• tanrı yoktur iddiası kanıta ihtiyaç duyar mı duymaz mı gelin bakalım.

    şu an kapınız çalıyor ve bir bakmışsınız ki polisler gelmiş. cumhurbaşkanına hakaret şüphesi ile gözaltına alındığınızı söylüyorlar. savcılığa sevkediliyorsunuz ve diyorsunuz ki ben hakaret falan etmedim. eğer yaptıysam hani deliliniz nerede?

    savcı da pişkin pişkin diyor ki, ben hakaret etmedim iddianız "her iddia kanıt gerektirir" anlayışı gereğince kanıtlanmalıdır. yani diyor ki hadi bana hakaret etmediğini kanıtla.

    ne dersiniz?

    - nasıl kanıtlayayım ki etmediğimi?

    savcı da diyor ki olmaz her iddia kanıtlanmalıdır. bana etmediğini kanıtla. hadi gelin bana etmediğiniz kanıtlayın.

    gelelim kuyu örneğine. siz geldiğini kuyuda pokemonlar var dediniz. ben hani nerede diye baktım bi bok yok. o pokemonlar görünmez dediniz. peki dedim su çektim kuyudan ve testlere tabii tuttum ama hiçbir şekilde içinde canlı bir organizma izine denk gelemedim. hayııııır dediniz, bizim pokemonlar suda iz miz bırakmaz. peki dedim kuyuya taş attım. cık dediniz. kuyuya indim suya daldım, olmaz göremezsin dediniz. kuyuyu boşalttım tüm suyu tarlaya akıttım. pokemonlar hala orada dediniz.

    peki kardeşim ben nasıl kanıtlayacağım suda pokemon olmadığını?

    cevap: sizin savcıya o suçu işlemediğinizi kanıtlamanız gerekmediği gibi kuyuda pokemonun olmadığını da kanıtlamanız gerekmez. çünkü bilim doğrulanabilirlik değil yanlışlanabilirlik ilkesi doğrultusunda hareket eder. eğer bir konuda bir iddianız varsa ispatla siz mükellefsiniz. (bkz: ispat yükü)

    dolayısıyla her iddia kanıt gerektirmez.
  • (bkz: biomimicry)
    doğa en iyisini bilir mottosuyla doğanın bilime ilham vermesini temel alan bir nevi bilimsel disiplin.
    birçoğumuz bazı bilimsel icatların doğada bulunan örneklerinden alınan ilham ile ortaya çıktığını duymuşuzdur. bunlara örnekler vererek entariyi uzatmak niyetinde değilim, dileyen internette epeyce kaynak bulabilir, yazık ki türkçe kaynak pek yok ama ingilizce epeyce örnek bulmak mümkün. şimdiye kadarki buluşlar tesadüflerden kaynaklanmış olabilir ama bunu temel disiplin olarak kabul ederek doğayı daha dikkatli izleyip biyolojik varlıkların doğası gereği sahip olduğu özellikleri mevcut problemleri çözmek için özellikle de eğitimde kullanılabileceğini öğrenmek benim ufkumu açtı, umarım başkalarının da ufkuna katkı yapar.
    edit : türkçesini yazmayı ihmal etmişim. (bkz: biyomimetik)
  • "sizin dininiz size, benim dinim bana." (kafirun,6)

    din yerine, inanç, fikir, yaşam şekli, dünya vs de koysanız aynı anlama gelir ve sadece kendi kendinizle bunları tartışmanın makul olduğunu görürsünüz.
  • mekan metodu.
    bilgilerin ya da akılda tutulması gereken şeylerin, bilinen veya tasarlanan bir mekan kullanılarak hafızada bekleme moduna alınmasıyla işleyen bir hafıza metodu.

    yani herkesin ilgisini çekmese de zaten az çok meraklı biriyseniz takıntılı bir şekilde saatlerinizi harcatabiliyor size. son zamanlarda barış özcan sayesinde çok fazla insan haberdar olsa ama hala uygulayabilen sayısı çok düşük. gerekli odaklanmayı sağlayan herkes yapabilir oysa. yardıma ihtiyacı olan yeşillendirebilir.
  • tanrı ya kalbinizdedir , yada hiçbir yerde

    değerli yazarlar lütfen birbirinize ilgili başlıklarda şekil yapın.
    ben ekşi sözlük entrysiyle iman sahibi olan veya ataist olan olan biri olacağını sanmıyorum. boşuna burda tartışmayın yahu.
  • vay be bir zamanlar böyle bir başlık vardı. neleri geldi geçti burdan peh.

    (bkz: debe gitti öu2çş bitti)
  • dünya tarihi boyunca semavi dinler hiçbir zaman salt çoğunluğa ulaşamadı. yani dünya'daki insanların hepsini yarattığına inanılan allah şu ana kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasını kendine inandırmayı başaramadı. binlerce yıl ve başarı sıfır.
  • dun katildigim ilkyardim seminerinde neredeyse ogrendigim tum bilgiler ufkumu iki katina cikardi. şansa yaşıyormuşum ben dedirtti bana. bir anne ve bir ogretmen olarak gun icinde bir suru kazayla karsilasiyorum ve mudahale yontemlerinden bihabermisim.

    ornegin vucuda batan cisim cikartilmazmis. cunku cisim icerdeyken kanama az olurmus veya hic olmazmis ancak cikarttiginda kanama baslarmis, hayati boyutlara ulasacak sekilde sonuclanabilirmis.

    acilen ciddi bir ilk yardim egitimine katilip sertifika almam lazim sozluk.
  • eğer bir atomu güneş sistemi kadar büyütürsek, bir nötrino ancak golf topu kadar büyüyebilirmiş.

    ek not: nötron değildir. nötrondan farklıdır.

    ek: sayısal olarak da yazayım. şimdi boyutları yazıyorum. scale of universe 2'den baktım.

    1- güneş sistemi: 1.5x10 üzeri 13 metre (temel olarak)

    2- golf topu: 5x10 üzeri -2 metre (5 cm)

    3- karbon atomu: 3.4x10 üzeri -10 metre (ortalama atom)

    4- nötrino: 1x10 üzeri -24 metre (en küçük parçacık)

    üslerin farkını alınca bir tarafta 15 diğerinde de 14 çıkıyor. baştaki katsayılar falan da var. yani aşağı yukarı doğru.

    bir de karıştırılan nötronun boyu 1x10 üzeri -15 metreymiş. üslerinin farkı 9 oluyor. yani nötronlar nötrinolardan bir milyar kat daha büyükmüş.
  • insanın uzun süre duşta, havuzda veya denizde kaldığında ellerinin ve ayaklarının buruşması; ıslak zeminde daha iyi tutunabilmek için vücudun aldığı bir önlem sonucu gerçekleşir.
hesabın var mı? giriş yap