• çocukluğumuzda izlediğimiz (bkz: tom ve jerry) adlı çizgi filmde (bkz: jerry)'nin peşinde koştuğu peynirin adı (bkz: gravyer peyniri)dir.

    gravyer peyniri aslen isviçre kökenli bir peynirdir ve adını da isviçre’nin bir kasabası olan gruyère’den alır. inek sütünden yapıldığı için türkiye'de de kars şehrimizde halen üretimi sürmektedir.

    gravyer peyniri'nin ülkemize geliş serüveni ise çok ilginç.
    1877 yılında osmanlı-rus savaşı başlar. 93 harbi olarak anılan bu savaş sırasında rusların yönetiminde bulunan kars halkı ruslardan gravyer peynirinin yapımını öğrenerek osmanlıya satmaya başlar. böylelikle osmanlı ve şimdiki adıyla türkiye gravyer peyniri ile tanışır.

    gravyer peynirinin içinde çok fazla delik bulunmaktadır ve bu delikler ne kadar büyükse peynir o kadar kalitelidir. deliklerin küçük olması kalite düşüklüğüne delalettir. bazen peynirin içinde 1 cm'e kadar delikler oluşmaktadır. dışında koyu sarı sert bir kabuk vardır ve içi parlak ve açık sarı renktir. hatta altın rengine yakındır. ne kadar parlaksa o kadar kalitelidir aynı zamanda.

    yapımı uzun sürmekle birlikte kars'ta yapılan gravyer peynirinin yapım süresi 10 aydır.
  • bugün 14/3 yani martın 14 ü ve dünya pi günü.

    hani okullarda problemlerde 3 aldığımız ve genelde 3.14 olarak bilinen; ama ondalık kısmı kendini tekrar etmeden ilerlerken hiçbir şekilde devretmeden sonsuz olarak devam bir sayı var ya kendisine pi sayısı denen; hah işte o pi sayısının hanelerini ezberleme hobisi diye bir şey varmış;
    adı da pifiloji imiş. rekor 67890. haneye kadar ezbere bilen çinli lu chao daymış.

    bu da bugünün önemine binaen bilinsin istedim.

    edit: gün itibariyle bugün, einstein'ın doğum günüyken bir de bu yıl stephen hawking'in de ölüm günü olarak literatüre geçmiştir.
  • telefonunuzdaki uygulamaların birçoğu az yer kaplıyor gibi gözükse de büyük bir depolama alanımızı işgal ediyor diyebilirim. birde bunlar sık kullandığımız uygulamalarsa size birkaç yöntem ile bunun üstesinden gelmeyi ve yaklaşık 1 gb'lık yer açmanın kısa yollarını anlatacağım.

    arkadaşlar sık kullanılan uygulamalar ile başlayalım.
    +facebook: yaklaşık normal boyutu 70 mb ile 350 mb arasında değişen bir programa sahip olan bu uygulamanın lite versiyonunu indirerek oldukça fazla depolama alanından tasarruf edebilirsiniz. 5 mb'lık bir yer kaplayan bu uyguluma size tasarrufun dibini görmenizi sağlayacaktır. facebook lite

    bunun yanı sıra,

    +messenger programını silerek bunun yerine messenger lite programını indirirseniz 125 mb'lık bir alan tasarrufunda bulunabilirsiniz.
    messenger lite

    ee hazır gelmişken tam gaz ilerleyip

    +twitter programızı silip yerine twitter slim'i indirerek 65 mb'lık bir alandan tasarruf edebilirsiniz. yalnız şu an play store'dan kaldırıldığı için ulaşılamıyor. eğer yüklenirse buraya bir edit geçer ve eklerim linki.

    devam ederken günümüzün istihbarat özelliği niteliğindeki ve yalnızların sosyal ortamı olan;

    +skype içinde skype lite programını indirerek yaklaşık 30 mb'lık bir alan yaratabilirsiniz.
    skype lite

    +fotoğraf düzenlemek herkesin işine gelen bir durum ve bu durumu hızlı ve en etkili kullanabildiğimiz uygulamalardan en popülerleri viscocam, afterlight, picsart ve photowonder yerine autodesk pixlr kullanırsanız eğer 80-150 mb'lık bir alandan tasarruf etmiş olursunuz.
    autodesk pixlr

    +chrome ve safari hatta yandex yerine opera mini'yi tercih ederseniz 50 - 150 mb'lık bir alandan tasarruf elde etmiş olursunuz.
    opera mini

    +microsoft word programı yerine google docs indirerek 75 mb'lık bir alandan tasarruf etmiş olursunuz.
    google docs

    +outlook ve excel programları yerine google sheets ve aqua mail'i indirerek 120 mb'lık bir alan elde edersiniz.
    aqua mail
    google sheets

    +clean master vasıtasıyla en az 120 mb'lık bir alana da kavuşabilirsiniz. spotify yerine google music indirerek de bu rakamı 200 mb' a çıkarabilirsiniz.
    clean master
    google play music

    bu programların lite versiyonlarının dahi birçoğu editör seçimlidir. depolama alanınızda iyi keyifler dilerim :)

    diğer faydalı ve işinize yarayacak bilgiler için:
    #71276140
    #71328687
    #71508580
    #70835891
    #71932846
    #72261172
    #73481565
    #73635118
    #74064165
    #74244940
    #74761368
    #74899718
  • erzurum sehir merkezi'nin katmandu sehir merkezi'nden yuksekte olmasi.
  • be kardeşim kelimelerin etimolojik kökenini araştırıp öğrenmek ufkunuzu nasıl katlayabiliyor ki? şuraya siksok kelimeleri "ayy bak arapça hede hödeden gelmiş, anlamı buymuş" diye paylaşanların bir yerlerine etimoloji sözlüğü monte etmek istiyorum.
  • pi sayısının içinde yaşanmış,yaşanacak her şeyi,hatta yaşanma ihtimali olan her şeyi içeriyor olması.
  • bi metni kopyalarken yukarıdaki arkadaşın dediği gibi google’a yapıştır oradan kopyala falan gerek yok. kopyalayacağınızı seçip sağ tıklayıp salt metin olarak kopyala veya direkt kopyalayıp, yapıştırırken salt metin olarak yapıştır yapabilirsiniz.
  • filipinler’in isminin ıı.felipe’den geldiğini öğrenmek
  • dünya pi günü 14 mart'tır ya, geçen, geçen dediğim dün, bununla ilgili sunum izliyorum. dedim ki hangi akıl bu kadar güzel bir sayıya bir gün lazım deyip gidip 14 mart'ı seçti acaba. yani niye 14 mart.

    sonra düşünmeyi bıraktım tabii ki saniye kafa yormadan. sonra stephen hawking öldü. bir twit gördüm, 3.14'te öldün yani dünya pi gününde diyordu, sonra amerika’da tarih yazarken ayın günden önce yazıldığını 3. ayın 14. gününün bu yüzden pi sayısı günü seçildiğini fark ettim. bi beğendim bu bilgiyi. hani belki de biliyordunuz ya da şıp diye tahmin ederdiniz. neyse ben baya bir aydınlandım. öyle işte.
    edit: gelen mesajla ingilizce’de kelimesini amerika’da diye değiştirdim. ingilizler 14/3 dermiş, amerika’da 03/14. yine ufkumuz açıldı.
  • divan edebiyatı şairleri, bilindiğinin aksine halktan uzak bir sanat değil halka yakın bir sanat anlayışı ile yazmışlardır. iskender pala'nın (bkz: müstesna güzeller) eserini okumanızı tavsiye ederim
hesabın var mı? giriş yap