iseniz ona nakit verebiliyorsunuz.

    - ukrayna'da yakın kız arkadaşların birbiriyle dudaktan öpüşmesi gayet normal olması.

    -ortalama maaşın 200 dolar civarı olması.

    -ukraynaca diye bir dilin varolması fakat ukraynalıların özellikle büyük şehirlerde kendi aralarında dahi rusça konuşması.

    - ülkeye çipli kimliklerle vizesiz girilmesi.

    -dünya'da en sık kullanılan facebook ve whatsapp gibi uygulamaların alternatifi olan vk ve viber'i daha çok kullanmaları.

    aklıma geldikçe yeniden editleyeceğim.

    ayrıca ukrayna ile ilgisi bilmek istediğiniz birşey olursa bir mesaj uzaktayım.
  • klavyemin döndüğünce bir şeyler anlatmaya çalıştım. olabildiğince basit yazmaya çalıştım ama pek beceremedim sanırım. bir kaç başlık hakkında olacak yazı. kısaca;

    1- uykumuz açılsın diye yüzümüzü yıkarız, oysa yüzü soğuk suyla yıkamak uykuyu gerçekten kaçırır mı? uykuyu gerçekten açmak için ne yapmak gerekir?

    2- kaynar çay içmek harareti alır mı?

    hadi başlayalım;

    vücudumuzun her yerinde duyu reseptörleri var, yüzün saçlı duyu siniri de n. trigeminus (bu görsel sürekli açık kalsın). bu sinirin 3 dalı var. oftalmik, maksiller ve mandibular. trigemini, kelime anlamıyla üçüz demek zaten. maksiller ve oftalmik dalları tamamen duyu alırken, mandibular dalı hem motor hem duyusal işlevi vardır. kısaca giriş yaptıktan sonra biraz detaylandıralım.

    bu sinirin 3 çekirdeği vardır ama konumuzla alakalı olan çekirdeğinden bahsedeceğim sadece, nucleus spinalis nervi trigemini. bu çekirdek yüzün genel duyularının ( ağrı, ısı) ikinci nöranlarının olduğu yerdir. bulbus'ta bulunur. daha sonra çapraz yapıp karşıya geçip talamusa gider. talamusta 3. nöronla sinaps yapıp korteks'e girer. kortekse primer duyu alanına iletilir alınan duyu.

    şimdi bu nucleus spinalis, sadece trigeminal sinire ait değildir. trigeminal sinir, fasial sinir, glossofaringeal sinir ve vagus sinirinin ortak çekirdeğidir. bu nükleus yani çekirdek kendini vagusa ait sanar. vagal sinir, parasempatik sistemin baba siniridir. örneğin, köpekten kaçarken sempatik sistem aktivedir. evde televizyon karşısında cips kola yaparken parasempatik sistem aktivedir.

    dedim ya yazmaya başlarken yüzün saçlı deri dahil olmak üzere çenenin köşesi(goniaon) ve kulak kepçesi hariç duyusunu trigeminal sinir alır diye, ağrılı ve sıcak-soğuk uyaran olduğunda yüzde nucleus spinalise duyu gider, o da vagus gibi davranarak parasempatik uyarıyı aktive eder. yani uyanayım diye yüzünü soğuk suyla yıkarsan uyanmazsın daha da uykun gelir. çünkü kalp atışın yavaşlar ve tansiyonun düşer. örnek vereyim, sobanın ya da şöminenin karşısına yüzün dönük oturursan hemen uykun gelir veya buz gibi havada sadece soğuğu yüzünde hissedersen uykun gelir, sebebi parasempatik aktivasyon. eğer uyanmak istiyorsan gerçekten ensene ıslak bir havlu koy cin gibi olursun çünkü oranın duyusu sempatik sistemle kontrol edilir. otonom sistem ona göre çalışır ve kalp hızın artar, tansiyonun çıkar.

    eğer yüze ağrılı uyaran verirsen, verdiğin kişi zaten zayıfsa, tansiyonu düşükse vs. bayılır. buna vazovagal senkop denir. diş hekimlerinde anesteziden sonra bayılmaların çoğu bundan kaynaklanır.

    sadece yüzümüzü soğuk suyla yıkadığımızda mı olur peki bu parasempatik aktivasyon elbette değil, mesela fasial sinir. mimik kaslarının motor siniri. e bu sinirinde duyu alma özelliği var, nerenin duyusunu alır peki, dilin ön 2/3'lük kısmının tat duyusunu alır chorda timpani dalıyla (dilin arka 1/3'lük tat duyusunu 9, dil kökünü 10(vagus) kranial sinir alır.) . kulak kepçesinin bir kısmının duyusunu alır. fasial sinirin duyusu da talamusa gitmek için nucleus solitariusu kullanır. yani kendini 2. vagus sanan. diğeri nucleus spinalisti. hani bir deyim vardır, dünyanın her yerinde geçerli bu arada bu deyim;

    + acılı adana sever misin?
    - oo, bayılırım.

    e harbiden bayılırsın. niye, çünkü parasempatik aktivasyon. bradikardi, hipotansiyon. aynı mekanizma.

    nuclues solitarius'ta 7,9 ve 10. kranial sinirlerin ortak çekirdeği.

    peki, gelelim çay içmek harareti alır mı? bakalım bu sorunun yanıtına,

    dilin genel duyusunu glossofaringeus alır. yani 9. kranial sinir. bu genel duyuyu(ağrı,ısı) nucleus spinalis yoluyla kortekse iletir. nucleus spinalis demek parasempatik uyarı demek. ağzına kaynar çayı döken amcaları görmüşsünüzdür yazın, sebebi parasempatik uyarıyı kısa bir sürede olsa tetiklemek, çünkü aldığı genel duyu(sıcak), parasempatik sistemi kısa bir süre aktif hale getirir ve amcada bradikardi, hipotansiyon olur. amca rahatlar. aynı şekilde buz gibi su içmenin de kaynar çay içmekten farkı yok, ikisi de aynı sistemi uyarır. aşırı baharatlı ya da zeytinyağlı(soğuk) yemek de parasempatik lifleri uyarır.

    bu kadar. bu gibi olayların tamamına vagal desarj denir.
  • (bkz: #72076984) numaralı yazıya istinaden

    beynimizin bir yöne dönen cisimleri daha iyi incelemesinin fabrikadaki üretim bantlarıyla alakasının olmaması. sağ elini kullanan bir işçi için üretim bandının soldan sağa doğru akması beyni ile ilgili değil tamamen el göz koordinasyonu ile ilgilidir. aynı banda solak bir işçiyi koyarsanız eli ters geldiği için ilk işçiye göre daha yavaş çalışacaktır.

    aynı şekilde soldan sağa doğru akan cisimler daha rahat inceleniyorsa "kayan yazı" dediğimiz yazıların türkçe'de ve bir çok dilde herkesi zorlaması gerekir.
  • youtube toplu video indirme yöntemi.

    youtube videolarını tek tek indirmek için youtube.com kısmının başına ''ss'' ekleyerek veya savefrom.com sitesinden chrome eklentisini indirerek gayet basit ve hızlı bir şekilde videoları indirebiliyoruz.

    peki, sizin ihtiyacınız olan videolar tek tek indirilmeyecek kadar fazlaysa ?

    diyelim ki, ted sohpetlerini çok sevdiniz ve türkçe olan tüm videoları indireceksiniz ama bu sizin için oldukça zaman alıcı bir işlem ve vaktiniz yok. işte tam da bu noktada imdadınıza yetişen oldukça kullanışlı ve pratik bir yöntem var.

    yöntem şu;

    öncelikle ihtiyacımız olan youtube playlist linkini kopyalıyoruz. dikkat etmeniz gereken husus linkte şu şekilde ''/www.youtube.com/playlist?list='' list kısmının olması.

    şurdaki linki kopyalıyoruz

    playlist

    kopyaladığımız bu linki, asıl görevli olan sitedeki ''playlist link'' kısmına yapıştırıyoruz.

    playlist indirme sitesi

    veya

    playlist indirme sitesi 2

    şimdi videolarınızı tek tek sadece bir tıkla indirebilirsiniz.

    afiyet olsun.

    edit:

    ek olarak idm(internet dowload manager) kullanan suserlar daha pratik olarak tümünü sadece tek tıkla indirme imkanına sahipler.

    şöyleki: siteye, url'yi playlist link kısmıyla birlikte yapıştırdığınızda sitede uzunca bir url'ler topluluğu göreceksiniz, o linkleri toplu bir şekilde kopyalayıp, idm'ye url olarak ekledikten sonra, idm sol üst köşedeki ''görevler'' kısmına gidip sekmeyi açınız, daha sonra ''panodan toplu indirme ekle'' sekmesine tıklayarak muazzam bir olayla karşı karşıya olduğunuzu anlayacaksınız.

    edit.

    gördüğüm daha kullanışlı bir siteyi buraya ekliyorum. kullanım mantığı aynı.

    keepvid
  • en yaygın olumsuz zihinsel düşünce kalıpları eleştiri, öfke, kırgınlık ve suçluluktur. örneğin, eleştiri uzun vadede eklem iltihabı (arterit) gibi hastalıklara neden olur. öfke mide kaynamasına, yanmasına neden olarak bedeni zehirler. kırgınlık uzun vadede kişiyi kemirerek tümörlerin ve kanserli hücrelerin oluşmasına neden olur. suçluluk duygusu her zaman beraberinde cezalandırma kavramını getirdiğinden büyük acılara neden olur. sağlıklı bir bedene ve zihne sahip olmak için bu olumsuz düşünce kalıplarından bir an önce kurtulmamız gerekmektedir.

    kaynak: louise l. hay-düşünce gücüyle tedavi-2
  • klinik ölüm sonrası insan 5 dakika içinde hayata geri getirilebilir. 5 dakika sonra beyin hücreleri ölmeye başlar, ama yine de bu süreyi 5 dakika daha uzatmak mümkündür.

    insan yılda en az 1460 rüya görür.
    birçok ruj çeşidi balık pulu içerir.

    elma, soğan ve patatesin tadı aynıdır. fark sadece tamamen kokularından kaynaklanır. aslında hepsi tatlıdır.

    soğuk havalarda ısınmak için alkol almak son derece tehlikelidir. yüzeysel damarlarda genişlemeye yol açan alkol bir süre kendinizi ısınmış gibi hissetmenize yol açarken, vücudun ısı kaybını kolaylaştırır. bu da donmayı çabuklaştırır.

    insan beyninde yaklaşık 100 milyar nöron bulunuyor. bu nöronların her biri ortalama 1000 bağlantı kuruyor ve bu da yaklaşık 1000 potansiyel sinaps anlamına geliyor.verilerin depolandığı bu sinapsların toplam sayısına baktığımızda 100 trilyon veri noktasına yani kusursuz işlenen bu bağlantılar beyinde 100 tb’lık bir depolama alanına ulaştırıyor.
hesabın var mı? giriş yap